Минулого тижня котирування західноєвропейських хабів почали зростати. На Українській енергетичній біржі активність торгівлі залишалась стабільною, ціни також демонстрували легку зростаючу тенденцію.

Минулого тижня на Українській енергетичній біржі було проведено 5 торгових сесій. Компанії-ініціатори торгів виставляли заявки на продаж та купівлю природного газу загальним стартовим обсягом більше 21 млн. куб. м., половина з якого припадала на ресурс вересня. Стартові ціни коливались в діапазоні 4950-5515 грн. на ресурс вересня, 4800-6104 грн. на ресурс жовтня, 4950-5480 грн. на ресурс в ПСГ. В середньому учасники оцінювали вартість тис. куб. м. газу ресурсу жовтня на 500 грн. дорожче, ніж ресурсу вересня.

За результатами торгових сесій ПГНК реалізувала 1,6 млн. куб. м. ресурсу вересня, Фортекс Енерджі вдалося закупити більше 1 млн. куб. м. ресурсу в ПСГ, а Укрспирт закупив 2,05 млн. куб. м. ресурсу жовтня. Традиційно найбільші обсяги продажів припадали на Нафтогаз Трейдинг – компанія реалізувала 2,15 млн. куб. м. ресурсів вересня та жовтня.

У п’ятницю, 13 вересня, за результатами торгів сформувались наступні біржові котирування: 5205,78 грн. за тис. куб. м. ресурсу вересня, 5670,68 грн. за тис. куб. м. ресурсу жовтня. Протягом тижня ціни мали легку тенденцію до зростання, аналогічно котируванням європейських хабів.

Минулого тижня котирування природного газу у Європі проявляли зростаючий тренд. Наприклад, спотові ціни зросли на 26% порівняно із показником минулого тижня, контракти з постачанням наступного місяця – на 13%, наступного кварталу – на 12% та зимового сезону – на 11 %. Ціни зростали в результаті занепокоєння зменшенням постачання через обмеження використання газопроводу Опал Газпромом та швидке скорочення видобутку в нідерландському Гронінгені. Таким чином, наприклад, на TTF контракт з постачанням у жовтні швидко досяг свого двомісячного максимуму. Постачання через газопровід Опал має скоротитись на 50% вже з суботи, 14 вересня.

На світову ціну нафти знову впливають слова Трампа. Внаслідок його заяви 11 вересня про можливе зменшення санкцій проти Ірану, котирування нафти понизились на 3 дол. до значення близько 60 дол. за барель.

Імпорт природного газу минулого тижня залишався високим, близько 68,5 млн. куб. м. на день, активно проходить закачування газу в ПСГ – близько 75 млн. куб. м./день. У ПСГ уже накопичено 19,19 млрд. куб. м., таким чином ціль у 20 млрд. куб. м. практично досягнута. Розподілені потужності склали 102% від технічних, що є підтвердженням сприятливої ситуації щодо імпорту газу.

Тим часом Укртрансгаз проінформував про результати роботи ГТС України у 2019 році. Всього за вісім місяців 2019 року в Україну імпортовано 9,6 млрд. куб. м. блакитного палива, що більше на 40% від аналогічного минулорічного обсягу. Надходження природного газу в ГТС від газовидобувних підприємств України з початку року і станом на 01 вересня 2019 року у порівнянні з позначкою роком раніше зросло на 1% – до 13,9 млрд. куб. м. Споживачі у 2019 році використали 16,7 млрд. куб. м. газу, що на 8% менше аналогічного показника 2018 року.

Укртрансгаз продовжує готувати об’єкти ГТС до роботи у реверсному режимі. Триває ремонт та модернізація КС Комарно, що у Львівській області. Проектна потужність модернізованої ділянки складатиме 15 млн. куб. м. на добу в аверсному режимі та 18 млн. куб. м. на добу в реверсному режимі з Польщі, повідомляє Укртрансгаз.

