Сьогодні в Європейській Бізнес Асоціації відбулася зустріч з представниками Української енергетичної біржі за участі Голови НКРЕКП та інших представників Комісії, народних депутатів, представників Міненерговугілля, міжнародних профільних та фінансових організацій, спільноти експертів ринку та його безпосередніх учасників. Зустріч була присвячена обговоренню ринку добового балансування природного газу, що запрацює з 1 серпня 2018 року. Українська енергетична біржа презентувала на заході свою Енергетичну торгову платформу для забезпечення плавного переходу до запуску ринку добового балансування.

Учасники зустрічі обговорили такі важливі питання, як формування національних цінових бенчмарків на природний газ, важливості прозорого ринкового ціноутворення та забезпечення виконання реформування ринку природного газу відповідно до європейського законодавства.

Основна увага присутніх була зосереджена навколо питання затягування запровадження добового балансування ринку. Але абсолютно всі присутні, за виключенням представників НАК "Нафтогаз України", виступили з підтримкою запровадження конкурентного ринку газу, що покликаний сформувати в Україні цивілізований ринок газу, виключити можливості маніпуляцій та штучне завищення ціни.

Голова Біржового комітету Олексій Дубовський, підсумовуючи результати зустрічі, заявив: "Я дуже задоволений результатами. Вдячний за підтримку регулюючих органів, органів влади, учасників ринку та громадськості. Радий бачити, що спільнота фахівців та експертів розуміють гостру необхідність реформування ринку та бачать явні вигоди, що принесуть реформи для держави, бізнесу і, головне, споживачу.

З самого початку своєї діяльності ми ставимо собі за мету створити в Україні справді ефективний енергетичний біржовий ринок за кращим європейським досвідом і стандартами. За останні роки ми демонструємо динаміку стрімкого зростання, ми здобули визнання ринку та заручилися підтримкою його учасників. Наш основний капітал – це довіра наших клієнтів. Розвинені країни використовують для балансування системи біржову торгівлю короткостроковими стандартизованими продуктами, вже не використовуючи закупівлю оператором ГТС послуг балансування. Тільки біржа забезпечує гарантії виконання угод, автоматичний кліринг і систему управління ризиками і я повідомляю про готовність Української енергетичної біржі це забезпечити. Однак, сьогодні ми презентуємо систему, що покликана підготувати український ринок до нових для нас, але усталених в Європі, правил торгівлі. Мета цієї платформи надати ринку зручний сервіс з укладання угод купівлі продажу природного газу на позабіржовому ринку і формування внутрішніх цінових індикативів. Перше, що потрібно Україні для створення газового хабу - ліквідна біржа."

Заступник Голови Біржового комітету Олексій Ластовець не встиг продемонструвати всі переваги Енергетичної торгової платформи в дії, але запросив всіх бажаючих особисто ознайомитися з системою. Біржа надає таку можливість. Також Олексій Ластовець заявив: "До впровадження добового балансування ми плануємо запустити ОТС систему на безоплатній основі з метою навчання учасників ринку європейським практикам здійснення угод. Коли буде впроваджено ринок добового балансування і з’явиться можливість отримувати підтвердження про перехід права власності, ми зможемо запустити торги з гарантією виконання угод в повній відповідності з європейськими практиками. Учасники торгів зможуть отримати інструменти для управління ціновими ризиками."

Енергетична торгова платформа, яку презентувала Українська енергетична біржа, є частиною інфраструктурного біржового рішення, подібні працюють на європейських енергетичних ринках. Система розроблена для енергетичних продуктів європейським вендером та доопрацьована під модель українського ринку природного газу та новий Кодекс ГТС. Система буде інтегрована в українській газовий ринок абсолютно безкоштовно для його учасників та покликана забезпечити плавний перехід до запуску добового балансування в Україні. Тобто, на сьогодні система працюватиме зі стандартизованими контрактами за принципом двостороннього зустрічного аукціону в рамках поточної моделі ОТС ринку та буде доповнена внутрішньодобовими контрактами, контрактами наступної газової доби та місячними контрактами зі строком виконання протягом декількох діб після набрання кодексом чинності. Всі учасники ринку змогли оцінити переваги використання нової платформи, а експерти ринку визнали, що це дійсно являється історичним революційним кроком на шляху лібералізації ринку природного газу.

Ситуація з ціноутворенням на газ сьогодні являється одним з найболючіших питань для України. В свою чергу, Українська енергетична біржа пропонує єдиний правильний вихід для України – створення власного конкурентного ринку та формування національних цінових бенчмарків на українській біржі без прив’язок до дорогих іноземних котирувань.