5 червня на засіданні уряду внесено зміни в методику формування ціни природного газу для населення. Тепер ціна природного газу в рамках Положення про покладення спеціальних обoв’язків (ПСО) буде дорівнювати мінімальному значенню з чотирьох наступних:

• Цueex - середньозважена ціна місячного ресурсу природного газу для газового місяця продажу/постачання за результатами електронних біржових торгів на Українській енергетичній біржі до початку цього газового місяця;
  • Цмерт - середня митна вартість імпортного природного газу, за підсумками газового місяця, що передує місяцю продажу/постачання, публікується Мінекономрозвитку;
  • Цнакпр - середня арифметична ціна продажу/постачання природного газу НАК "Нафтогаз України" для промислових споживачів за умови попередньої оплати до періоду поставки газу, що діяла у газовому місяці, який передує місяцю продажу/постачання;
  • Цпсо - ціна, що розрахована за формулою, наведеною у пункті 12 ПСО і становить 7 184,8 грн. за тис. куб. м. без ПДВ, тарифів на транспортування та розподіл з 1 травня 2019 року.

Торги природним газом на Українській енергетичній біржі проходять з січня 2017 року. Зараз учасниками торгових сесій за даним напрямком є більше 200 компаній. Серед них - вітчизняні видобувні підприємства, українські та міжнародні трейдери.

Станом на червень з усіх джерел цін природного газу, що є елементами формули, середньозважена ціна Української енергетичної біржі є найнижчою і становить 5 553,89 грн. за тис. куб. м. без врахування ПДВ, вартості транспортування та розподілу природного газу.

"Ми вітаємо внесення змін до формули розрахунку цін в рамках ПСО. Включення декількох джерел цін до методики розрахунку є кроком до лібералізації того значного сегменту ринку, який нещодавно контролювався виключно урядом. Середньозважені ціни Української енергетичної біржі об’єктивно відображають ситуацію на оптовому ринку природного газу насамперед через те, що в торгах беруть участь як українські видобувні компанії, так і міжнародні трейдери, які здійснюють купівлю-продаж імпортного ресурсу. Внесення змін до вказаної методики є позитивним сигналом для європейських партнерів, який вказує на зростання прозорості у сегменті продажу газу населенню." - прокоментував ситуацію Олександр Коваленко, Генеральний директор Української енергетичної біржі.