Минулі два тижні компанії-ініціатори торгів були виражено активними на торгах, але попит з боку покупців виявився невисоким. Найбільше торгувався ресурс жовтня та ПСГ. Ціни коливалися від 5600 до 6500 грн. за куб. м. з динамікою на зростання.


Минулі два тижні кількість компаній-ініціаторів збільшилась до 22. Загалом було сформовано 191 стартову позицію на купівлю або продаж широкого спектру ресурсів: вересня, жовтня, листопада, грудня, ПСГ, 4 кварталу, 1 кварталу. Найбільшу увагу учасники приділяли ресурсу жовтня та ПСГ.
З пропозицією продажу виступали декілька нових компаній, наприклад, Тропеа, ЕХ Енергія, Юкрейніан газ трейдинг, новим учасникам вже вдалося реалізувати ресурс на УЕБ.


Загалом найдорожчим з місячних ресурсів ініціатори стартових позицій оцінювали ресурс листопада, але ще дорожчими були квартальні продукти. Так, стартова ціна ресурсу 1 кварталу 2021 року складала приблизно 7000 грн. за тис. куб. м. з ПДВ.


Хоч і спостерігалась значна кількість пропозицій до продажу ресурсів, попит у кінці вересня – на початку жовтня був низьким. Загалом реалізовано 6,5 млн. куб. м. природного газу, переважна більшість з якого – ресурс жовтня.
За результатами торгів біржові котирування ресурсу жовтня станом на 8 жовтня зросли на 11%, до 6186 грн. за тис. куб. м. порівняно з показником тиждень назад, що загалом відповідає тенденціям цін останнім часом.


Ціни європейских хабів продовжують зростати. На нідерландському хабі TTF котирування станом на 9 жовтня становили 13,64 євро/Мвт-год, що рівнозначно 170 дол. за тис. куб м. На австрійському хабі CEGH котирування станом на 9 жовтня виявилися нижче - 154 дол. за куб. м. На інших хабах спотова ціна була вищою - до 196 дол.
Контракти на місяць наперед були на 4% дорожчими, квартал наперед - на 10%, сезон наперед - на 5% дорожчими від поточних спотових цін. Ціни на нафту коливаються - за останні два тижні, вартість ф’ючерсів на грудень нафти Brent досягли 43 дол. за барель.



Ціни контрактів з поставкою у відповідний строк, євро/Мвт-год., 08/10/2020


Зростання спотових цін пояснюється наближенням опалювального сезону та поступовим зростанням обсягів споживання природного газу внаслідок похолодання. Також поставки LNG з початку жовтня скоротилися. Минулого тижня увага була прикута до страйку в Норвегії на нафтогазових об’єктах. Нафтові фірми та чиновники з питань праці в Норвегії мали зустрітися в п’ятницю, щоб спробувати припинити страйк, який загрожує скороченням випуску найбільшого виробника нафти та газу в Західній Європі приблизно на 25%. Шість морських родовищ закриті, а ще сім планують припинити експлуатацію найближчими днями.


Показник імпорту різко впав за останні два тижні. З першого жовтня весь обсяг газу зі Словаччини імпортувався через точку Будінце, яка нещодавно була успішно запущена після ремонту. Натомість, поставки за віртуальним реверсом через Вельке Капушани припинились. У порівнянні з 23 вересня, імпорт 7 жовтня впав на 74%. Загалом станом на 7 жовтня обсяг імпорту складав близько 20 млн. куб. м. природного газу. В структурі частка словацького маршруту знизилась до 45%, проте цей маршрут все рівно залишається основним для імпорту газу.
Обсяг внутрішнього видобутку залишається відносно стабільним – близько 54,5 млн. куб. м. на добу. Закачування газу в сховища суттєво зменшилось, що пропорційно зниженню імпорту і майже досягнуло обсягу зниження останнього.















Запаси природного газу в українських підземних сховищах газу перевищили 28 млрд. куб. м. Таким чином українські ПСГ заповнені більш ніж на 90%, що є рекордним показником за останні роки.


За останні два тижні було проведено 81 аукціон із закупівлі природного газу бюджетними установами. Загалом закуплено близько 13 млн. куб. м. природного газу на суму 67 млн. грн. Найбільший контракт отримала компанія ЕКОТЕХНОІНВЕСТ. Вона поставить УКРОБОРОНПРОМу 6,6 млн. куб. м. природного газу за початковою ціною 5,2 грн./куб. м.
Ціни коливалися у діапазоні від 3,84 до 7,86 грн. за куб. м. Середня ціна склала 5 грн. за куб. м. Порівняно з минулими періодами спостерігалось суттєве збільшення кількості аукціонів (більш ніж удвічі) та обсягів купівлі-продажу, що пов’язано з наближенням опалювального сезону.



Вперше в історії Молдовагаз розпочало експорт газу до України для закачування його в підземні сховища. Про це повідомляє прес-служба Молдовагаз. Щоденно планується імпортувати від 1,5 до 3 млн. куб. м. газу. Загалом, протягом жовтня-листопада компанія планує закачати близько 100 млн. куб. м. газу в українські ПСГ. Пізніше, протягом зими, за необхідності, ці обсяги будуть поставлені споживачам Молдовагазу.

Обсяги транзиту газу за 9 місяців впали на 40% - ОГТСУ. За 9 місяців 2020 року Оператор ГТС України протранзитував 39,5 млрд. куб. м. газу, що на 40% менше, ніж за цей же період минулого року (65,4 млрд. куб. м.). Відзначається, що Газпром повністю розраховується за весь обсяг заброньованих потужностей, з яких використовує тільки 81%. Зі свого боку ОГТСУ виконує всі добові заявки і ефективно забезпечує безперебійність транспортування газу в європейські країни.

На УЕБ за напрямком добового балансування укладено першу угоду. У п’ятницю, 9 жовтня, у програмному продукті «Енергетична торгова платформа» було укладено угоду щодо купівлі-продажу 1000 куб. м. за ціною 5200 грн. за тис. куб. м. УЕБ, Оператор ГТС України та Ощадбанк успішно автоматично провели угоду.