На цьому тижні біржові торги природним газом на Українській енергетичній біржі (УЕБ) істотно активізувалися і були доволі результативними. Зокрема, у вівторок 10-го липня 200 тис. куб. м. липневого ресурсу природного газу реалізувала «Полтавська газонафтова компанія» (СП "ПГНК") за середньозваженою ціною 9 744 грн. з ПДВ за тис. куб. м. 11-го липня торги знову стали успішними для СП "ПГНК" - реалізовано 500 тис. куб. м. ресурсу липня по 9 757 грн. з ПДВ за тис. куб. м. ПАТ "Укрнафта" теж продала весь виставлений обсяг ресурсу липня, а це 3000 тис. куб. м. газу за середньозваженою ціною 9 746,67 грн. з ПДВ за тис. куб. м. Позиція на закупівлю ТОВ "Інвестпромгаз" (дочірня агрохолдинг "Астарта") була задоволена повністю, компанія придбала 5000 тис. куб. м. ресурсу серпня, середньозважена ціна закупівлі склала 9 740 грн. з ПДВ за тис. куб. м. Таким чином за два дні поточного тижня обсяг продажів природного газу на УЕБ сягнув 8 700 тис. куб. м.

Біржові торги природним газом на УЕБ набирають обертів. Наразі Біржа активно готується до запуску ринку добового балансування природного газу і вже почала проводити допуск учасників до нової торгової платформи «Енергетична торгова платформа». Біржа запрошує всіх учасників ринку пройти навчання роботі в новому програмному продукті. В загальному доступі вже є відповідний відеокурс та для акредитованих учасників проводяться практичні заняття (імітаційні торги) кожного робочого дня в навчальній версії платформи. Надання доступу до Інформаційної платформи Біржі для укладення угод при здійсненні позабіржової торгівлі, а також навчання роботі в програмному продукті "Енергетична торгова платформа", здійснюються безкоштовно.

До запровадження ринку добового балансування, "Енергетична торгова платформа" буде працювати як Інформаційна платформа Біржі для укладення угод при здійсненні позабіржової торгівлі. Після запуску нової моделі ринку природного газу, програмний продукт "Енергетична торгова платформа" буде також підкріплена всіма необхідними біржовими інструментами для функціонування в якості Торгової платформи зі стандартизованими продуктами з часовим інтервалом на "внутрішньодобовому" ринку або на ринку "на добу вперед".