На УЕБ минулого тижня компанії сформували 84 стартові позиції на купівлю та продаж природного газу. Ініціаторами виступали як видобувні компанії, наприклад ПГНК, Українська бурова компанія, так і трейдери (Крафт Енерджі, Нафтогаз Трейдинг). 2 оператори ГРМ минулого тижня закупили 6 млн. куб. м. природного газу.

Стартові ціни знаходились у широкому діапазоні на ресурс лютого та березня, що пов’язано із із більшим обсягом пропозицій на ресурси найближчих місяців. Ресурс лютого торгувався за цінами від 4000 грн., березня – від 3900 грн., квітня – від 4727 грн. Очевидно, що учасники ринку очікують незначного зростання/стабілізації ціни лише з квітня.

Зараз на українському ринку ціни продовжують знижуватись. Наприклад, ресурс березня минулого тижня було реалізовано за за цінами 3976-4150 грн./ тис. куб. м. Біржові котирування ресурсу лютого залишаються на рівні 4503,36 грн. на умовах передплати та 5878 грн. – на умовах післяплати.



Минулого тижня ціни на європейських хабах продовжили незначний тренд до підвищення. Котирування на наступний квартал та сезон залишилися незмінними. Спотові ціни у Європі становили близько 125 дол./ тис. куб. м., контракти на місяць наперед були на 2 % нижчими від поточних спотових цін. Досить стримані ціни прогнозуються на березень 2020 року.

Європейський орієнтир цін впав майже вдвічі в минулому році і ще на 27% в цьому році, торгуючись близько найнижчого рівня за більш ніж десятиліття. Це пов’язано з тим, що азіатський LNG ніколи не був дешевшим, а американські ф’ючерси близькі до рівнів, які востаннє бачили в 1998 році. Спалах коронавірусу додав ще труднощів для поставок газу, так як структура торгівлі змінилася зі збільшенням кількості вантажів LNG, що прямують до Європи, у міру того, як китайський попит знизився. У той же час відсутність реальної зими в Північній півкулі додала ще більшого тиску на ціни.



Імпорт природного газу за минулий тиждень становив близько 29,4 млн. куб. м. на добу. Видобуток газу в Україні був відносно стабільним - 56,2 млн. куб. м. на добу. Основне джерело імпорту – Словаччина (72%). Споживання зменшилося на 7%, та склало 123,07 млн. куб. м./день. Відбір з ПСГ склав у середньому 35,5 млн. куб. м./ день. Станом на 19 лютого у ПСГ знаходиться 16,2 млрд. куб. м. природного газу, що на 6 млрд. м. куб. більше ніж за аналогічний показник минулого року.


У формі аукціонів було проведено приблизно 100 тендерних процедур. Загалом з топ-15 реалізовано майже 6,5 млн. куб. м. природного газу на суму 29,6 млн. грн. Найбільший контракт отримала компанія БЛАГОГАЗ ЗБУТ. Вона поставить будинку відпочинку «Конча-Заспа» 788 тис. куб. м. природного газу за початковою ціною 6,35 грн./куб. м. Ціни коливалися у діапазоні від 3,84 до 7 грн. за куб. м. Середня ціна склала 4,39 грн. за куб. м.


Польща планує переорієнтувати проект побудови ТЕС із вугілля на газ. Очікувалось, що Ostroleka C буде останньою ТЕС, побудованою на вугіллі в Польщі. Забудовники тепер хочуть переорієнтувати запланований об’єкт з вугілля на газ, повідомив Bloomberg 17 лютого. Дві польські фірми призупинили фінансування проекту на суму 1,5 мільярда доларів 13 лютого, посилаючись в тому числі на зміни у політиці кредитування Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). ЄІБ пообіцяв припинити все фінансування проектів, що не охоплюються викопним паливом, до кінця 2021 року, тоді як власники також виступають за перетворення проекту Ostroleka на газ.

У Європі спостерігався найвищий рівень імпорту LNG у 2019 році.Попередні дані свідчать про те, це близько 76 млн. тонн, трохи більше п’ятої частини світового виробництва та величезний стрибок з 52,5 млн. тонн, імпортованих у 2018 році. Основні фактори, які призвели до цього стрибка вгору, дозволяють припустити, що високий рівень європейського імпорту може бути підтриманий у 2020 році. Зростаючий попит на LNG в Європі був обумовлений низькими цінами, які були результатом, в свою чергу, обсягу нової продукції, що надійшла на ринок за останні кілька років. Вплив на спотові ціни був значним. Тоді як сезонне зростання ціни взимку є нормою, то спотові ціни на LNG натомість знизилися протягом зими 2019/2020 років.

ТОВ «Нафтогазбудінформатика» проведено аналіз ціноутворення по формулі, яка застосовується для розрахунку цін для населення відповідно до постанови КМУ від 24 січня 2020 року № 17. Проведені розрахунки показали перевищення розрахованої Нафтогазом ціни на 200-400 грн./тис. куб. м. Також автори стверджують, що з наявних варіантів ціноутворення було обрано такі, які приводять до підвищення результуючої ціни (спот замість контрактів з постачанням наступного місяця).