Ціна газу: Україна та Європа. Огляд ринку


Протягом минулих двох тижнів була активною торгівля ресурсом грудня, спостерігався зростаючий тренд цін, який сповільнився на початку грудня.

Українська енергетична біржа

Протягом минулих двох тижнів 16 компаній – ініціаторів сформували 270 стартових позицій. Переважно учасники здійснювали торгівлю ресурсом грудня, хоча були пропозиції до продажу та купівлі ресурсів січня, лютого, 1 кварталу 2021 року, газу в ПСГ.


Спостерігалась зростаюча динаміка цін. Стартові ціни різних ресурсів щоденно знаходились у вузькому ціновому діапазоні, але загалом найдешевше із постійно торгуємих ресурсів учасники оцінювали ресурс листопада – 5892 грн. (до 27 листопада), а найдорожче – ресурс січня – 6261 грн.
Загалом протягом двох тижнів було реалізовано 164 млн. куб. м. природного газу, а саме: 155,45 млн. куб. м. ресурсу грудня, 4 млн. куб. м. ресурсу листопада та 5 млн. куб. м. ресурсу в ПСГ.


Нафтогаз Трейдинг протягом двох тижнів успішно реалізовував нещодавно запропонований продукт – природний газ по післяплаті із використанням банківської гарантії. Так, з використанням даної опції було реалізовано кожного торгового дня ресурс листопада та/або ресурс грудня.
Станом на п’ятницю, 4 грудня, склалась котирувальна ціна ресурсу грудня на рівні 6528 грн, що на 663 грн. більше, ніж 23 листопада. Таким чином, незважаючи на сповільнення росту котирувальних цін на початку грудня, в розпал зимового сезону ще залишається можливим деяке зростання ціни за рахунок збільшення споживання, коливаня курсів валют та інших факторів.
На короткостроковому ринку природного газу УЕБ учасники стабільно активно формували заявки та укладали угоди. Протягом останніх двох тижнів У Енергетичній торговій платформі реалізовано 618 тис. куб. м. природного газу. Динаміка добових цін була зростаючою, але рівень короткострокових цін був значно нижчим від рівня середньострокових цін. Так ціна 3 грудня склалась на рівні 6000 грн. та була на 6% більшою за показник 23 листопада. Найбільший добовий обсяг угод спостерігався 25 листопада, так тоді було реалізовано 188 тис. куб. м. природного газу.

Європейський ринок

Ціни європейських хабів в кінці листопада зростали, проте протягом останнього тижня показують тренд до падіння внаслідок зростання пропозиції. На австрійському хабі CEGH котирування станом на 3 грудня становили 13,88 євро/Мвт-год, що рівнозначно 179,35 дол. за тис. куб м. На інших хабах спотова ціна була вищою - до 214 дол. Контракти на місяць наперед та квартал наперед 3 грудня були на 1% дешевшими, сезон наперед - на 4% дешевшими від поточних спотових цін.
В результаті початку зимового сезону розрив між спотовими цінами та ф’ючерсними на поточний сезон залишається мінімальним. Ціни на нафту зростали протягом останніх двох тижнів. Так, вартість ф’ючерсів на лютий нафти Brent станом на п’ятницю склала 49 дол. за барель, що є рекордним показником з початку карантину.

Ціни контрактів з поставкою у відповідний строк, дол./тис. куб. м., 03.12.2020

ІнструментNCGCEGHTTFGaspoolTGE/POLPXCEEGEX/HUDEXСереднє значення
Day1179179182183214175185
Jan21180173183183214168183
1Q21180175182182213171184
S-21169173164167205172175


Минулого тижня стійка генерація електроенергії вітру замістила попит на природний газ для виробництва електроенергії, також зростали поставки LNG, що спричинило низхідну тенденцію спотових цін. Загальний рівень споживання зростав у другій половині листопада. Останні прогнози погоди вказують на порівняно м’яку другу половину грудня та початок січня у Європі, тому зростання споживання природного газу для опалення вище сезонної норми не очікується.

