10-14 вересня 2018 р.

На європейському ринку вперше за останні декілька тижнів зафіксовано тривале зниження цін. На українському ринку розпочалась торгівля ресурсом жовтня по досить високій ціні, яка поки-що не сприймається покупцями.

Український ринок

Українська енергетична біржа: На минулому тижні було проведено 4 торгові сесії з продажу ресурсів вересня та жовтня. Традиційно, за впливу високих цін, торгівля була не надто активною: із чотирьох торгів результативними були лише одні, де ТАС ЕНЕРГІЯ КРАЇНИ реалізувала ресурс вересня за 12650 грн./тис. куб. м. Середньозважена ціна ресурсу вересня становить 11016,50 грн. за тис. м. куб., а ціна ресурсу жовтня – 12875 грн. за тис. м. куб.
Проте активнішими були торги в OTC платформі, яка була запущена 7 вересня. 12 вересня було укладено угоди на продаж 350 тис. куб. м. природного газу, з яких 200 тис. куб. м. ресурсу вересня реалізовано за ціною 12 800,00 грн. і укладено першу в цьому місяці угоду купівлі-продажу жовтневого ресурсу об’ємом 150 тис. куб. м. за ціною 12 875,00 грн. за тис. м. куб.


"Ми щойно запустили систему, яка є аналогом торгівельних платформ розвинених країн Європи. Учасники торгів активно укладають угоди в новій системі. Для них це також можливість скористатись перевагами послуг балансування. Тому ми запрошуємо всіх пройти безкоштовне навчання, щоб бути готовими до запуску короткострокового ринку природного газу в Україні." - зазначає Генеральний директор ТБ "УЕБ" Олександр Коваленко.

Публічні закупівлі: Протягом тижня було проведено 17 аукціонів щодо закупівлі природного газу. Два з них – аукціони Уктрансгазу, заплановані 23 червня та відтерміновувані декілька разів. Чесну перемогу в першому здобула компанія ЕРУ ТРЕЙДІНГ, в другому - LLC Trafigura Ukraine. В обох випадках компаніям вдалося заробити по 1,126 млрд. грн. за переможну пропозицію 10,084 грн. за м. куб.
Щодо інших аукціонів, то середня величина однієї процедури становила лише 84 тис. м. куб., а середньозважена ціна - 10 грн. за м. куб. з врахуванням аукціонів Укртрансгазу та 9,6 грн. за м. куб. без них. Таким чином, ціни публічних закупівель з невеликим часовим лагом повторюють тенденцію помірного зростання, яка склалась на українському ринку загалом.

НАК "Нафтогаз" прейскурант цін на природний газ минулого тижня залишив без змін. Згідно з ними вартість газу на умовах передоплати становить 12250 грн. за тис. м. куб. (+ 21 % від ціни серпня), на умовах післяплати – 13338 грн. за тис. м. куб. (+ 20 % від ціни серпня).

АТ "Укртрансгаз": Базова ціна для розрахунків забезпечення і вартості балансування за серпень, що використовуватиметься з 16 по 30 вересня складає 11 972,54 грн. (+12,79 % від попередньої ціни).

Ціни для населення поки що залишаються незмінними – майже 7 грн. за м. куб. природного газу. В кінці серпня відповідною постановою було продовжено термін дії Положення про покладення спеціальних обов’язків до 1 жовтня. Це означає, що ціна для населення не зростатиме до кінця вересня.

12 вересня, за результатами переговорного процесу, Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик підтвердив інформацію про те, що найближчим часом Кабінет міністрів має намір підвищити ціну. Зростання може скласти 23,5 % (до 8,5 грн. за м. куб.) з 1 жовтня. Але нормативно-правового підтвердження даної інформації знайдено не було.



На графіку вище зображені ціни торгів ТБ "УЕБ" та НАК "Нафтогаз". Як можна прослідкувати, українські індикатори цін на природній газ взаємопов’язані та останнім часом мають майже ідентичну динаміку змін.

Європейський ринок

Ціни європейських хабів нарешті, вперше за декілька останніх тижнів, показували тенденцію до зменшення протягом всього тижня. Проте, середньотижневі ціни зросли на 1-2 % через те, що позаминулого тижня/на початку минулого тижня котирування досягли досить високих значень і динаміка зменшення буде явно вираженою поточного тижня за збереження існуючої тенденції.

На початку тижня стабілізувались газові потоки із Норвегії. Останнім часом ця країна є одним із основних постачальників палива до Північно-Західної Європи (наприклад, у Німеччині частка імпорту з Норвегії складає 25 %), тому коливання поставок газу з Норвегії є причиною волатильності котрувань на хабах.

Зниження цін на нафту, порівняно тепла погода в Європі, скасування декількох страйків, запланованих на платформах Північного моря позитивно вплинули на ринок і ціни знизились.

Ціни ключових європейських хабів на природний газ у доларах за тис. куб. метрів наведені в наступній таблиці:



Як можемо бачити в таблиці, очікується значне зниження цін природного газу в жовтні (від одного до чотирьох доларів), проте ціни на квартал та сезон все рівно зростають. Це можна пов’язати з очікуванням холодної зими і зростанням попиту на газ, за прикладом минулого року.

Цікаве за тиждень. Світові тенденції

Укртрансгаз презентував інформаційну платформу добового балансування і проводить навчання роботі в ній

12 вересня 2018 року Укртрансгаз зібрав понад 400 представників учасників ринку природного газу з метою проведення навчальної презентації з використання інформаційної платформи добового балансування. Протягом минулого тижня проводились тренувальні заняття для роботи в платформі.
Презентований інформаційний продукт Укртрансгаз розробив у відповідності до положень редакції Кодексу ГТС України, що має набути чинності з 01 жовтня 2018 року.

Туреччина запустила спотову торгівлю природним газом

На початку вересня Туреччина запустила спотову торгівлю газом. Під час запуску був присутній міністр енергетики та природних ресурсів Туреччини. На першому етапі новостворений хаб буде скоріше площадкою для визначення ринкових цін газу, ніж повноцінним місцем торгівлі. Хоча, як стверджують впливові аналітики, Туреччина має великі шанси стати потужним газовим хабом в майбутньому.