У Європі ціни знову пішли вниз і майже досягнули мінімуму початку вересня. На Українській енергетичній біржі активність залишалась сталою, ціни також знижувались.

На УЕБ було проведено 5 торгових сесій і сформовано 51 стартову позицію на продаж/купівлю природного газу. Увага ініціаторів торгів змістилась на ресурс листопада, що досить незвично спостерігати на початку жовтня. Але ресурс жовтня торгувався також досить активно. Стартові ціни ресурсу жовтня знаходились у більш-менш вузькому діапазоні – 4710-5400 грн., а ціни ресурсу листопада були більш різноманітними – 5200-6408 грн. за тис. куб. м. Розкид значень більше ніж на 1200 грн. вказує на невизначеність ціни наступного місяця.

Ініціаторами торгів, крім постійних учасників, були 3 нові компанії. Протягом тижня реалізовано 5 млн. куб. м. природного газу. Динаміка цін була визначено понижувальною, наприклад котирувальна ціна 10 жовтня була нижчою за показник 7 жовтня на 31 грн. Таким чином, тиждень на Українській енергетичній біржі завершений наступними біржовими котируваннями: 4924 грн. на ресурс жовтня та 6010 грн. на ресурс листопада.

Минулого тижня котирування природного газу знижувались. Дана тенденція була яскраво вираженою і різкою. Так, наприклад ціни Day Ahead на одному з ключових хабів TTF у п’ятницю були нижчими на 26%, ніж у понеділок. Серед причин можна виділити очікування більших поставок скрапленого газу до Західної Європи у жовтні, зниження попиту на газ для опалення внаслідок порівняно теплої погоди, зростання потужності вітру у Великобританії тощо. Таким чином котирування майже досягнули мінімуму початку вересня. Але дана тенденція в меншій мірі стосується східноєвропейських хабів. Наприклад котирування в Угорщині навіть зросли за тиждень. Таким чином, спотові ціни суттєво відрізнялись: близько 100 дол./тис. куб. м. у Західній Європі і до 150 дол./тис. куб. м. біля кордону з Україною.

Котирування на наступний місяць та більш тривалі періоди змінювались не так різко, як територіально, так і загалом порівняно з минулим тижнем: Nov19 – (-1%), 1Q20 – без змін, S-20 – (+4%).

Імпорт природного газу за минулий тиждень знизився і становив близько 53 млн. куб. м. на день, закачування газу в ПСГ зменшилось до 40,7 млн. куб. м. на добу, що на 26% менше за попередній тиждень, але на 3% більше за аналогічний період минулого року. Споживання збільшилося на 12,12 млн. куб. м., що зумовлено зниженням температури. Розподілені потужності збільшилися на 16% порівняно з минулим тижнем і склали 86 % від технічних. Зберігається високий показник використання потужностей на кордоні з Польщею. На даний час це пріоритетний напрямок для України.

У формі аукціонів було проведено близько 50 тендерних процедур. Бюджетні установи активно закуповують газ на опалювальний сезон. Загалом реалізовано газу на суму 20 млн. грн. Найбільший контракт отримала компанія ОККО КОНТРАКТ. Вона поставить Національній Металургійній академії України 750 тис. куб. м. природного газу за початковою ціною 5,10 грн./куб. м. Загалом ціни перебували у діапазоні від 4 до 6 грн. за куб. м. Середня ціна склала 5,01 грн. за куб. м. Виражено неринкових пропозицій зафіксовано не було.

Великобританія зможе задовольнити зимовий попит на енергію навіть якщо відбудеться Brexit, але країна може потребувати регулярних поставок скрапленого природного газу. Сполучене Королівство має вийти з ЄС 31 жовтня, але досі незрозуміло, на яких умовах це відбудеться. National Grid, яка управляє енергомережею Великобританії, очікує, що енергетичні зв’язки Великобританії з Європою збережуться, але в разі, якщо вони впадуть до нуля, у країні достатньо надлишкової потужності для задоволення попиту.

Угорщина зможе імпортувати до 1,75 млрд. куб. м. румунського газу щороку. Проект, що дозволяє двосторонній потік газу, завершений. Інтерконектор сприятиме створенню коридору Болгарія-Румунія-Угорщина-Австрія (Бруа), плану подачі газу з Румунії та інших джерел до Центральної Європи, заявив міністр торгівлі Угорщини Петер Сізярто. Потоки газу з Румунії мають розпочатися в середині 2020 року. Наразі Румунія потребує імпорту для покриття своїх потреб у газі, але має на меті стати ключовим регіональним експортером у 2020-х роках після введення в дію декількох чорноморських газових родовищ.

Володимир Зеленський позитивно оцінив відносини з Польшею, заявивши, що країни очікує "лише дружба". " У нас було кілька зустрічей із президентом Дудою, я зустрічався з прем’єр-міністром, і з депутатами… Ми створили робочу групу… Ми підписали кілька договорів із польською стороною. І в газовій сфері з’являються відносини. Це для нас дуже важливо", - відзначив президент.

Ціна імпорту газу в вересні в доларовому еквіваленті виявилася на 2% нижче ціни серпня. Українські підприємства у вересні 2019 року імпортували газ за середньою ціною 175 дол. (4272,8 грн.) за тисячу кубометрів. Таким чином, ціна імпортного газу у вересні виявилася на 2% нижче ціни серпня, коли вона склала 178 дол. (4493,3 грн.).
Глава Газпрому Олексій Міллер зустрівся з представником уряду Німеччини графом Бернардом Вальдерзее, щоб обговорити транзит російського газу через Україну. Нині Німеччина є найбільшим споживачем російського газу в Європі (її частка становить 61%, від сукупного споживання). Газпром підтвердив свою позицію, що якщо Україна не зможе розділити свою газотранспортну систему і своєчасно здійснити енергетичні реформи, єдиним варіантом буде продовження існуючого контракту. Нафтогаз вважає, що анбандлінг має бути завершений цього року.