Ціна газу: Україна та Європа. Огляд ринку

Минулі два тижні відносились на середину місяця, тому була активною торгівля як ресурсом листопада, так і ресурсом грудня. У цінах спостерігались різносторонні тенденції, які загалом повторювали динаміку котирувань європейських ринків.

Українська енергетична біржа

Минулі два тижні проведено 12 торгових сесій, на яких було сформовано 273 стартові позиції з продажу чи купівлі ресурсів листопада, грудня, ПСГ. Нафтогаз Трейдинг пропонував до продажу також ресурс січня та 1 кварталу 2021 року. Загалом ініціаторами торгів були 16 компаній, серед них ПГНК, Укрнафтобуріння, Укравтогаз, Юкрейніан газ трейдинг, Де Трейдинг.

У середині місяця ініціатори почали активно пропонувати до продажу ресурс грудня. Динаміка стартових цін відрізнялась протягом двох тижнів. Так, протягом 9-15 листопада зберігався боковий тренд, з незначним напрямком на зростання, протягом 16-20 листопада стартові ціни знижувались. Загалом така тенденця була характерна для всіх представлених ресурсів.

Протягом двох тижнів реалізовано 114 млн. куб. м. природного газу, з яких 41 млн. куб. м. – ресурс листопада та 68 млн. куб. м. ресурсу грудня. Починаючи з 17 листопада реалізація ресурсу грудня відчутно зросла, активність торгівлі газом в ПСГ з початком зимового сезону відчутно знизилась.
Порівнюючи з показниками два тижні назад рівень котирувальних цін знизився по всіх ресурсах. Так, біржові котирування ресурсу листопада в п’ятницю складали 5773 грн. (-2,25%), грудня – 5914 грн. (-2,98%).

На короткостроковому ринку природного газу УЕБ учасники активно формували заявки та укладали угоди. Протягом останніх двох тижнів У Енергетичній торговій платформі реалізовано 264 тис. куб. м. природного газу. Динаміка добових цін також була понижувальною, так ціна 20 листопада, 5772 грн., була на 378 грн. нижчою за показник два тижні назад. Розрив між кращими заявками на купівлю та продаж, наявними в системі, знизився, що сприяло укладенню угод.

Європейський ринок

Протягом останнього тижня ціни на європейських хабах знижуються на фоні зростання пропозиції та більш м’яких прогнозів погоди на грудень, ніж очікувалось раніше. На австрійському хабі CEGH котирування станом на 19 листопада становили 13,08 євро/Мвт-год, що рівнозначно 165 дол. за тис. куб м. На інших хабах спотова ціна була вищою - до 194 дол. Контракти на місяць наперед були на 3% дешевшими, квартал наперед - на 1%, сезон наперед - на 4% дешевшими від поточних спотових цін. В результаті початку зимового сезону розрив між спотовими цінами та ф’ючерсними на поточний сезон суттєво скоротився. Ціни на нафту суттєво коливались протягом останніх двох тижнів, вартість січневих ф’ючерсів нафти Brent станом на п’ятницю піднялась до 44 дол. за барель.

Ціни контрактів з поставкою у відповідний строк, дол./тис. куб. м., 19/11/2020

ІнструментNCGCEGHTTFGaspoolTGE/POLPXCEEGEX/HUDEXСереднє значення
Day1166165167171194171172
Dec20162159164164191164167
1Q21167161168166195166171
S-21158161155158191168165

Баланс газу в Україні

Середньодобовий показник імпорту протягом двох останніх тижнів складав 12 млн. куб. м./ день. По структурі переважав імпорт з Словаччини (66%). Імпорт з Польщі був відсутнім. Обсяг внутрішнього видобутку залишається відносно стабільним – близько 54,5 млн. куб. м. на добу. Споживання протягом двох тижнів знаходилось на рівні близько 66 млн. куб. м. на день.

Закачування в сховища нещодавно змінилось на відбір. Таким чином на 18 листопада в сховищах України знаходилось 27,4 млрд. куб. м. природного газу, що становить 90,5% від загальної наповненості сховищ. Слід звертати увагу, що близько третини даного обсягу – це газ, що зберігається нерезидентами у режимі митного складу.

