Минулі два тижні на УЕБ було проведено 13 аукціонів, серед них 3 в межах ПСО, 5 на виконання ст. 66 ЗУ «Про ринок електричної енергії» та 5 у комерційних секціях. Компанії-ініціатори пропонували як стандартні графіки продажу електроенергії, так і блочні позиції в обох торгових зонах.
Відбулися зміни в реалізації електричної енергії на виконання ПСО. Так, відтепер Енергоатом та Укргідроенерго мають продавати електричну енергію для Гарантованого покупця за ціною 10 грн./Мвт-год. Перший продаж з урахуванням змін відбувся на УЕБ 13 серпня.
Центренерго на аукціоні 14 серпня реалізувало пікове та позапікове навантаження з постачанням у жовтні-грудні. Також успішним був аукціон Енергоатому поза межами ПСО. Компанія реалізувала 19 серпня базове навантаження з постачанням у серпні. Загалом постійними ініціаторами аукціонів минулі 2 тижні були 6 компаній.

Реалізація електроенергії за вільними цінами


Таким чином, станом на 21 серпня ціна базового навантаження в ОЕС України складала 1154 грн., пікового – 1239 грн., позапікового – 956 грн. за Мвт-год. без ПДВ.


Обсяги генерації АЕС мають тенденцію до зростання. ТЕЦ та ТЕС також мали зростаючу тенденцію, а генерація ВДЕ показала зниження майже на 30%. В загальному обсязі щоденної генерації енергії частка АЕС складала трохи більше 50%, частка ТЕС зросла до 25,9%. Оскільки відбувалися суттєві зміни в структурі виробітку, власне загальний обсяг виробітку майже не змінився за останні 2 тижні – (-1,5%). Загальна генерація несуттєво зменшувалась відповідно до зниження споживання.



Протягом останніх двох тижнів ціни на ринку на добу наперед були суттєво волатильними в ОЕС України. Так, середньозважені ціни змінювались в діапазоні 1049 – 1515 грн. На території о. Бурштинський не спостерігалось суттєвих коливань (1590 – 1702 грн.). Загалом середнє значення середньозваженої ціни в ОЕС України за останні два тижні становило 1248,41 грн. (+6%), в БуОС – 1644,68 грн. (-4%). Таким чином, розрив між цінами двох торгових зон зменшився за рахунок зростання ціни в ОЕС України. Така ситуація відбулася за рахунок суттєвого зростання добових обсягів торгівлі на РДН та збільшення цін заявок учасників.



У цінах електроенергії на європейських ринках спостерігається слабка підвищувальна тенденція протягом останніх двох тижнів. Таким чином, 20 серпня ціна базової електроенергії у Франції становила 37,8 євро/МВт-год., в Угорщині – 36,6 євро/МВт-год., у Польщі – 58,71 євро/МВт-год. На вересень у серпні електроенергія торгувалась по цінах в діапазоні 37-53 євро/мегават. До кінця минулого тижня рівень спотових цін загалом знизився через прогнозне збільшення генерації ВДЕ та очікування зниження попиту на вихідних, що є стандартною практикою.

Ціни на електроенергію на європейських хабах, євро/МВт.г



За останні два тижні відбулося близько 50 тендерів із закупівлі електроенергії замовниками на загальну суму 391,7 млн. грн. Коливання ціни були яскраво виражені, особливо в найбільших тендерах. Загалом середня ціна склала 1,79 грн. за кВт.год. Найбільший контракт отримала компанія ЄВРО ТРЕЙД ЕНЕРДЖІ. Вона поставить ДП "ПЕРВОМАЙСЬКВУГІЛЛЯ" 63 млн. кВт.год. електроенергії за початковою ціною 2,71 грн. за кВт.год.



Гарантований покупець готується продавати електроенергію ВДЕ на біржі по двосторонніх договорах. Такий механізм продажу став можливий після прийнятого Закону № 810-ІХ, який надав можливість продавати «зелену» електроенергію за двосторонніми договорами на електронних аукціонах. Як повідомляє ДП, раніше приватні компанії вже демонстрували зацікавленість у купівлі електроенергії з ВДЕ у Гарантованого покупця, а тому наразі Гарантований покупець готується до оголошення дебютного аукціону з продажу електроенергії від «зеленої» генерації та розраховує на високу зацікавленість з боку покупців.

Інвестиції в накопичення енергії до 2025 року перевищать 10 млрд. дол. Аналітики IHS Markit прогнозують, що в 2025 році потужність енергосховищ складе 15,1 ГВт / 47,8 ГВт-год, а інвестиції перевищать 9,5 мільярда доларів за п’ять років. Зменшення вартості систем акумулювання енергії є однією з причин вражаючого зростання кількості енергосховищ. США залишаться у цій галузі світовим ринком номер один у світі протягом наступних п’яти років. Китай посідатиме друге місце у сфері зберігання енергії до 2025 року. Очікується, що до цього моменту там буде розроблено 6,5 ГВт енергосистем, оскільки країна прагне вирівняти енергопостачання завдяки станціям, що генерують відновлювану енергію.

Сонячна генерація електроенергії зростає в Європі, показали нові дані EnAppSys. За 6 місяців 2020 року генерація з цього джерела електроенергії по всій Європі склала 68 ТВт-год - в порівнянні з 59 ТВт-год у відповідному періоді 2019 року. У другому кварталі 2020 року сонячна потужність склала рекордні 47,6 ТВт-год - на 19% більше порівняно з попереднім піком у другому кварталі 2018 року. Зростання пояснювалося збільшенням сонячної потужності в Європі, оскільки країни всього континенту намагаються покращити свій екологічний вплив шляхом виробництва більшої частки електроенергії з відновлюваних джерел.

Запаси вугілля на складах