Роками вітчизняний ринок природного газу залежав від співпраці з Російською Федерацією. Однак зміна політичної ситуації дозволила Україні переорієнтуватися на співробітництво з країнами Європи. ТБ «Українська енергетична біржа» багато років займається організацією торгів природним газом на внутрішньому ринку. Сьогодні ми докладаємо максимум зусиль, щоб якнайшвидше інтегрувати внутрішній ринок у міжнародну газову систему.

Ринок природного газу в Україні повинен відповідати вимогам Євросоюзу

09 квітня 2015 р. Верховна Рада у другому читанні ухвалила Закон України «Про ринок природного газу». В першу чергу даний нормативно-правовий акт визначає основи функціонування вітчизняного ринку. Також уряд мав на меті створити міцний фундамент для розвитку вільного конкурентного середовища, яке водночас відповідатиме основним вимогам діючого європейського законодавства. Закон захищає права окремих споживачів і гарантує безпечне постачання природного газу.

01 лютого 2011 р. Україна увійшла до Енергетичного співтовариства на правах договірної сторони. На сьогоднішній день постійними членами даної організації є країни Євросоюзу. Їх партнерами (на правах договірної сторони) виступають, крім України, Грузія, Молдова, Сербія, Чорногорія та ін.

Правила, що сьогодні регулюють відносини України та західних країн-партнерів, розроблялися Міністерством енергетики, НКРЕКП і НАК «Нафтогаз». При цьому у першу чергу враховувався загальний курс держави, направлений на імплементацію Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

ТБ УЕБ допомагає вивести Україну на внутрішньоєвропейський ринок газу.

На сьогодні Україна не може повністю забезпечити себе даним енергоресурсом, відповідно, повинна регулярно докуповувати його у інших країн. Довгий час наша держава фактично являлася заручником Російської Федерації, роками виконуючи невигідні газові контракти. Зараз український уряд робить все для того, щоб зменшити співпрацю з «північним сусідом». Так, у 2019 р. усі поставки природного газу в Україну здійснювалися з Європи.

За підрахунками Міненерго, Україна може розраховувати на закінчення повної інтеграції з європейською ГТС ENTSOG у 2025 р. В першу чергу для цього необхідне тотальне реформування всього енергетичного сектору.

Торги газом на електронній платформі ueex.com.ua

Зі свого боку УЕБ докладає максимум зусиль для розвитку українського ринку природного газу і приведення діючих норм у відповідність до загальноприйнятого європейського стандарту. Багато років наша компанія на найвищому рівні організовує біржові торги широким колом енергоносіїв.

Так, експерти ТБ «Українська енергетична біржа» допомагали створювати деякі положення чинного законодавства, що стосується ринку газу. Наші топ-менеджери були включені до кількох робочих груп, в тому числі при Міністерстві розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, для розробки методу встановлення ринкoвoгo індикативу ціни на газ з використанням актуальних біржових котирувань при проведенні публічних закупівель. Представники УЕБ брали участь у проектах, метою яких є рoзвитoк енергоринку та ринків деривативів. Ми маємо досвід співпраці з НКЦПФР і відомими західними компаніями, такими як Baringa LLC, Frankfurt School of Finance & Management та ЄБРР. Чимало зусиль УЕБ направив на ствoрення в країні власної газoвoї біржі разом з клірингoвo-рoзрахункoвoю інфраструктурою відпoвідно до єврoпейських юридичних норм, забезпечуючи при цьому ефективну роботу і регулювання вітчизняних енергетичних бірж.

Хочете дізнатися більше про електронні аукціони з продажу природного газу? Підпишіться на електронну розсилку або зареєструйтеся у спеціальному Telegram-боті ТБ «УЕБ». Дізнавайтеся актуальну інформацію в режимі 24/7!