У березні на УЕБ 11 компаній-ініціаторів аукціонів сформували 248 стартових позицій. При чому кількість стартових позицій у комерційних секціях в ОЕС України вже перевищила показник по інших секціях та говорить про зростання інтересу учасників ринку до нових можливостей, запропонованих УЕБ. Також було проведено дві аукціонні сесії, в яких Енергоатом-Трейдинг та Укргідроенерго реалізували 5,36 млн. Мвт-год. електричної енергії відповідно до ПСО.

Активними були учасники на секціях з купівлі-продажу електроенергії на УЕБ за ринковими цінами. Наприклад, 25 березня вперше вдалося реалізувати 4843 Мвт-год. базового навантаження новому учаснику – компанії Петроімпекс. Державні Укргідроенерго, Калуська ТЕЦ-Нова та Центренерго реалізували у березні загалом 1,62 млн. Мвт-год. електроенергії в ОЕС України та о. Бурштинський відповідно до ст. 66 закону «Про ринок електричної енергії».


Були успішними аукціони як на продаж, так і на купівлю. Так, 19 березня Гарантований покупець придбав базове навантаження на території о. Бурштинський.

Ціни реалізації перебували в досить широкому діапазоні, в залежності від типів графіку продажу та торгової зони. Так, в ОЕС України середньозважена ціна продажу коливалась від 959 грн. до 1550 грн., а на території о. Бурштинський – від 1351 грн. до 2000 грн./Мвт-год., що вже традиційно вище від РДД в ОЕС України.


25 березня вперше Енергоатом-Трейдинг ініціював аукціон з продажу електричної енергії за вільними цінами, але тоді середньозважені ціни продажу сформувати не вдалося. Наступний, успішний аукціон пройшов 1 квітня. За його результатами компанія реалізувала 133 тис. Мвт-год. базового навантаження за ціною 1255 грн.

Слід зазначити, що Енергоатом-Трейдинг – це вже не перша компанія, яка реалізує значні обсяги базового навантаження на УЕБ. Так, з початку року в ОЕС України було реалізовано 479 тис. МВт-год. базового навантаження. З них 60% обсягу припадає на Центренерго, а 29% - це обсяг, який реалізував Енергоатом лише за першу успішну торгову сесію.


Середні ціни реалізації електричної енергії базового навантаження двох компаній, Центренерго та Енергоатом-Трейдинг, майже ідентичні і складають 1247,52 та 1247,93 грн./Мвт-год. відповідно. Зростання ціни реалізації Енергоатом-Трейдинг можна пояснити збільшенням ціни ринку на добу наперед у березні. УЕБ вітає зростання продажів базового навантаження на аукціонах, адже це основний тип графіку, який має бути реалізований по довгострокових контрактах.


Протягом березня сукупна генерація електроенергії, а також окремі її типи стабільно знижувались, що пов’язано із спадом промисловості та запровадженням карантинних заходів. Так, наприклад, сукупне зниження за чотири тижні місяця сягнуло 2 Гвт. - станом на неділю, 29 березня, генерація складала 15,5 Гвт. Найбільше в даному випадку «постраждали» АЕС та ТЕС.


Проте відпуск електроенергії з ВДЕ рекордно зріс, що пов’язано із збільшенням тривалості світлового дня, сприятливими погодними умовами загалом. Таким чином «зелена генерація» поступово витісняла атомну та теплову з ринку. А з настанням весни виробіток ВДЕ буде збільшуватись, що може призвести до загострення існуючих проблем.


У березні ситуація в торгових зонах суттєво відрізнялась. Так, протягом місяця ціна в ОЕС України була стабільною. Середня ціна в ОЕС України склала 1377,06. Лише в кінці березня середньозважена ціна суттєво зросла, а саме – на 25%, очевидно через те, що НАЕК Енергоатом, обмеживши відпуск електричної енергії Гарантованому покупцю для потреб ПСО, реалізував певний обсяг електроенергії на ринку на добу наперед за підвищеними цінами.
На території о. Бурштинський ціни коливались в дуже широкому діапазоні. Середньозважена ціна змінювалась з 423 до 1844 грн. за Мвт.-год. Середня склала 1496 грн. за Мвт.-год.
Загалом у березні порівняно з лютим в ОЕС України середньозважена ціна збільшилась на 11%, на території о. Бурштинський спостерігалось зменшення на 5%.
В обох торгових зонах спостерігався профіцит електроенергії. При чому у ОЕС спостерігався профіцит у всі години доби, а в торговій зоні о. Бурштинський у нічний час проявлявся дефіцит.
По обсягах торгівлі спостерігалась стійка динаміка до зниження. Так, з постачанням на 31 березня на РДН було укладено угоди з купівлі-продажу обсягом 106,6 тис. Мвт.-год. в ОЕС України та 8353 Мвт.-год. – на території о. Бурштинський.



