Протягом минулих двох тижнів було проведено 12 аукціонів. Серед них половина – на виконання ст. 66 Закону «Про ринок електричної енергії», інші 6 – в режимі комерційних секцій. Із 53 виставлених стартових позицій було частково чи повністю реалізовано 39. Ініціатори аукціонів пропонували до продажу та купівлі різні графіки постачання в обох торгових зонах. Проте переважна кількість стартових позицій була сформована у вигляді блочних позицій, що пов’язано з проведенням перших аукціонів з продажу зеленої генерації на УЕБ.


Загалом Гарантований покупець протягом перших трьох аукціонів пропонував до продажу базове навантаження та блочні позиції. Аукціони передбачають механізм торгів на підвищення ціни, тому ціна реалізації зростала від стартової.


По різних позиціях та аукціонах відсоток збільшення складав від 14 до 53%. Загалом торги на підвищення цін забезпечили зростання вартості електроенергії на 34 млн. грн., розраховуючи від стартової ціни, до 131 млн. грн. без ПДВ. На даних аукціонах спостерігалась висока активність учасників, так на кожний були допущені від 16 до 28 компаній, з яких переможцями стали 9-12 компаній.
Інші компанії протягом минулих двох тижнів реалізовували електроенергію на УЕБ, використовуючи і блочні позиції, і торги коефіцієнтами. Часто учасники пропонували до купівлі-продажу базове навантаження. Так, наприклад, 15 жовтня Енергоатом продав 21,2 тис. Мвт-год. базового навантаження, а Харківенергозбут вдалося закупити 13,25 тис. Мвт-год., використовуючи коефіцієнти. За результатами останнього аукціону, 15 жовтня, ціна базового навантаження на УЕБ склала 1294 грн./Мвт-год.
Загалом протягом двох тижнів учасники аукціонів протогрували більше 145 тис. Мвт-год. електроенергії.

Реалізація компаній, крім Гарантованого покупця, на УЕБ по позиціях




Останнім часом об’єм генерації електроенергії різко не змінювався. Середньодобовий рівень генерації на 15 жовтня становив 15,52 Гвт, впавши на 0,5% відносно показника за 1 жовтня. Обсяги генерації АЕС продовжують зростати, склавши 55,1% від загального виробництва.
Теплова генерація, а саме ТЕС і ТЕЦ, показують мінливість генерації за допомогою маневреності. В той час, рівень виробітку ГЕС та ГАЕС виріс на 29% відносно показника 1 жовтня, що може бути наслідком зростання наповненості річок. На 15 жовтня, частка ВДЕ складала 4,34%. Очікується подальше її зменшення і зміни в структурі: збільшення потужності вітру частково компенсується падінням генерації сонячної енергії.


Коливання цін ринку на добу наперед суттєво знизились. Спостерігалась висока волатильність цін в торговій зоні БуОс. Так, середньозважені ціни ОЕС України змінювались в діапазоні 1310– 1600 грн., торгової зони БуОс – в діапазоні 1113 – 1732 грн. Розрив між цінами ОЕС України та о. Бурштинський залишався незначним.


Найнижче значення цін спостерігалось у торгах на 11 жовтня, що у великій мірі було зумовлено вихідним днем. Обсяг купівлі-продажу на РДН продовжує знижуватись. Так, наприклад, на 16 жовтня було реалізовано в торговій зоні ОЕС України 78635,6 Мвт-год. це найвище значення за два останні тижні.


Загалом середнє значення середньозваженої ціни в ОЕС України за вказаний період становило 1435,58 грн./ МВт-год., в БуОС – 1504,22 грн./ МВт-год.
Об’єм на ВДР в торговій зоні ОЕС України за останні два тижні склав 233 тис. МВт. год., що складає 30% від обсягу РДН. Середньозважені ціни змінювалися в діапазоні 992-1595 грн./МВт-год.


У цінах електроенергії на європейських ринках спостерігається слабка підвищувальна тенденція протягом останніх двох тижнів. Таким чином, 16 жовтня ціна базової електроенергії у Франції становила 47,8 євро/МВт-год., в Угорщині – 47,93 євро/МВт-год., у Польщі – 60,09 євро/МВт-год. На листопад на 15 жовтня електроенергія торгувалась по цінах в діапазоні 43,95-46,93 євро/МВт-год.



Зростання використання відновлювальних джерел енергії спричиняє велику мінливість цін, пов’язану з погодою.

Ціни на електроенергію на європейських хабах, євро/МВт.г



За останні 2 тижні відбулося близько 25 тендерів із закупівлі електроенергії бюджетними установами на загальну суму 81,7 млн. грн. Коливання ціни було яскраво виражено, особливо в найбільших тендерах. Загалом середня ціна склала 2,15 грн/кВт-год. Найбільший контракт отримало ТОВ "Енерго Збут Транс" - компанія поставить комунальному підприємству «Володимирьский ринок» 2,39 млн. кВт-год електроенергії за початковою ціною 1,75 грн за кВт-год.



Закон про REMIT запровадить кримінальну відповідальність для учасників ринку е/е. Після прийняття закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках», який має на меті транспозицію в українське законодавство регламенту (ЄС) № 1227/2011, щодо цілісності та прозорості оптового енергетичного ринку (так званий REMIT), для порушників на ринку електроенергії з’явиться кримінальна та адміністративна відповідальність. Про це зазначила, член НКРЕКП Ольга Бабій, повідомляє EXPRO Consulting.

Рекордно низькі нордичні ціни на електроенергію загрожують кредитним профілям генерацій. Північний ринок електроенергії страждає від найнижчих цін на електроенергію за останні 20 років, пригнічених м’якими та вологими погодними умовами, що збільшило виробництво гідроенергії та скоротило попит на електроенергію. Структурні зміни, включаючи посилену залежність від вітру та сонячної енергії, виклики інтеграції ринків та зміщення у бік виробництва з нижчими граничними витратами, призведуть до збільшення волатильності цін та, зрештою, послаблення прибутку компаній у скандинавських країнах регіону.

Запаси вугілля на складах