За минулі 4 тижні на УЕБ відбулися 12 аукціонних сесій з продажу ресурсу державної генерації та 16 комерційних сесій. Найактивнішими компаніями-ініціаторами торгів були Гарантований покупець, компанії з групи ДТЕК, КАЛУСЬКА ТЕЦ-НОВА, Укргідроенерго, Центренерго. Загалом це 11 компаній-ініціаторів стартових позицій. 5 червня вперше Гарантований покупець сформував позиції на продаж у комерційній секції в режимі торгівлі коефіцієнтами. Компанії вдалося реалізувати 427 Мвт-год. за коефіцієнтом 1 від ціни РДН.


Також проведені дві аукціонні сесії з продажу електроенергії для цілей ПСО, де Гарантований покупець придбав загалом 3,83 млн. Мвт-год. ресурсу Енергоатому та Укргідроенерго.

Реалізація електроенергії за вільними цінами


Реалізовано електроенергію у обох торгових зонах. На торгах були представлені всі типи навантаження, запропоновані УЕБ, включно з блочними позиціями. Протягом даного періоду середня ціна реалізації базового навантаження в ОЕС України склала 1250 грн., пікового – 1176 грн., позапікового – 955 грн. за Мвт-год. без ПДВ. В торговій зоні Бурштинської ТЕС було реалізовано базове навантаження за ціною 1500 грн. та позапікове навантаження за середньою ціною 1025 грн. за Мвт-год. без ПДВ.


Загальний рівень генерації протягом останнього місяця загалом мав негативний тренд, проте на початку червня проявилась позитивна тенденція. Так, на 11 червня загальний рівень генерації склав 15,21 Гвт, що на 0,5 Гвт більше, ніж 14 травня. Загалом зростання спостерігалось по безлічі типів генерацій, це ГЕС та ГАЕС, ВДЕ (за рахунок сприятливих погодних умов, а саме повноводності річок після рясних дощів та сонячної погоди) та ТЕС. По АЕС продовжується тренд на зниження генерації.



Ціни на ринку на добу наперед в торговій зоні ОЕС України загалом були волатильними протягом останніх чотирьох тижнів. Порівняно з травнем рівень середньозважених цін помітно зріс. Так, наприклад мінімальна ціна травня склала 659,72 грн., а мінімальна ціна червня - 984,91 грн. Це можна пояснити структурним зрушенням в короткостроковому балансі попиту і пропозиції, що призвело до зниження цін. Таке ціноутворення є відображенням негнучкого ринку, орієнтованого на пропозицію. Протягом останніх двох тижнів ціни РДН в ОЕС України зберігали динаміку до зростання.
В торговій зоні о. Бурштинський не спостерігалось суттєвої волатильності цін. Загалом середнє значення середньозваженої ціни в ОЕС України за останні чотири тижні становило 1107,97 грн./МВт-год., в БуОС – 1622,36 грн./МВт-год.
По обсягах торгівлі спостерігалась динаміка до зниження. Так, з постачанням на 12 червня на РДН було укладено угоди з купівлі-продажу обсягом 68 тис. Мвт.-год. в ОЕС України та 7,6 тис Мвт.-год. – на території о. Бурштинський. В обох торгових зонах спостерігався профіцит електроенергії. При чому у ОЕС спостерігався профіцит у всі години доби, а в торговій зоні о. Бурштинський у нічний час проявлявся дефіцит.


Спотові ціни у Західній Європі були загалом нестабільними та простежувався легкий тренд до зростання.

Ціни на електроенергію на європейських хабах, євро/МВт.г

Таким чином, 11 червня ціна базової електроенергії у Франції становила 24,06 євро/МВт-год., в Угорщині – 29,63 євро/МВт-год., у Польщі – 46,0 євро/МВт-год. На липень у червні електроенергія торгувалась по цінах в діапазоні 30-50 євро/мегават. Попит на електроенергію на європейських ринках продовжує відновлюватися, оскільки триває деескалація заходів обмеження в зв’язку з пандемією COVID-19.


За останні чотири тижні відбулося близько 150 тендерів із закупівлі електроенергії бюджетними установами. Загалом з топ-15 найбільших тендерів закуплено електроенергії на суму 169,5 млн. грн. Коливання ціни були яскраво виражені, особливо в найбільших тендерах. Але загалом середня ціна склала 1,65 грн./кВт.год. Найбільший контракт отримала компанія ТОВ «ЕК «ЕНОЛЛ». Вона поставить Каховському міжрайонному управлінню водного господарства 48,9 млн кВт.год. електроенергії за початковою ціною 1,62 грн./кВт.год. Ціни коливалися у діапазоні від 1,29 до 3,47 грн. за кВт. год.


Кабінет Міністрів України підписав Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики. Документ передбачає, що виробники ВДЕ приймають умови добровільної реструктуризації "зелених" тарифів, що передбачає їх зменшення. Зокрема, для об’єктів електроенергетики, що виробляють сонячну енергію передбачається зменшення тарифів на 15%, для об’єктів, що виробляють електроенергію з енергії вітру – на 7,5%. Зі свого боку, зазначили в Кабміні, українська влада бере зобов’язання вживати усіх заходів для забезпечення своєчасної поточної оплати Гарантованого покупця та погашенню наявної заборгованості перед виробниками ВДЕ, які прийняли умови реструктуризації.

У кінці травня спостерігалось падіння середньозваженої ціни на ринку «на добу наперед» в ОЕС України, ймовірно спричинене маніпуляціями на ринку. Так, ціна знизилась до 660 грн. за Мвт-год. «Падіння ціни носить явно штучний характер, оскільки не відображає фактичного попиту та пропозиції електроенергії в енергосистемі України.» - йдеться у заяві НКРЕКП. Для виправлення ситуації, що склалася, комісія запланувала запровадити мінімальні цінові обмеження на ринку – 980 грн/МВт-год в денні години та 567 грн/МВт-год – в нічні години на період карантину та місяця після нього.

НКРЕКП запровадила нові обмеження для трейдерів та зобов’язала звітувати про обсяги палива. НКРЕКП зобов’язала Укренерго проводити моніторинг угод на ринку двосторонніх договорів та на ринку на добу наперед на предмет виявлення випадків виставлення на продаж неіснуючих обсягів електроенергії. У цьому разі така компанія на 7 днів буде позбавлена можливості участі на оптових сегментах ринку електроенергії. Відповідне рішення було прийнято на засіданні 3 червня. Регулятор прийняв це рішення за пропозицією Укренерго. Крім того, згідно рішення НКРЕКП, теплова генерація зобов’язана за день до продажу електроенергії подавати в Укренерго інформацію про залишки вугілля та законтрактовані обсяги газу, про питому собівартість виробництва електроенергії та ремонти генеруючого обладнання. Обсяги продажів електроенергії операторами ТЕС не можуть перевищувати обсягів, для виробництва яких достатньо палива.

Запаси вугілля на складах