Спотові ціни у Західній Європі за останній місяць були загалом нестабільними та простежувалася тенденція до зниження. Таким чином на 2 квітня ціна базової електроенергії у Франції становила 21,86 євро/МВт-год., в Угорщині – 31 євро/МВт-год., у Польщі – 28,57 євро/МВт-год. На квітень у березні електроенергія торгувалась по цінах в діапазоні 16-42 євро/МВт-год. На травень у квітні 15-34 євро/МВт-год. На кінець місяця ціни електроенергії у Європі продовжують знижуватися, найбільше це простежується в країнах, де введені досить жорсткі міри карантину. Спалах COVID-19 привів до раптового і безпрецедентного зниження попиту на електроенергію в Європі і зупинок більшості енергоємних компаній.

Ціни на електроенергію на європейських хабах, євро/МВт.г



За останній місяць відбулося близько 230 тендерів із закупівлі електроенергії бюджетними установами. Загалом закуплено електроенергії на суму 1,1 млрд. грн. Коливання ціни були яскраво виражені, особливо в найбільших тендерах. Але загалом середня ціна склала 1,63грн./кВт.год. Найбільший контракт отримала компанія ТОВ «Херсонська обласна енергопостачальна компанія». Вона поставить Чаплинському управлінню водного господарства 6,3 млн. кВт.год. електроенергії за початковою ціною 1,72 грн./кВт.год. Ціни коливалися у діапазоні від 1,10 до 2,36 грн. за кВт. год.



ОСП/ОСР можуть купувати електроенергію для ВТВ на електронних аукціонах. Відповідно до законодавства, ОСП/ОСР має право купувати електричну енергію за двосторонніми договорами з метою компенсації технологічних витрат електричної енергії на її розподіл, крім обсягів, які підлягають обов’язковій купівлі на ринку на добу наперед. Відповідно до останніх змін в ПСО, ОСП/ОСР мають купувати електроенергію для покриття своїх технологічних втрат на вільному ринку. При цьому учасники ринку мають право вільно обирати контрагентів за двосторонніми договорами, укладати договори у довільній формі та на умовах, що визначаються за домовленістю сторін, в тому числі скориставшись механізмом електронних аукціонів, функціонування яких забезпечує ТБ «Українська енергетична біржа» і які в повній мірі відповідають принципам добросовісної конкуренції, недискримінації учасників, об’єктивності та неупередженості.

НКРЕКП затвердила Правила управління обмеженнями при розподілі міждержавного перетину для експорту/імпорту електроенергії та Порядок розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів 3 квітня. Правила передбачають роботу аукціонного офісу, функцію якого буде виконувати НЕК «Укренерго». Доступ до перетину можна отримати або в результаті придбання лоту на аукціоні, або у випадку звільнення – без аукціону. Зменшення пропускної спроможності можливе лише у наступних випадках: аварійного ремонту ЛЕП, для забезпечення операційної безпеки мережі, форс-мажору та на вимогу сусіднього оператора системи передачі. Під час аукціону учасники змагаються ціною, яку вони пропонують за пропускну спроможність. Якщо попит на перетин буде перевищувати обсяг пропускної спроможності, тоді перетин отримають учасники, які запропонували найвищі ціни. Якщо попит буде дорівнювати або меншим ніж винесений на торги перетин, тоді пропускна спроможність надається безоплатно.

USAID Проект енергетичної безпеки (ESP) розглянув проект Постанови Кабінету Міністрів України, яка передбачає ліквідацію ДП «Гарантований покупець» та визначає ДП «Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом гарантованим покупцем електроенергії з 01 травня 2020 року. ESP повідомляє, що поглиблений аналіз галузевої практики та чинного законодавства, проведений аналітичною командою ESP, демонструє, що поспішна ліквідація ДП «Гарантований покупець» та надання функцій гарантованого покупця ДП «Енергоатом» матимуть дуже серйозні наслідки для функціонування оптового ринку електричної енергії. Це може призвести до краху ринку та неможливості виконання спеціальних обов’язків (PSO), особливо з огляду на те, що ринок електричної енергії перебуває в критичному періоді внаслідок пандемії коронавірусу.

Запаси вугілля на складах