На Українській енергетичній біржі було проведено 8 аукціонів з реалізації електроенергії, обсяги якої не підпадають під ПСО. До продажу було запропоновано ресурс пікового та позапікового навантаження. В результаті за досліджуваний період реалізовано 325 тис. МВт-год. пікового навантаження та 640 тис. МВт-год. позапікового навантаження. Простежувалась тенденція до зниження ціни. Станом на 30 серпня ціна електроенергії пікового навантаження складала 1720 грн./ МВт-год., позапікового навантаження – 978 грн./МВт-год. без ПДВ.



23 та 30 серпня відбулися аукціони з реалізації електричної енергії Гарантованому покупцю відповідно до ПСО. Так, Енергоатом реалізував загалом 4,2 млн. МВт-год. базового навантаження по ціні 566,70 грн./МВт-год. без ПДВ, а Укргідроенерго реалізувало 47250 МВт-год. пікового навантаження по ціні 673,76 грн./МВт-год. без ПДВ.

Станом на 1 вересня на атомну генерацію припадало 49,5% електроенергії. За останній місяць (порівняно з липнем) зріс обсяг та частка ТЕС у загальній генерації електроенергії. Так, станом на 1 вересня частка ТЕС склала 34% у загальному виробництві електроенергії. Частка відновлювальних джерел енергії залишалась стабільно високою – близько 4-5%, але на початку вересня знизилась до 3-4%.

Нагадуємо, що 21 серпня було внесено зміни в механізм покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку електроенергії (ПСО), згідно якого обсяг електроенергії, яку продає Укргідроенерго по спецобов’язках, зростає до 35%. Таким чином, частка вільного ринку електроенергії додатково знизилась.


Протягом останніх трьох тижнів роботи нового ринку електроенергії було реалізовано 2402 ГВт-год. електроенергії в ОЕС України по середньодобовій ціні 1670 грн. за МВт-год. та 117 ГВт-год. електроенергії для о. Бурштинський по середньодобовій ціні 1880 грн. за МВт-год. Суттєвих коливань цін не було зафіксовано. Середньозважена ціна Бурштинського острова в середньому залишається дорожчою за ціну ОЕС України на 210 грн.


У серпні зберігалась зростаюча динаміка цін на електроенергію. Наприклад, середньозважені ціни ОЕС України були на 2% вищими у серпні порівняно з липнем. Аналогічна різниця цін о. Бурштинський склала 9%. В розрізі доби постачання ціни в години пікового та позапікового навантаження були максимально наближеними до встановлених НКРЕКП граничних цін.



Протягом серпня ціни на електроенергію в Західній Європі зростали. Зменшення генерації ядерної енергії у Франції та вітрової генерації у Німеччині призвели до підвищення спотових цін у Європі. З іншого боку ця ситуація не вплинула на ф’ючерсні контракти, котирування яких залишались стабільними. Таким чином, 29 серпня ціна базової електроенергії у Франції становила 42,68 євро/МВт-год., в Угорщині – 83,64 євро/МВт-год., у Польщі - 69,08 євро/МВт-год. На вересень у серпні укладались контракти за цінами від 32 до 66 євро/МВт-год.

На початку вересня спотові ціни електроенергії у Західній Європі знизилися (до 36 євро/МВт-год. у Франції) в результаті оприлюднення прогнозів щодо збільшення генерації з відновлюваних джерел на фоні стабільного постачання електроенергії з атомних станцій.

НКРЕКП затвердила новий тариф НЕК "Укренерго" на послуги з передачі електроенергії у розмірі 116,54 грн./МВт-год. Тариф діятиме з 1 вересня 2019 року. З 1 серпня тариф на передачу складав — 312,14 грн./МВт-год. На зменшення тарифу вплинуло декілька факторів. По-перше, Регулятор уточнив прогнозований обсяг передачі електричної енергії майже на 24% до 71,2 млн. МВт-год., врахувавши прогнозні обсяги відпуску електроенергії виробниками. Це дозволить Укренерго значно скоротити питому частку витрат на обслуговування мережі у вартості передачі 1 МВт·години. По-друге, Кабінет міністрів затвердив новий механізм покладання спеціальних обов’язків, в якому враховано пропозиції Укренерго. А саме: в тарифі на передачу значно скорочено обсяг коштів для компенсації витрат ДП "Гарантований покупець" на купівлю електроенергії з ВДЕ за "зеленим" тарифом. Тепер "Гарантований покупець" має сплачувати "зелений тариф" здебільшого з власних прибутків, а Укренерго буде компенсувати лише частину коштів для цього.

Гарантований покупець сплатив 3 млрд грн за "зеленим" тарифом. Державне підприємство "Гарантований покупець" сплатило 3 млрд. грн. виробникам за "зеленим" тарифом за електроенергію, вироблену у липні 2019 року. Таким чином, держпідприємство на 100% виконало свої зобов’язання перед відновлюваною генерацією за перший місяць роботи нового ринку. Остаточний розрахунок з виробниками електроенергії з відновлюваних джерел став можливим після затвердження Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) розміру вартості послуги Гарантованого покупця 23 серпня 2019 року. За Порядком продажу електричної енергії за "зеленим" тарифом це обов’язкова умова для розрахунку з виробниками електроенергії за місяць.

Збитки державних Енергоатома та Укргідроенерго від зміни механізмів ринку електроенергії перевищать 10 млрд. грн. Зміни до механізму ПСО на ринку електричної енергії, які ухвалив КМУ, остаточно знищують ринок і залишають конкурувати між собою лише компанії. Про це в коментарі УНІАН повідомила керівник програм та проектів Асоціації "Український ядерний форум" Ірина Мерлиця. "Таким чином, … на ринку залишиться конкурувати сам із собою ДТЕК Енерго і частково Донбасенерго. А щоб вони від такого щастя не завищували ціну, їх НКРЕКП буде обмежувати. Відтак на новому енергоринку України власне ринку не залишається", - підкреслила вона.

Ліквідність короткотермінових ринків електроенергії у Великобританії, ймовірно, знизиться на 10-20%, якщо країна залишить Європейський Союз без угоди наприкінці жовтня. "Для наших трейдерів це явний недолік ... (Brexit без угоди), який, ймовірно, вплине на ліквідність ринку, особливо ринку "на добу наперед", - сказав представник EPEX Вольфрам Фогель. EPEX не розробив детальний план компенсації втраченої ліквідності. Транскордонні транзакції "на добу наперед" у їхньому теперішньому вигляді припиняться, якщо не буде укладено відповідної угоди.

Nasdaq планує запустити ринок "на добу наперед" в Німеччині, Франції. Наразі Nord Pool є єдиною платформою в країнах Північної Європи, яка пропонує щоденну торгівлю електроенергією, але до неї приєднається EPEX SPOT наприкінці року. "Ми хочемо запустити ринок в першій половині 2020 року. Квітень - наша мета зараз ... Прагнемо запустити ринок для всіх країн Північної Європи, Німеччини та Франції одночасно.", - сказав представник Nasdaq – "У нас є формальності, які потрібно вирішити в більшості країн, і також зараз ми працюємо над вдосконаленням програмного забезпечення", - сказав він.