Минулого тижня котирування більшості європейських хабів відновилися після падіння попереднього тижня. На Українській енергетичній біржі активність зменшилася, ціни незначно зросли.

На УЕБ протягом тижня 8 ініціаторів торгів сформували майже 40 стартових позицій на купівлю-продаж природного газу, загальним стартовим обсягом 48 млн.450 тис. куб. м. Здійснювалася торгівля ресурсами листопада, грудня та газом в ПСГ З наближенням кінця місяця в Україні розпочалася торгівля ресурсом грудня, стартові ціни якого перебували в досить широкому діапазоні – від 5150 до 6672,42грн./тис. куб. м. Результативними були торги на продаж ресурсу грудня, за підсумками тижня реалізовано 18,5 млн. куб. м. ресурсу. Протягом торгових сесій ціна або знижувалась, або дорівнювала стартовій. Підвищення цін сигналізувало про ріст попиту та стрибок цін на європейських хабах в кінці тижня.

Загалом у листопаді на Українській енергетичній біржі було реалізовано 33,5 млн.куб.м.

Таким чином, тиждень на Українській енергетичній біржі був завершений наступними біржовими котируваннями: 5876грн./тис. куб. м. на ресурс грудня.



Котирування на наступний місяць залишилися не змінним, квартал зменшився на 1%. Спотові ціни в Європі становили близько 190 дол./тис. куб. м., контракти на місяць наперед були на 1% дорожчими, квартал наперед майже на 8%, сезон наперед – на 2,1% дорожчими від поточних спотових цін. У більшості європейських країн розпочався сезон відбору газу з ПСГ, проте іноземні трейдери зазначають, що його обсяги все ще доволі низькі. Добовий відбір газу з початку тижня зріс вдвічі – орієнтовно до 350 млн куб м. Очікується, що поточного тижня температура в Європі продовжить знижуватися, що стимулюватиме попит на опалення та незначне подальше зростання.



Імпорт природного газу за минулий тиждень становив близько 18,3 млн. куб. м., знизившись на 12,8% від показника минулого тижня. Імпорт склав втричі менше рівня внутрішнього видобутку – 56,10 млн. куб. м. Основний обсяг імпорту був отриманий зі Словаччини. Таким чином, зараз внутрішній видобуток є основним джерелом надходження газу для споживання. Упродовж минулого тижня газ в ПСГ України газ не закачувався. Разом з тим зі сховищ було відібрано 71,4 млн куб.м./день, що на 54% більше ніж минулого тижня. Через похолодання споживання газу в країні збільшилося до 145 млн кубометрів на добу. Розподілені потужності становили 15,67 млн. куб. м і склали лише 23,6 % від технічних. За обсягом вільних потужностей лідирує пункт пропуску на кордоні з Словаччиною – 29,49 млн.куб.м./день. Станом на 27 листопада у ПСГ знаходиться 20,918 млрд.куб.м. що на 4% менше ніж за період найбільшого наповнення ПСГ.





У формі аукціонів було проведено більше 100 тендерних процедур. Загалом реалізовано майже 12 млн. куб. м. природного газу на суму 85,5 млн. грн. Найбільший контракт отримала компанія Люкс Країна Вона поставить ДП міжнародному аеропорту "Бориспіль" 5 млн. 212 тис. куб. м. природного газу за початковою ціною 4,70 грн./куб. м. Ціни коливалися у діапазоні від 3,90 до 7,74 грн. за куб. м. Середня ціна склала 5,27 грн. за куб. м. Були наявні неринкові пропозиції цін – наприклад, 7,74 грн. за куб. м.


АМКУ рекомендував УТГ та Оператору ГТС визначати маржинальні ціни на базі цін торгової платформи. Антимонопольний комітет України рекомендував АТ "Укртрансгаз" та ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" здійснити заходи, спрямовані на розвиток конкуренції і запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, а саме визначати маржинальні ціни на газ, за якими розраховується плата за небаланси, на базі даних торгової платформи. Торги газом в Україні здійснюються на ТБ "Українська енергетична біржа", "Столиця", а також на торговому майданчику Smarttender. Наразі ж УТГ встановлює маржинальну ціну на базі ціни закупівлі природного газу оператором газотранспортної системи.

В уряді готують пакет законопроектів, що передбачають стимулювання газовидобутку. Один із способів стимулювання - законопроект про оподаткування "сплячих" ліцензій. "Це ті ліцензії, що отримані не на аукціонах і за якими не відбувається видобуток. Якщо не видобуваєш - плати податок ", - пояснив міністр. І навпаки, для діючих видобувних підприємств - буде стимулююче оподаткування. Рента також буде стабільною, якщо є нові свердловини, зауважив міністр.

НКРЕКП схвалила проект тарифів Оператора ГТС для внутрішніх точок та міждержавних з’єднань. Тарифи на послуги транспортування природного газу для внутрішніх точок входу в ГТС на регуляторний період 2020 - 2024рр для ТОВ "Оператор ГТС України" пропонується встановити на рівні 406,68 грн/тис куб м, для внутрішніх точок виходу з ГТС – 297,92 грн/тис куб м (без ПДВ). Проект відповідної постанови Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) схвалила на засіданні 29 листопада.

З’являються перші ознаки того, що Україна та Росія дійдуть згоди. НАК "Нафтогаз України" у відповіді "Газпрому", наполягає на необхідності укладення відповідного європейським правилам нового транзитного контракту між ПАТ "Газпром" та оператором газотранспортної системи України. Українська компанія також заявляє про готовність розглянути можливість отримання від "Газпрому" природного газу замість грошей у рахунок виплат майже $3 млрд за рішеннями Cтокгольмського арбітражу.