Голова біржового комітету УЕБ Олексій Дубовський дав велике інтерв’ю Виданню Mind.ua, в якому розповів про основні тенденції в біржовій торгівлі енергоносіями, “внутрішню кухню”, а також основні пріоритети розвитку торгової платформи.

Пан Олексій наголосив, що біржовий ринок України перебуває в активній фазі розвитку, все більше компаній відкривають для себе нові інструменти та починають користуватися перевагами УЕБ. У 2020 році обсяг реалізації енергоресурсів на біржі досяг 105 млрд грн. Цей показник вдвічі перевищує обсяги попереднього року.

“Не побоюся здатися нескромним, але саме УЕБ була й залишається найактивнішим двигуном біржової торгівлі в Україні. Біржова торгівля енергоресурсами розвивається дуже стрімко. Найважливіше – це те, що ми знаємо, куди рухаємося, і разом з партнерами будуємо дійсно повноцінний ринок, аналогічний кращим європейським прикладам”, - зазначив голова біржового комітету.

Одним із найважливіших напрямків торгів на УЕБ є газ. У 2020 році на біржі було реалізовано 2,5 млрд кубометрів блакитного палива - в шість разів більше, ніж у попередньому році.

“На ринку газу нашим пріоритетом є розвиток хаба. На шляху до цієї мети ми розвиваємо короткостроковий ринок, торги вже ведуться в ГТС і підземних сховищах, процес практично автоматизований. Готуємося до запуску торгів ресурсом у режимі митного складу”, - відзначив Дубовський.

Своєю чергою на ринку електроенергії також відбулися позитивні зміни. З лютого 2021 року більше не можна продавати електроенергію занадто великими лотами. Оскільки тепер діє обмеження на 50 МВт, або 20% від загального обсягу на 1 лот. “Як наслідок – розрив між цінами за результатами аукціонів зменшився. На торги приходить більше потенційних покупців, які раніше не могли собі дозволити купити електроенергію безпосередньо. Це сприяє добросовісній конкуренції між учасниками ринку” - відмітив Дубовський.

Наразі ключові напрями для розвитку Біржі - впровадження повноцінного клірингу та центрального контрагента, що дасть додаткові гарантії виконання угод та дозволять автоматизувати розрахунки між учасниками торгів. Окрім того, продовжується робота над стандартизацією середньо- та довгострокового ринку. Розвиваються і нові аналітичні інструменти.

Головною перевагою УЕБ Дубовський вважає чітке розуміння завдань для формування в Україні енергоринку європейського зразка. «Це дозволило нам розвинути інші сильні сторони – технічне забезпечення, клієнтоорієнтований сервіс, юридичний, фінансовий і аналітичний блоки» - зазначив фахівець.

Утім, за словами пана Олексія, розвиток ринку залежить від кожного його учасника, а також синхронізації зусиль органів влади, регуляторів та інших стейкхолдерів.

“Для розвитку ринку важлива синхронізація зусиль органів влади, регулятора, ключових гравців ринку і безпосередньо біржі. Ринок, що добре працює, – це не лише про торги та інструменти. Важливим є правильне регулювання, доступ до ресурсів і багато інших чинників. Лише спільні зусилля дозволять нам створити дійсно ефективний ринок”, - резюмував Олексій.