Минулого тижня у формі аукціонів було проведено близько 30 публічних закупівель. Загалом бюджетні установи на тендерах придбали газу на суму більше 12 млн. грн. Середня ціна зросла до 4,75 грн. за куб. м. Але у найбільшому тендері була присутня пропозиція ціни, що не відповідає останнім тенденціям в Україні. Найбільший тендер отримала компанія УКР ГАЗ РЕСУРС – вона поставить 304 тис. куб. м. природного газу за ціною 6,43 грн. за одиницю для відділу освіти Полтавської районної державної адміністрації.

Нафтогаз знижує ціну газу для споживачів за ПСО у вересні. Відтак, ціна газу, за якою Нафтогаз продає його у вересні газзбутам та постачає споживачам за ПСО, визначена на рівні 4 493,64 грн. за тисячу кубометрів (без врахування ПДВ та транспортних витрат). Порівняно з серпнем вартість газу зменшиться на 3,4%. Кінцева ціна газу в регіонах України залежить від тарифу на розподіл газу.

Росія погодилася надати Молдові знижку на постачання природного газу з 1 жовтня. Молдова купує майже весь свій газ у Росії за довгостроковим контрактом, термін дії якого закінчується 31 грудня. В даний час Молдова платить майже 240 $ за 1000 куб. м. за ці поставки, але лобіює зниження цін. Прес-секретар Кремля повідомив, про те що переговори з Молдовою близькі до завершення, та запропоновані умови співпраці, що підходять обом сторонам перемовин.

До акції "ТвояEнергонезалежність" вже долучились більшість газопостачальних компаній країни. Уже 25 компаній з 22 регіонів України надають дану послугу. «Газовий запас» від ГПК «Нафтогаз України» вже придбали більше 470 родин. ГПК «Нафтогаз України» пропонує газ за фіксованою ціною, яка складає 5849,3 грн. за тис. куб. м. (без урахування вартості транспортування, розподілу і надбавки постачальника). В рамках «Газового запасу» всі охочі можуть передплатити необхідні об’єми газу в межах 25 тис. кубометрів.

Обсяги видобутку газу на нідерландському родовищі Groningen будуть знижуватися прискореними темпами. У зв’язку з цим уряд буде прагнути повністю завершити видобуток раніше 2030 року, всупереч колишнім планам, заявив міністр економіки і кліматичної політики Ерік Вібес. Видобуток на Groningen впав приблизно на 13% в річному вираженні з початку поточного року, що негативно позначилося на обсягах виробництва газу в цілому в Нідерландах. У першому півріччі видобуток в країні скоротився до приблизно 18,7 млрд. кубометрів у порівнянні з 20,3 млрд. кубометрів за аналогічний період 2018 року. Як повідомлялось раніше, після землетрусу магнітудою 3,6 бала за шкалою Ріхтера з епіцентром в Хейзинзі регулятор видобутку газу повідомив уряд Нідерландів про «прямий взаємозв’язок» рівня видобутку на Гронінгені і ймовірністю землетрусів. Пізніше більше 20 позовів від громадян і громадських організацій надійшли до суду з вимогою повністю припинити видобуток на родовищі. У березні 2018 року уряд країни схвалив план про повне припинення видобутку на Гронінгені до 2030 року.

Німецький регулятор мереж Bundesnetzagentur наказав оператору газопроводу "Опал" негайно виконати рішення Суду ЄС про обмеження доступу Газпрому до його потужностей. У жовтні 2016 року ЄК прийняла рішення дозволити Газпрому використовувати 100% потужності трубопроводу "Опал" обсягом 36 млрд. куб. м./ рік. Використовуючи цю можливість, Газпром зміг наростити поставки через Північний потік, який зв’язується з OPAL на північному сході Німеччини. Але Суд ЄС скасував рішення 10 вересня. Транспортування газу Газпромом через Опал має бути зменшено на 50% потужності. Обмеження щодо Опалу означає зменшення постачання через російський газопровід Північний потік. Однак Bundesnetzagentur зазначив, що Газпром має доступ до інших маршрутів для забезпечення виконання своїх зобов’язань перед клієнтами.