У понеділок 20 березня 2017 року, на Українській енергетичній біржі було проведено електронні біржові торги UGVD-7 з продажу нафтопродуктів в режимі торгівлі диференціалами (ТЕРМ-контракти). За результатами торгів, всього було реалізовано 40,5 тис. тонн нафтопродуктів з яких 31,5 тис. тонн – бензини різних марок, а 9 тис. тонн – дизельного палива. Всі нафтопродукти вироблені за стандартами EURO-5 на Щебелинському НПЗ.

Середньозважена премія на бензин А-95-Євро5-Е5, залізниця/автотранспорт склала $6,67/т, а на дизельне паливо Євро5, залізниця/автотранспорт премія сформувалася на рівні $31,63/т. На бензин А-92-Євро5-Е5, залізниця/автотранспорт, дисконт ціни залишився на стартовому показнику $-25/т.

У четвер, 23 березня 2017 року, на Українській енергетичній біржі було проведено біржові торги скрапленим газом LPG-230317 загальним обсягом майже 9 тис. тонн. За результатами торгів, було реалізовано 2 163 тонн скрапленого газу за середньозваженою ціною 16 406,99 грн/т з типом доставки - автотранспорт, а також 6 800 тонн скрапленого газу за середньозваженою ціною 15 539,94 грн/т, що відвантажується залізницею.

"Успішні та активні торги ТЕРМ-контрактами УГВ – це яскраве свідчення того, що ринок повірив у високу якість продукції Шебелинского НПЗ. Біржові торги диференціалами надають можливість виробникам спланувати свою діяльність щодо реалізації, а споживачі заздалегідь забезпечують свої потреби у якісному паливі. Перші торги ТЕРМ - контрактами відбулися в минулому році, на сьогодні ми вже реалізували понад 300 тис. т нафтопродуктів та сподіваємось, що таку практику реалізації будуть переймати всі учасники ринку. Також ми вітаємо активізацію на ринку скрапленого газу, що дозволяє сформувати ринковий індикатив ціни та підвищити прозорість його функціонування", – прокоментував результати біржових торгів на УЕБ генеральний директор Олександр Коваленко.

Нагадаємо, Українська енергетична біржа запровадила біржові торги ТЕРМ-контрактами на нафтопродукти 5 вересня 2016 року.