Протягом минулих двох тижнів було проведено 11 аукціонних сесій. Компанії-ініціатори пропонували як стандартні графіки продажу електроенергії, так і блочні позиції в обох торгових зонах. Все частіше державні генеруючі компанії використовують блочні позиції для реалізації електроенергії. Наприклад, минулі два тижні блочні позиції виставила та реалізувала Калуська ТЕЦ-Нова. Також проведені дві результативні торгові сесії в режимі торгівлі коефіцієнтами.
Енергоатом-Трейдинг ініціював два аукціони за вільними цінами. Так, 11 вересня було реалізовано 1,47 млн. Мвт-год. електроенергії за ціною 1120 грн. за Мвт-год. і постачанням у жовтні-листопаді, а 18 вересня реалізовано 110,5 тис. Мвт-год. електроенергії за ціною 1235 грн. за Мвт-год. і постачанням у жовтні-грудні 2020 року. Обидва аукціони проходили відповідно до Порядку проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами та в обох аукціонах спостерігалась виражена конкуренція між компаніями за придбання електроенергії від найбільшого державного виробника.

Реалізація електроенергії на УЕБ



Останнім часом об’єм генерації електроенергії різко не змінювався, середньодобовий рівень генерації становив на 17 вересня склав 15,58 Гвт, впавши на 2,68% відносно показника за 3 вересня. Обсяги генерації АЕС продовжують тенденцію до незначного зниження, склавши 49,29% від загального виробництва. Теплова генерація, а саме ТЕС і ТЕЦ, а також ГЕС та ГАЕС показують мінливість генерації. В той час, обсяг виробітку ВДЕ збільшився, що зумовлено погодними умовами; частка ВДЕ від загального виробництва електроенергії досягла 8,08%.



Коливання цін ринку на добу наперед суттєво знизились. Спостерігалась висока волатильність цін в торговій зоні БуОс. Так, середньозважені ціни ОЕС України змінювались в діапазоні 1428 – 1579 грн., торгової зони БуОс – в діапазоні 1240 – 1621 грн. Розрив між цінами ОЕС України та о. Бурштинський суттєво скоротився.
Найнижче значення цін спостерігалось у торгах на 13 вересня, що у великій мірі було зумовлено вихідним днем. Обсяг купівлі-продажу на РДН продовжує знижуватись. Так, наприклад, на 7 вересня було реалізовано в торговій зоні ОЕС України 72609,5 Мвт-год. це найвище значення за два останні тижні.
Загалом середнє значення середньозваженої ціни в ОЕС України за вказаний період становило 1522,40 грн./ МВт-год., в БуОС – 1517,27 грн./ МВт-год. Порівняно із показником 2 тижні назад ціни РДН в торговій зоні ОЕС України зросли на 5%, що пов’язано із структурними змінами у пропозиції та попиті на ринку.


Об’єм на ВДР в торговій зоні ОЕС України за останні два тижні склав 188 тис. МВт. год., що складає 24,8% від обсягу РДН. Середньозважені ціни змінювалися в діапазоні 1359-1552 грн./МВт-год.



У цінах електроенергії на європейських ринках спостерігається зростаюча тенденція протягом останніх двох тижнів. Таким чином, 17 вересня ціна базової електроенергії у Франції становила 50,3 євро/МВт-год., в Угорщині – 52,8 євро/МВт-год., у Польщі – 53,83 євро/МВт-год. На жовтень у вересні електроенергія торгувалась по цінах в діапазоні 44-53 євро/мегават. Ціни на середину вересня на більшості європейських ринків електроенергії зросли, досягнувши в деяких випадках денних значень 60 євро / МВт. Попит в цілому збільшився, а виробництво енергії вітру і сонця на більшій частині ринків впало.

Ціни на електроенергію на європейських хабах, євро/МВт.г



За останні 2 тижні відбулося 34 тендери із закупівлі електроенергії бюджетними установами на загальну суму 240,8 млн. грн. Коливання ціни було яскраво виражено, особливо в найбільших тендерах. Загалом середня ціна склала 2,07 грн/кВт-год. Найбільший контракт отримала компанія ВОЛЬТ ПОСТАЧ - вона поставить ДП "Шахтоуправління "Південнодонбаське №1" 52,97 млн. кВт-год електроенергії за початковою ціною 2,71 грн за кВт-год.



Ціна елекричної енергії на експорт може зрости. Вартість електроенергії для експортерів може зрости на 42% після прийняття в Європейському союзі механізму накладання мита на товари, виробництво яких потребує значних викидів вуглецевого газу - Carbon Border Adjustment (CBA), який може бути введений з 2023 р. Це платіж, який стягуватимуть під час ввезення до ЄС продукції, зважаючи на обсяги викидів СО2 у процесі виробництва. Для України це негативно відобразиться на об’ємах експорту української продукції в ЄС. В звіті також зазначається, що викиди СО2 на 1 МВт-год електроенергії, експортованої з України (1,1 тонна СО2/МВт-год), в 3,7 рази вище ніж у ЄС ( 0,3 тонни СО2/МВт-год) та в 2 рази вище, ніж з РФ (0,5 тонни СО2/МВт-год). При цьому, експорт е/е з України в ЕС за 2016-2019рр виріс на 61% - до 5,8 млрд кВт-год. (показник 2019р).

Гарантований покупець оцінює дефіцит коштів на кінець 2020 р. у розмірі 18,8 млрд. грн. Гарантований покупець оцінює дефіцит коштів для розрахунку з виробниками електроенергії за «зеленим» тарифом у розмірі 18,8 млрд грн, з яких 9,8 млрд. грн. – це дефіцит на оплату поточних розрахунків та 9 млрд. грн. – дефіцит для погашення 40% боргу, який накопичився до підписання Меморандуму між інвесторами у ВДЕ та Урядом.

Запаси вугілля на складах