Оператор підземних газосховищ та Українська енергетична біржа (далі ‒ УЕБ) провели перші операції з купівлі-продажу газу в ПСГ за новим алгоритмом через електронну платформу біржі. Учасники ринку вже апробували алгоритм, уклали та успішно виконали перші угоди. Це дало старт новому етапу роботи газового ринку України. Відтепер торговельні операції з газом повністю діджиталізовані, тривають за значно скороченою часовою процедурою та відбуваються онлайн, із широким колом учасників та меншою кількістю документообороту.

Послуга біржових торгів газом у ПСГ, котру надають спільно Оператор газосховищ України та УЕБ, наразі поширюється на розмитнений газ. Та найближчим часом вона стане можливою і для газу, що зберігається в українських газосховищах в режимі «митний склад» та «митний склад+shorthaul». Відтак доєднатися до торгів зможуть іноземні трейдери, що працюють саме з нерозмитненим газом.

«З 2020 року Оператор газосховищ системно працює над розширенням переліку своїх послуг та створенням нових можливостей для клієнтів. Торгівля природним газом в ПСГ на електронній платформі Української енергетичної біржі - наш крок у цьому напрямку. Більш того, автоматизація торгових операцій з природним газом, що зберігається в ПСГ, - наш вагомий внесок в розвиток газового ринку України загалом. У цьому випадку виграють усі стейкхолдери ‒ від найменших трейдерів до учасників міжнародного енергетичного ринку»,‒ відзначив Сергій Перелома, т.в.о. генерального директора Укртрансгазу.

«Ми здійснили реалізацію першого етапу нашого проекту з Укртрансгазом. Маємо надію, що цей інструмент буде активно використовуватися учасниками, зокрема з метою балансування. УЕБ знаходиться в тісному діалозі з учасниками ринку, при біржі функціонують Ради секцій, де ми чуємо «голос ринку», щоб пропонувати кращі сервіси для його становлення та розвитку. Щиро дякуємо всім колегам з Укртрансгазу за плідну роботу та сприяння в наданні ринку ефективних інструментів. Впевнений, що за наявності такої високопрофесійної роботи у сприянні розвитку конкурентного ринку, Україна скоро зможе стати дуже потужним газовим хабом в Європі», ‒ зазначив Голова Біржового комітету Української енергетичної біржі Олексій Дубовський.

Українська енергетична біржа запрошує всіх учасників долучатися до торгів природним газом в ПСГ на короткостроковому ринку.