Протягом минулих двох тижнів було проведено 19 аукціонних сесій. Компанії-ініціатори пропонували як стандартні графіки продажу електроенергії, так і блочні позиції в обох торгових зонах. Активізувались компанії-учасники комерційних секцій. Наприклад, із загальних 19 аукціонів 13 були саме комерційні секції, на яких було сформовано 34 стартові позиції.
Енергоатом-Трейдинг ініціював 3 аукціони. Так, 21 вересня було проведено спеціальну сесію з продажу пакетів лотів зі строком постачання у листопаді-грудні, але середньозважену ціну сформувати не вдалося. 23 вересня відбувся аукціон з продажу електроенергії відповідно до ПСО, на якому компанія реалізувала 2,97 млн. Мвт-год. навантаження спеціального обов’язку. Також цього дня Укргідроенерго реалізувала 70,37 тис. Мвт-год відповідно до ПСО.
Успішним був аукціон на експорт електроенергії. Так, 14,9 Мвт-год базового навантаження за ціною 1017 грн. придбала компанія Д.Трейдинг. У жовтні компанія вже почала експортувати електроенергію в Молдову.

Укргідроенерго 24 вересня провела успішну торгову сесію і реалізувала 45,5 тис. Мвт-год пікового навантаження та піку неробочого дня з постачанням у жовтні. Цей аукціон викликав високу зацікавленість в учасників ринку – у торгах брали участь 22 компанії.

Реалізація з використанням коефіцієнтів

На комерційних секціях загалом було реалізовано 186 тис. Мвт-год. як за цінами у гривнях, так і з використанням коефіцієнтів. Успішно реалізовували різні типи навантаження такі компанії, як Гарантований покупець, Південь Енерго Збут, ДТЕК Дніпроенерго та ін.
Ціни коливались в досить широкому діапазоні, що пов’язано із різними типами навантаження, періодами постачання та іншими умовами, які ускладнюють порівняність цін. Так, наприклад, на аукціоні на експорт було реалізовано базове навантаження за ціною 1017 грн./Мвт-год., а в комерційних секціях – за вищою ціною - 1430 грн./Мвт-год. Ціни пікового навантаження досягали 1546 грн./Мвт-год.

За останні 2 тижні загальний об’єм генерації електроенергії різко не змінювався, але відбувались зміни в структурі виробітку. Середньодобовий рівень генерації на 1 жовтня становив 15,6 Гвт, піднявшись на 0,1 % відносно показника за 17 вересня. Обсяги генерації АЕС почали зростати, склавши 54,07% від загального виробництва. Теплова генерація, а саме ТЕС і ТЕЦ, показують мінливість генерації. В той час, рівень виробітку ГЕС та ГАЕС падає, як і ВДЕ. З 8,08 %, станом на 17 вересня, частка генерації ВДЕ зменшилась до 3,9 %. Зміни зумовлені погодними умовами. З наближенням зими кількість сонячних годин зменшується, тому прогнозується подальше зменшення частки ВДЕ.

Протягом останніх двох тижнів відбувалось сильне коливання цін ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку. Спостерігалась висока волатильність цін в обох торгових зонах. Так, середньозважені ціни ОЕС України змінювались в діапазоні 1172 – 1510 грн., торгової зони БуОс – в діапазоні 1199 – 1858 грн. Розрив між цінами ОЕС України та о. Бурштинський звузився.
Найнижче значення цін спостерігалось у торгах на 27 вересня, що у великій мірі було зумовлено вихідним днем. Обсяг купівлі-продажу на РДН поступово підвищується. Так, наприклад, на 2 жовтня було реалізовано в торговій зоні ОЕС України 74028 Мвт-год., це найвище значення за два останні тижні.
Загалом середнє значення середньозваженої ціни в ОЕС України за вказаний період становило 1437,63 грн./ МВт-год., в БуОС – 1609,9 грн./ МВт-год. Порівняно із показником 2 тижні назад ціни РДН в торговій зоні ОЕС України впали на 3,5%, що пов’язано із структурними змінами у пропозиції та попиті на ринку.

Об’єм на ВДР в торговій зоні ОЕС України за останні два тижні склав 228,3 тис. МВт. год., що складає 27,4% від обсягу РДН. Середньозважені ціни змінювалися в діапазоні 1132-1509 грн./МВт-год.

