Відчуваючи легку, але визначену тенденцію на зростання ціни, учасники ринку збільшували присутність на торгах УЕБ. Обсяги торгів зберігались порівняно високими, з концентрацією на ресурсі в ПСГ.


За минулі два тижні ініціатори торгів сформували 158 стартових позицій з купівлі та продажу ресурсів червня, липня, серпня та ПСГ. При цьому кожен з ресурсів був представлений на торгах кожного робочого дня, тобто ресурс червня торгувався торгувався поряд із ресурсом, наприклад, серпня (на два місяці наперед), що стандартно не завжди характерно для українського ринку. Загалом найдешевше ініціатори торгів оцінювали ресурс поточного місяця – в середньому 2944 грн., ресурс в ПСГ – на рівень дорожче – 2945 грн., далі – ресурс липня по ціні 2993 грн., а найдорожчим по стартових цінах був ресурс серпня – по 3150 грн. за тис. куб. м. Найбільше було сформовано стартових позицій по ресурсу в ПСГ.
Стартові ціни мали тенденцію до зростання, особливо в кінці минулого тижня, під впливом європейських котирувань.

Серед компаній-ініціаторів торгів були присутні видобувні компанії та трейдери. Найбільшу кількість стартових позицій традиційно сформував Нафтогаз-Трейдинг. Відновила присутність на торгах та успішно реалізувала прирозний газ в результаті ПГНК. На торгах була присутня достатня конкуренція, наприклад неодноразово учасниками аукціону були 15 компаній.


Загалом протягом двох тижнів було реалізовано 93 млн. куб. м. природного газу, переважна частина якого – продажі Нафтогаз Трейдинг. У більшості випадків ціна за результатами торгів перевищувала стартову, тобто була збільшена в процесі торгів.


Факт зростання цін чудово простежується на котируваннях ресурсу червня. Так, 9 червня котирувальна ціна складала 2857 грн., а 19 червня – 3464 грн. за тис. куб. м. (+21%).


На європейському ринку ціни зростали. Так, станом на 18 червня спотова ціна на TTF складала 62 дол. за тис. куб. м.
(близько 5 євро/Мвт-год.). На інших хабах спотова ціна була ще вищою – до 91 дол. На зимовий період учасники ринку очікують ціни в середньому 142 дол./ тис. куб. м. Ціни зростали на фоні виходу з карантину, зниження постачання LNG та слабкого виробітку електроенергії з ВДЕ.
Ціна нафти була волатильною протягом останніх двох тижнів, але на п’ятницю закріпилась на рівні 42 дол/барель.

Ціни контрактів з поставкою у відповідний строк, дол/тис. м. куб, 18.06



Минулі два тижні обсяг закачування в ПСГ перевищував обсяги імпорту, а також обсяг видобутку. Це означає, що при низькому споживанні в підземні сховища ймовірно закачується більша частина імпорту. Так, обсяг імпорту зріс до 59 млн. куб. м., що у великій мірі зумовлено ростом імпорту з Словаччини, частка якого 17 червня складала 63% від загального показника.
Станом на 17 червня у ПСГ знаходилось 19 млрд. куб. м. природного газу. При цьому Україна розвиває надання послуг для іноземних компаній по зберіганню в режимі «Митний склад», враховуючи достатню кількість невикористаних газових сховищ.


Оператор ГТС України провів закупівлі 875 млн. куб. м. природного газу на загальну суму 2,7 млрд. грн. для виробничо-технологічних потреб функціонування газотранспортної системи. Нафтогаз України визначено переможцем у 13 із 15 тендерів! Компанія поставить Оператору ГТС України 725 млн. куб. м. природного газу, при цьому Енерджі Трейд Груп - 100 млн. куб. м., а Еру Трейдінг – 50 млн. куб. м. Згідно умов аукціонів, оплата за газ здійснюється з відстрочкою 30 календарних днів. Постачання газу розраховане до 30 листопада 2020 року.


Крім того за останній тиждень було проведено 13 тендерів із закупівлі природного газу бюджетними установами. Загалом реалізовано майже 65 млн. куб. м. природного газу на суму 356,6 млн. грн. Найбільший контракт отримала компанія ЮГ-ГАЗ. Вона поставить філії «Центру забезпечення виробництва» АТ «Українська залізниця» 25 млн. куб. м. природного газу за початковою ціною 5,60 грн./куб. м. Крім того, Українська залізниця провела ще 2 тендери, за цінами 5,56-5,60 грн. Таким чином, ціни коливалися у широкому діапазоні - від 1,90 до 5,60 грн. за куб. м.


Коболєв вважає, що зараз ідеальний час для відкриття ринку газу для населення. «Зараз у період низького споживання і низьких цін настав ідеальний час для відкриття ринку. Певні катаклізми створюють і певні можливості», - сказав Коболєв. Він підкреслив, що з 1 січня ціна не контролюється, а визначається відповідно до ринкових умов. Як повідомлялось раніше, в Україні з 1 липня 2020 року запускають ринок газу для населення.

В Україні узаконять розрахунок газу в енергетичних одиницях. Верховна рада ухвалила відповідний законопроект №2553 за основу. Так, законопроектом передбачається надання права Кабінету Міністрів України приймати рішення про перехід на розрахунки та балансування на ринку природного газу під час транспортування, зберігання, розподілу, видобування, купівлі-продажу, постачання та споживання природного газу, у тому числі здійсненні митного контролю та митного оформлення під час переміщення природного газу через митний кордон України, в одиницях енергії.

ICIS змоделював сценарій «перемикання» ринків з вугілля на газ до 2025 року. У 26 європейських країнах ІСІS встановив, що загальна генерація на вугіллі в 2025 році впаде на третину, а генерація на газі збільшиться майже на одну п’яту. Сценарій може бути застосовано, якщо ціни на газ залишаться на нинішньому рівні слабкості протягом наступних п’яти років.

Газпром почав демонтувати труби на своїй території, якими газ поставляється до кордону з Україною. Росія дійсно робить це, так як за останній час знизила транзит через українську територію. «Демонтуються старі труби, які вже не затребувані для транспортування», - говориться в повідомленні.