Публічні закупівлі

За останні два тижні було проведено близько 100 тендерних процедур із закупівлі природного газу бюджетними установами. Загалом з найбільших тендерів (топ-20) реалізовано 35 млн. куб. м. природного газу на суму 176,5 млн. грн. Найбільший контракт отримала компанія ЕНЕРГОГАЗРЕЗЕРВ, яке поставить державному концерну Укроборонпром 15 млн. куб. м. природного газу за початковою ціною 5,00 грн./куб. м. Середня ціна зросла та склала 5,71 грн. за куб. м., що пов’язано зі збільшенням споживання. Ціни коливалися у діапазоні від 4,19 до 10,50 грн. за куб. м.

Цікаве за тиждень

Нафтогаз Трейдинг у листопаді пропонує до продажу на УЕБ новий продукт – продажі місячних ресурсів природного газу з використанням банківської гарантії, на умовах післяплати. Таким чином, після результативних торгів банківська гарантія надсилається продавцю в електронному вигляді та має бути оформлена з дотриманням вимог законодавства про електронний документообіг та електронний підпис. Банківська гарантія дозволяє відстрочити оплату за придбаний ресурс до 10-го або 11-го дня місяця, що слідує за місяцем постачання. Даний продукт користується популярністю в учасників ринку - вже реалізовано більше 90 млн. куб. м. природного газу з використанням банківської гарантії.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №4400 про розвиток конкуренції на газовому ринку. У пояснювальній записці до документа, ініціатором якого є народний депутат Олексій Кучеренко, зазначено, що монопольне становище НАК "Нафтогаз України", частка якого за підсумками 2019 року становила на загальнодержавному ринку природного газу понад 70%, створює ризики корупційних дій з боку посадових осіб компанії та підконтрольних їй підприємств. Законопроект №4400 у своїх ключових положеннях передбачає, серед іншого, зобов’язати держкомпанії в період з 10-го до 25-го числа поточного місяця продавати повний обсяг газу на наступний місяць виключно на біржових аукціонах, при цьому порядок організації та проведення біржових аукціонів, а також визначення обсягів газу для реалізації на таких аукціонах, стартової і максимальної ціни встановлює Кабінет Міністрів.

Більшість депутатів німецького парламенту проголосували проти законодавчої ініціативи праворадикальної партії «Альтернатива для Німеччини» (АдН) «Забезпечення енергетичної безпеки - підтримка Північного потоку-2». Парламентська група хотіла закликати уряд Німеччини беззастережно взяти на себе зобов’язання реалізувати «Північний потік-2» і підтримати якнайшвидше завершення «Північного потоку-2» усіма наявними в її розпорядженні засобами на національному, європейському і міжнародному рівнях. Проти ініціатив АдН проголосували 556 депутатів. «За» проголосували лише 83 представника АдН.

Газпром уклав першу угоду з продажу газу Туреччині через свою електронну торгову платформу, повідомила компанія 16 листопада, при цьому 700 тис. куб. м. газу має бути поставлено до Малкоклару, на кордоні країни з Болгарією в грудні. "Газпром експорт продовжує розширювати географію продажів за допомогою свого електронної платформи", - Повідомила Генеральний директор Олена Бурмістрова, - " ми дуже задоволені тим, що газовий ринок Туреччини виявив інтерес до укладення угоди через ЕТП, в доповнення до тривалого співробітництва на основі довгострокових контрактів ".

Газова інфраструктура буде потрібна для транспортування молекул водню для задоволення потреб у енергії, коли вітру недостатньо, заявила європейська газотранспортна група Gas Infrastructure Europe (GIE) 19 листопада. "Модернізована та відремонтована газова інфраструктура забере водень і доставить його туди, де це потрібно. Це дозволяє уникнути надмірних інвестицій в електричні кабелі і допомагає найкращим чином використовувати генерацію відновлюваних джерел", - йдеться в повідомленні. GIE коментує звіт Європейської комісії (ЄК) від 19 листопада з попередженням, що Європі до 2050 року потрібно в 25 разів більше енергії морського вітру для досягнення цілі нульових викидів вуглецю. ЄС більше більше підтримує зелений водень, ніж синій, який є побічним продуктом парової реформації метану, що використовує природний газ як вихідну сировину. (Довідково. "Зелений" водень отримують в результаті електролізу води з використанням відновлювальної енергії.)

Шановні клієнти!

Українська енергетична біржа здійснює запуск короткострокового ринку природного газу в Україні – ринку добового балансування!

З метою отримання можливості ефективно врегульовувати свої небаланси, запрошуємо всіх замовників послуг транспортування на ринку природного газу пройти акредитацію та отримати доступ до короткострокового ринку природного газу.

З повним списком акредитованих компаній за напрямком можна ознайомитись за посиланням.