Вчора, 13 грудня на Українській енергетичній біржі відбувся перший електронний біржовий аукціон з реалізації скрапленого газу в електронній торговій системі відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 4 жовтня 2017 р. № 882 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 р. № 570". До цього моменту продаж скрапленого газу, сирої нафти і газового конденсату власного видобутку державними підприємствами в Україні проводився у вигляді голосового аукціону в торгово-операційних залах біржі.

В електронному аукціоні з продажу скрапленого газу ПАТ "Укргазвидобування " прийняли участь 25 компаній покупців, 11 з яких стали переможцями. В результаті електронного аукціону було реалізовано:

- 400 тонн скрапленого газу ПБА (ТЦСК "Базилівщина") за середньозваженою ціною 19 338,00 грн. (приріст ціни від стартової склав 608,71 грн.);

- 140 тонн скрапленого газу ПБА (Яблунівське ВПГ) за середньозваженою ціною 19 297,65 грн. (приріст ціни від стартової склав 484,07 грн.);

- 60 тонн скрапленого газу БТ (Шебелинське ВПГКН) за середньозваженою ціною 18 645,56 грн. (за стартовою ціною);

- 70 тонн скрапленого газу СПБТ (Юліївський ЦВНГК ГПУ "Шебелинкагазвидобування") за середньозваженою ціною 19 508,02 грн. (приріст ціни від стартової склав 770 грн.).

Зауважимо, що в порівнянні з попереднім голосовим аукціоном, якій відбувся 6 грудня, ціна скрапленого газу ПАТ "Укргазвидобування" на електронних біржових аукціонах показала зростання 51-745 грн./т.

"Сьогодні ми провели перший електронний біржовий аукціон з реалізації скрапленого газу виробництва ПАТ "Укргазвидобування", це знаковий момент, адже ми нарешті перейшли від застарілих голосових аукціонів до світового еталону проведення торгів – електронної форми. Перш за все, хочу подякувати прогресивному менеджменту ПАТ "Укргазвидобування", Міненерговугілля, які ініціювали оновлення Постанови Кабінету Міністрів № 570 та особисто - прем’єр-міністру Гройсману Володимиру Борисовичу, який ініціював цей перехід та підтримав всі наші ініціативи з запровадження найкращих європейських практик.

Сьогодні ми запровадили прозорий ринковий механізм реалізації скрапленого газу і ставимо за мету формування прозорого індикативу, яким будуть користуватись всі учасники ринку та імпортери, торги проходять в анонімному режимі, що повністю виключає можливість змови. Зазначимо, що приватні трейдери давно успішно користуються цим механізмом реалізації саме в електронних торгах. Сьогоднішній електронний біржовий аукціон продемонстрував високу ефективність та результативність обраного шляху, переваги електронного аукціону змогли оцінити більшість учасників і цей ефект буде посилюватися з кожним новим електронним аукціоном по мірі опанування нового механізму торгів" - прокоментував Генеральний директор Української енергетичної біржі Олександр Коваленко.