Спотові ціни протягом останніх двох тижнів були стабільними, порівнюючи з початком місяця. Таким чином, 1 жовтня ціна базової електроенергії у Франції становила 38,50 євро/МВт-год., в Угорщині – 46,26 євро/МВт-год., у Польщі – 59,20 євро/МВт-год. На жовтень у вересні електроенергія торгувалась по цінах в діапазоні 42,24 – 52,30 євро/МВт-год. Ціни зростають, в тому числі, за рахунок покращення ситуації на паливному ринку, збільшенню попиту на електричну енергію та зменшення виробництва енергії вітру і сонця на більшій частині ринків.
На вихідні у Європі очікується зростання генерації вітру, що разом із традиційним зменшенням попиту є фактором зниження спотових цін.

Ціни на електроенергію на європейських хабах, євро/МВт.г

За останні 2 тижні відбулося 37 тендерів із закупівлі електроенергії бюджетними установами на загальну суму 246,35 млн. грн. Коливання ціни було яскраво виражено, особливо в найбільших тендерах. Загалом середня ціна склала 2,08 грн/кВт-год. Найбільший контракт отримало ТОВ "Донецькі енергетичні послуги" - компанія поставить державному підприємству «Шахта ім. М.С. Сургая» 100,41 млн. кВт-год електроенергії за початковою ціною 1,94 грн за кВт-год.

Гарантований покупець вперше виставив на продаж електроенергію з відновлюваних джерел на ринку двосторонніх договорів, перші торги відбудуться 5 жовтня на майданчику Української енергетичної біржі. Гарантований покупець пропонує до продажу декілька продуктів – базове навантаження та блочні позиції. З метою залучення максимальної кількості учасників та задоволення їх потреб, виставлені обсяги різних розмірів. У торгах можуть взяти участь всі учасники ринку електроенергії.

Ізольований режим роботи ОЕС для інтеграції в ENTSO-E буде тривати два тижні. Ізольований режим роботи Об’єднаної енергосистеми України від енергосистем Росії та Білорусі запланований на 2022 р. і він буде тривати під час пікових навантажень один тиждень влітку та один тиждень взимку. Про це в інтерв’ю для журналу "ЕнергоБізнес" агентства ExPro повідомив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький. Під час цього періоду буде зібрана інформація про регулювання частоти та потужності в ОЕС України без допомоги з боку енергосистеми Росії чи Білорусі (за повної відсутності технічних перетоків).

Запуск грецького спотового ринку електроенергії буде відкладено на 4 квартал. Очікується, що міністерство енергетики Греції відкладе запуск ринку електроенергії на добу вперед до четвертого кварталу 2020 року з запланованої дати 17 вересня через поточні технічні проблеми, заявили учасники ринку. Спотовий ринок може бути введений 1 листопада, оскільки учасники, в тому числі державна компанія PPC, яка є маркетмейкером, запросили додатковий час на підготовку, заявивши, що пробні запуски перед стартом недостатні.

Негативні ціни на електроенергію все частіше зустрічались в Європі протягом перших дев’яти місяців року, а ринки з великою часткою ВЕС особливо вразливі. У середньому європейські країни спостерігали від’ємні ціни ринку «на добу наперед» в 0,8% випадків, що, як правило, в 3-4 рази перевищувало показники між 2015 та 2018 роками та більш ніж удвічі більше, ніж у 2019 році. Ринки з високим рівнем вітрогенерації, такі як Німеччина, Данія та Ірландія, були особливо сприйнятливі до негативних цін на електроенергію в період з січня по вересень 2020 року, згідно з даними аналітиків європейського ринку енергетики EnAppSys.

Франція стала нетто-імпортером електроенергії у вересні вперше за майже три роки, імпортуючи 717 ГВт-год у своїх європейських сусідів на тлі "безпрецедентних" проблем з поставками, заявила TSO RTE у п’ятницю. За даними французького TSO, країна імпортувала 1614 ГВт-год енергії з Німеччини / Бельгії (781 ГВт-год), Іспанії (752 ГВт-год) та Швейцарії (81 ГВт-год), а також експортовано 897 ГВт-год до Італії (725 ГВт-год) та Англії (171 ГВт-год). За той же місяць 2019 року Франція постачала цим країнам 4727 ГВт-год електроенергії. Франція востаннє була чистим імпортером у листопаді 2017 року.

Запаси вугілля на складах