У Європі ціни природного газу виявляли тренд на пониження. На УЕБ активність учасників була досить високою, але низький попит виступав негативним фактором.

На УЕБ минулого тижня 10 компаній сформували 59 позицій на продаж/купівлю природного газу. Здійснювалася торгівля ресурсами грудня, газом в ПСГ. Вперше було виставлено на продаж ресурс січня 2020 року та лютого 2020 року за цінами від 5780 до 6742 грн. за тис. куб. м. Найбільшу увагу учасники приділяли ресурсу грудня, діапазон зміни стартових цін якого відчутно звузився – від 5100 до 6081 грн. за тис. куб. м.

Результативними були торги на продаж ресурсу грудня за ціною 5350 грн./тис. куб. м. та ресурсу в ПСГ за ціною 5280 грн./тис. куб. м. Протягом торгових сесій ціна або знижувалась, або дорівнювала стартовій. На торгах були представлені компанії, що виставляли заявки на закупівлю ресурсу грудня та ПСГ за досить привабливими стартовими цінами, проте низький попит не дозволив сформувати середньозважену ціну продажу.

Таким чином, тиждень на Українській енергетичній біржі завершений наступними біржовими котируваннями: 5350 грн./тис. куб. м. на ресурс грудня та 5280 грн. за тис. куб. м. на ресурс в ПСГ.


Перший тиждень грудня розпочався зі зниженням цін на хабах до рівня нижчого, ніж попереднього тижня. Спотові ціни в Європі становили близько 177 дол/тис.куб.м, контракти на місяць наперед та квартал були на 8,5% дорожчими, сезон наперед майже на 4% дорожчими від поточних спотових цін. Очікується, що спотові ціни виростуть у грудні на фоні підвищеного попиту, але все рівно не досягнуть минулорічного рівня.

Ціна нафти суттєво зросла минулого тижня. Так, у п’ятницю ціна ф’ючерса на лютий нафти марки Brent складала 64 дол./барель, що на 3 дол. більше, ніж на початку тижня. Суттєвий стрибок цін був спричинений повідомленням про скорочення видобутку нафти країнами ОПЕК+ з 1 січня 2020 року додактово на 500 тис. барелів/добу. Дане рішення може спричинити суттєве здорожчання ціни нафти та нафтопродуктів.


Україна 1 грудня скоротила імпорт природного газу до мінімального добового значення за весь 2019 рік. Зниження імпортних поставок газу пов’язано з достатнім його накопиченням в ПСГ.

Імпорт природного газу за минулий тиждень становив близько 40 млн. куб. м. на добу та знизився нижче рівня внутрішнього видобутку, на 27,5%. Порівнюючи з показниками попереднього тижня імпорт збільшився на 54,3%. Таким чином, зараз внутрішній видобуток є основним джерелом надходження газу для споживання. Споживання збільшилося на 18,6%, та складало 171,96 млн. куб. м./день. Відбір з ПСГ склав 77,13 млн. куб. м./ день, що на 8 % більше ніж минулого тижня. Розподілені потужності становили 3,915 млн. куб. м і склали лише 6 % від технічних. За обсягом вільних потужностей лідирує пункт пропуску на кордоні з Словаччиною – 39,6 млн .куб. м./день. Станом на 6 грудня у ПСГ знаходиться 20,48 млрд. куб. м. природного газу, що на 2% менше, ніж за минулий тиждень.




У формі аукціонів було проведено приблизно 200 тендерних процедур. Загалом з найбільших тендерів реалізовано майже 5,41 млн. куб. м. природного газу на суму 28,2 млн. грн. Найбільший контракт отримала компанія ТОВ АС. Вона поставить відділу освіти Драбівської районної державної адміністрації 340 тис. куб. м. природного газу за початковою ціною 9,10 грн./куб. м.(з врахуванням доставки до споживача). Ціни коливалися у досить широкому діапазоні - від 3,97 до 9,10 грн. за куб. м. Середня ціна склала 5,24 грн. за куб. м. Були наявні неринкові пропозиції цін – наприклад, 9,06, 9,10 грн. за куб. м.


Завершено завершальну фазу введення в експлуатацію трубопроводу Balticconnector. Balticconnector буде комерційно використовуватись з 1 січня 2020р. Потужність трубопроводу становитиме 7,2 млн куб м (72 ГВт-год) на добу. Газ може транспортуватися двосторонньо між Фінляндією та Естонією відповідно до попиту на ринку. Головні елементи проекту: наземний трубопровід Сіунтіо-Інкоо (Фінляндія) діаметром труби 500 мм. і довжиною 21 км., станція стиснення та вимірювання, Інкоо (Фінляндія), морський трубопровід Інкоо (Фінляндія)-Палдіскі (Естонія) діаметром труби 500 мм. та довжиною 77 км, станція компресії та вимірювання, Керслу (Естонія), наземний трубопровід Палдіскі-Кійлі (Естонія) діаметром труби 700 мм і довжиною 55 км.

НКРЕКП схвалила проект тарифів Оператора ГТС для внутрішніх точок та міждержавних з’єднань. Тарифи на послуги транспортування природного газу для внутрішніх точок входу в ГТС на регуляторний період 2020 - 2024рр для ТОВ "Оператор ГТС України" пропонується встановити на рівні 406,68 грн./тис. куб. м., для внутрішніх точок виходу з ГТС – 297,92 грн./тис. куб. м. (без ПДВ).

Газпром експорт розширяє можливості роботи на ЕТП. Тепер на ЕТП з’явилася можливість укладати рамкові контракти з терміном дії до 1 січня 2022 року. Раніше вони були обмежені одним календарним роком. Це відкриває можливість запропонувати ринку більш тривалі терміни поставки: "рік вперед", "сезон вперед", "квартал вперед". Функціонал системи також поповнив новий стандартний ринковий продукт: в рамковій угоді тепер буде описана процедура укладення угод і подальшої номінації з поставкою "протягом дня". Також спрощена процедура підтвердження угод через ЕТП, що має на увазі менш формалізовані відносини покупця з продавцем і скорочення документообігу.