Починаючи з 1 липня 2021 року суб’єкти ринку природного газу державної та комунальної форми власності зможуть здійснювати закупівлі природного газу на біржі. Це передбачено Законом України №1021-IX "Про внесення змін до статті 3 Закону України "Про публічні закупівлі" щодо закупівлі природного газу".

Ці зміни передбачають, що проводити закупівлю природного газу поза Прозоро дозволено виключно на товарних біржах, діяльність яких регулюється законом, що визначає правові умови створення та функціонування (діяльності) товарних бірж, та які відповідають вимогам кодексу газотранспортної.

На практиці це означає, що товарні біржі на яких замовники зможуть купувати газ мають бути сертифіковані Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку відповідно до нового закону 1956-XII «Про товарні біржі» та організовувати торгівлю природним газом відповідно до вимог Кодексу ГТС України. А отже торгівля має забезпечуватися на біржовій торговій платформі, яка призначена для торгівлі короткостроковими стандартизованими продуктами, тобто такими, що торгуються на умовах передачі протягом газової доби, або «на добу наперед» в т.ч. з метою врегулювання добових небалансів учасниками.

Досі учасники ринку – замовники послуг транспортування, що мали зобов’язання закуповувати газ через Прозоро були позбавлені можливості врегульовувати свої портфоліо та змушені були нести значні фінансові втрати через фінансове врегулювання їх небалансів оператором ГТС за маржинальними цінами.

Українська енергетична біржа була визначена ТОВ «Оператор ГТС України», як торгова платформа для торгівлі короткостроковими стандартизованими контрактами та в.ч. підтвердила відповідність своїх торгових процесів вимогам Кодексу ГТС.

“Надання державним учасникам ринку, що здійснюють закупівлю газу на ВТТ можливості врегульовувати свої небаланси на короткостроковому ринку Української енергетичної біржі – це важливий крок в напрямку завершення імплементації актів законодавства Енергетичного Співтовариства у сфері енергетики. УЕБ є єдиною платформою, що забезпечує роботу короткострокового ринку газу в Україні. Найближчими днями ми очікуємо участі і Оператора ГТС на торгах з метою збалансування газотранспортної системи, що буде потужним поштовхом для розвитку ліквідності короткострокового ринку в Україні. Відповідно закону, Оператор ПСГ та оператори газорозподільних систем також мають право закуповувати газ на УЕБ для забезпечення власної господарської діяльності (у тому числі для власних виробничо-технічних потреб, покриття витрат та виробничо-технологічних витрат, вчинення балансуючих дій)”,— прокоментувала нововведення Заступниця Голови Біржового комітету УЕБ Інна Щербина.