Минулого тижня котирування західноєвропейських хабів обвалились за умов перепостачання. На Українській енергетичній біржі активність торгівлі залишалась стабільною, ціни знизились.

Минулого тижня на Українській енергетичній біржі протягом шести торгових сесій компанії виставляли заявки на купівлю та продаж ресурсів вересня, жовтня та газу в ПСГ. Стартовий загальний обсяг природного газу склав 16 млн. куб. м., з яких 6 млн. реалізовано. Основна увага приділалась торгівлі ресурсом вересня – 60% стартових обсягів природного газу.

Нафтогаз Трейдинг провів успішні торгові сесії, на яких реалізував 3,65 млн. куб. м. ресурсу вересня. Таким чином, з початку виходу на торги Української енергетичної біржі компанія вже реалізувала 98 млн. куб. м. природного газу. Також вдалося продати 880 тис. куб. м. природного газу ПГНК та закупити 1,2 млн. куб. м. ФОРТЕКС ЕНЕРДЖІ, яка була ініціатором торгових сесій на цьому тижні вперше у 2019 році.

Протягом тижня ціна реалізації ресурсу вересня знизилась на 3% до 4839,20 грн. за тис. куб. м.


Середньозважені ціни ресурсу вересня за результатами усіх попередньо укладених угод у п’ятницю були встановлені на рівні 5424 грн. за тис. куб. м., серпня – 5503,38 грн. за тис. куб. м.

Минулого тижня котирування природного газу різко обвалились, незважаючи на початок осені та наближення опалювального сезону. Так, порівняно з попереднім періодом, спотові ціни NCG, TTF, Gaspool знизились на 25%, а TGE – на 22%. Котирування контрактів на більш тривалі періоди знизилися лише на 1-5%. Слід зазначити, що котирування на хабі CEGH майже не змінились через стабільне постачання природного газу до Австрії і зосередження найбільшої конкурентної боротьби за споживача в Західній Європі.

Сховища країн Європи заповнені: Німеччина, Франція, Нідерланди – 96% технічних об’ємів, Австрія – 97%. Сусідні з нами країни також заповнили сховища майже на повну потужність: Угорщина – 91%, Словаччина – 97%, Польща – 94%. Постачання до Європи у вересні буде обмеженим за рахунок відсутності потреби закачування в ПСГ. Тому найближчим часом, як мінімум до початку опалювального сезону, відчутного зростання ціни не повинно бути.

Станом на 5 вересня котирування Day 1 становили 108 дол. (-16%), на наступний місяць – 155 дол. (+16% - у зв’язку зі зміною періодів з серпня на вересень), на наступний квартал – 187 дол. (-3%), на зимовий сезон (-3%). Таким чином, спостерігалась загальна понижувальна тенденція минулого тижня порівняно з попереднім періодом. Але вже в четвер на хабах Західної Європи знову проявився легкий зростаючий тренд.

2 вересня ціни почали падати через надлишкову пропозицію, яка склалась через надмірне постачання та зменшення попиту на величину більше, ніж очікувалось раніше. Постачання газу з Норвегії збільшилось, прибули та очікувалось прибуття танкерів LNG, тому ціни впали. При цьому найбільші постачальники газу в Європу – Росія та США не повідомляють про зменшення поставок. Навпаки, Росія прагне збільшити обсяги відвантажень в Європу для того, щоб завоювати більшу частку ринку та компенсувати втрачені доходи від низьких цін газу в 2019 році.

Котирування нафти демонстрували різносторонні тенденції, але загалом зростали протягом тижня. Так, у п’ятницю ціна ф’ючерсу на нафту становила 62 дол. за барель.


Імпорт природного газу зростав минулого тижня, що зумовлено привабливими цінами на ресурс. Так, 4 вересня показник становив 67,57 млн. куб. м. Відповідно, це був один із факторів зростання обсягу закачування в ПСГ до 91,1 млн. куб. м. Розподілені потужності склали 101% від технічних, що є підтвердженням сприятливої ситуації щодо імпорту газу. У сховищах накопичено 18,57 млрд. куб. м., а це значить, що план накопичити 20 млрд. куб. м. до опалювального сезону майже виконано. Тим часом Україна готується до можливого варіанту нульового транзиту з січня 2020 року. У кінці серпня Укртрансгаз здійснив тестовий запуск ділянки магістрального газопроводу «Союз» для роботи в напрямку «захід-схід».

Минулого тижня у формі аукціонів було проведено 27 публічних закупівель. Загалом бюджетні установи на тендерах придбали газу на суму близько 12 млн. грн. Середня ціна знизилась до 4,7 грн. за куб. м. Найбільший тендер отримала компанія ЛЕБЕДИНСЬКИЙ НАСІННЄВИЙ ЗАВОД – вона поставить 524 тис. куб. м. природного газу за ціною 4,9 грн. за одиницю для СУМДУ.


Оголошений ще 26 липня тендер Укртрансгазу скасували через замалу кількість учасників. Еру Трейдінг стала єдиною компанією, що зареєструвала свою пропозицію. Дефіцит постачальників сигналізує, про недовіру до своєчасності виплат Оператору ГТС. Наразі Укртрансгаз почне готуватися до переговорної процедури з потенційними постачальниками, а це унеможливлює закупівлі за реальною ринковою вартістю.

Нафтогаз України має намір використати грошові кошти кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку для проекту з покриття розриву між закупівлею та реалізацією природного газу. Проект має загальну орієнтовну вартість до 120 мільйонів євро, передбачає придбання природного газу для поставок в Україну через інтерконектори з Європейським Союзом.
Як повідомляє прес-служба Нафтогазу, початок процедур закупівлі за вищезазначеними договорами очікується у 4-му кварталі 2019 року. Початок попереднього відбору за вищезазначеними договорами очікується наприкінці 3-го кварталу 2019 року.

Новатек оголосив про будівництво СПГ-терміналу в Арктиці. Завод з виробництва зрідженого природного газу буде побудований на Гиданському півострові. У проекті "Арктик СПГ 2" вартістю понад 19 млрд. євро беруть участь компанії з Франції, Китаю і Японії. Очікується, що підприємство почне поставляти газ з 2023 року. Запуски другої і третьої ліній заводу заплановано на 2024 і 2026 роки. Його щорічна сумарна потужність складе 19,8 млн. тонн. Крім Новатека, в проекті беруть участь французький нафтогазовий концерн Total, китайські нафто- і газові компанії CNPC і CNOOC, а також консорціум японських Mitsui & Co і JOGMEC.

Візит місії МВФ в Україну очікується з 10 по 24 вересня. Відповідаючи на питання про ціни на газ для населення, яке довгий час було спірним у відносинах між минулим кабінетом міністрів і Фондом, Прем’єр-міністр України зазначив, що Уряд не повинен втручатися адміністративними рішеннями в ціноутворення, навіть на енергоносії. "Коли політик починає втручатися в ціну, це призводить до неефективності, корупції і популізму", - підкреслив Прем’єр.