Баланс газу в Україні

Імпорт природного газу за два минулих тижні складав 9 млн. куб. м. в середньому за добу. По структурі переважав імпорт з Словаччини (52%), Угорщини (48%). Імпорт з Польщі продовжував бути на нулі, лише 25 листопада була поставка обсягом 20 тис.куб м., але на структуру імпорту це вагомо не вплинуло. Обсяг внутрішнього видобутку залишається відносно стабільним – близько 54 млн. куб. м. на добу.

Відбір газу з ПСГ поступово збільшувався, з 23 листопада по 2 грудня на 8%.На 2 грудня в сховищах України знаходилось 26,32 млрд. куб. м. природного газу, що становить 86,9% від загальної наповненості сховищ. За листопад з ПСГ відібрано 1,89 млрд. куб. м. газу , що на 60 % більше ніж аналогічного періоду минулого року. 1 грудня Україна була нетто-експортером природного газу, так, було імпортовано 4,57 млн. куб. м., а експортовано 5,4 млн. куб. м. Газ було вивезено в європейському напрямку – до Угорщини та Польщі. Розвитку експортних операцій сприяв розвиток послуг митного складу та «short haul», які дозволяють зберігати газ іноземним компаніям в українських сховищах з подальшим транспортуванням в Європу.



Публічні закупівлі

За останні два тижні кількість тендерів із закупівлі природного газу збільшилась до 380. Бюджетні установи активно закуповують газ на опалювальний сезон 2021. Загалом реалізовано близько 47 млн. куб. м. природного газу на суму більше 238,4 млн. грн. Найбільший контракт отримала компанія ЕНЕРГОГАЗРЕЗЕРВ яка поставить аеропорту "Бориспіль" 3,3 млн. куб. м. природного газу за початковою ціною 5,37 грн./куб. м. Середня ціна зросла та склала 5,58 грн. за куб. м., що пов’язано з збільшенням пропиту. Ціни коливалися у діапазоні від 4,10 до 8,84 грн. за куб. м.


Цікаве за тиждень

Можливість перенесення точок передачі газу на східний кордон є. Таку думку висловили представники Нафтогазу та ОГТСУ на онлайн-брифінгу "П’ять років газової незалежності". За словами С. Макогона, європейські трейдери вже зверталися до РФ із подібною пропозицією, але поки що отримали негативну відповідь. На думку Лани Зеркаль, для України в цьому процесі вкрай важливо залучити до співпраці саме Європейську комісію.

Верховна Рада 300 голосами «за» прийняла у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо закупівлі природного газу №3176. Закон дозволяє Оператору ГТС вийти на біржу і закуповувати газ для потреб балансування системи. Цей закон відповідає регламенту ЄС №312, що встановлює правила балансування газу в транспортних мережах. Нагадаємо, що раніше ОГТСУ закуповував газ для потреб балансування через систему держзакупівель «Прозорро» з прив’язкою до цін на європейських хабах. Це не дозволяло здійснювати балансування ГТС в добовому режимі, що, в свою чергу, призвело до встановлення неринкового рівня маржинальних цін і також дозволяло учасникам ринку створювати штучні небаланси.

У листопаді Газпром використовував усі газотранспортні маршрути менше, крім Турецького потоку. Загалом падіння становило 9,4% порівняно з минулим роком, оскільки тоді Газпрому довелося постачати якомога більше газу до 29 грудня та закінчення транзитної угоди з Україною. До цієї дати, оскільки транзит через Україну 2020 року був невідомим, єдиною стратегією пом’якшення наслідків було наповнення складів ЄС шляхом максимізації всіх шляхів імпорту. Також спостерігається несезонне падіння (-0,7%) порівняно з жовтнем. Це можна пояснити заходами по боротьбі з коронавірусом, які впливають на попит у багатьох європейських країнах, навіть незважаючи на похолодання.

Шановні клієнти!

Українська енергетична біржа здійснює запуск короткострокового ринку природного газу в Україні – ринку добового балансування!

З метою отримання можливості ефективно врегульовувати свої небаланси, запрошуємо всіх замовників послуг транспортування на ринку природного газу пройти акредитацію та отримати доступ до короткострокового ринку природного газу.

З повним списком акредитованих компаній за напрямком можна ознайомитись за посиланням.