Ціна газу: Україна та Європа. Огляд ринку


Ціни газу минулого тижня продовжували триматись на високому рівні і активність учасників торгів була дещо нижчою.

Українська енергетична біржа

Минулого тижня 11 компаній-ініціаторів торгів формували стартові позиції як на продаж, так і на купівлю ресурсів. Компанії активно пропонували широку лінійку товарів: ресурс червня, липня, природний газ в ПСГ. Значною залишається різниця між ціновими пропозиціями ініціаторів на купівлю та продаж ресурсів.


Стартові ціни мали загальну динаміку до здорожчання. На кінець минулого тижня очікування цін ресурсу липня в середньому було вище червневих. Старт продажу ресурсу: від 11240 грн. за тис. куб. м. і вище. Зменшення цін не очікуються у найближчому періоді через ріст котирувань на європейських хабах.

На короткостроковому ринку природного газу УЕБ учасники формували заявки як в сегменті внутрішньодобового ринку, так і на ринку «на добу наперед». Загалом протягом тижня було укладено 11 угод на внутрішньодобовому ринку та реалізовано 141 тис. куб. м., а також 1 угоду на ринку «на добу наперед» з обсягом 20 тис. куб. м. Остання ціна угод, що були укладені у минулу п’ятницю на обох ринках – 11500 грн.

Європейський ринок

Оптові ціни у Європі демонстрували тренд до зростання минулого тижня. Особливого росту котирування зазнали 9 червня через технічне обслуговування в Норвегії, що спричинило дисбаланс між попитом та пропозицією. Зростання цін на LNG в Азії, завдяки посиленому попиту на нафту та зростанню попиту з боку Китаю, також сприяло підтримці високих цін в Європі.


11 червня найнижчі котирування спостерігались на хабі NCG, які складали 28,42 євро/Мвт-год. На інших хабах спотова ціна була вищою – до 30,50 євро. Контракти на місяць наперед були на 1% дорожчими від поточних спотових цін, квартал наперед - на 1,5% дорожчими, сезон наперед – на 2% дорожчими від поточного рівня. Таким чином, учасники ринку очікують подальшого зростання цін навіть у літньому періоді.

Ціни контрактів з поставкою у відповідний строк, євро/Мвт-год., 11/06/2021

ІнструментNCGCEGHTTFGaspoolTGE/POLPXCEEGEX/HUDEXСереднє значення
Day128,4228,4328,3828,4430,5027,7128,65
Jul2128,9128,3028,6128,9529,9028,6428,89
3Q2128,7728,2328,5428,7830,4329,6529,07
W-2129,2228,5129,0129,2231,5827,8829,24

На минулому тижні зазнали коливань світові ціни нафти. Ринок нафти продовжує зростання до нового максимуму на фоні того, як найбільші економіки Заходу звітують про рекордні темпи вакцинації, попит на паливо відновлюється, а країни ОПЕК + зберігають видобуток на 5% нижче докризових рівнів. За такого розвитку подій стає можливим рекордний у 21 столітті дефіцит ресурсу. Станом на п’ятницю, 11 червня, ціна серпневих ф’ючерсів на нафту складала 73 дол. за барель.

Баланс газу в Україні

Український ринок поповнюється імпортом, який йде з Угорщини по 2,1 млн. куб. м. на день, що більше, ніж минулого тижня. Обсяг внутрішнього видобутку складав за середньодобовим значенням близько 54 млн. куб. м. на добу. Значення споживання було низьким, що характерно для літнього періоду. Показник на 9 червня склав 39 млн. куб. м. Закачування природного газу значно перевищує відбір з ПСГ. Загалом на 10 червня в сховищах України знаходилось 15,8 млрд. куб. м. природного газу, що на 0,122 млрд. куб. м. більше, ніж минуло тижня.


Публічні закупівлі

На минулому тижні було проведено 17 тендерних процедур із закупівлі природного газу бюджетними установами та державними підприємствами. Загалом реалізовано 1,63 тис. куб. м. природного газу на суму 17,16 млн. грн. Найбільший контракт отримала ЮГ-ГАЗ, яка поставить Сумському державному університету 416,4 тис. куб. м. природного газу за початковою ціною 10,62 грн./куб. м. Середня ціна зросла та склала 10,63 грн. за куб. м. Ціни коливалися у діапазоні від 9,48 до 11,60 грн. за куб. м.


Цікаве за тиждень

Будівництво морської частини першої нитки газопроводу Північний потік-2 дном Балтійського моря з Росії до Німеччини завершене. Про це у четвер, 10 червня, повідомила компанія-оператор трубопроводу Nord Stream 2. За її повідомленням, 10 червня укладені з боку Росії та Німеччини морські секції газопроводу були з’єднані між собою. З 11 червня мають розпочатись пусконалагоджувальні роботи із заповнення газопроводу газом. Це не означає, що газопровід буде найближчим часом запущений в експлуатацію. За повідомленням компанії, пусконалагоджувальні роботи триватимуть кілька місяців. Крім того, газопровід повинен пройти сертифікацію й інші процедури. Крім того, наразі триває укладання труб другої нитки газопроводу, додали в компанії.

Голова Біржового комітету Української енергетичної біржі Олексій Дубовський взяв участь у конференції Ukrainian Gas Open 2021. Олексій Дубовський представив основні результати діяльності УЕБ за останні роки, наголосивши на розширенні міжнародного партнерства. Також Олексій Дубовський зазначив, що на УЕБ вже працює система клірингу з використанням рахунків ескроу. «Ми розуміємо як має працювати повноцінний кліринг в Україні, але слід мати на увазі, що він потребуватиме значних доопрацювань в українське законодавство, в галузеві нормативні акти, в модель роботи ОГТСУ і операційних процесів балансування для всіх учасників.» - додав він.

НКРЕКП передає регулювання діяльності ТКЕ на місцевий рівень, контроль залишає за собою. На виконання ініціатив Уряду та підтримуючи відповідні позиції Мінрегіону, місцевих органів влади, асоціацій та громадських організацій НКРЕКП розробила проект постанови «Про затвердження Змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності у сфері теплопостачання», який був схвалений на відкритому засіданні. Документом, зокрема, передбачається передати всіх ліцензіатів у сфері теплопостачання, що підпадають під регулювання НКРЕКП (крім тих, що провадять господарську діяльність з виробництва теплової енергії на ТЕС, ТЕЦ, АЕС і когенераційних установках) на місцевий рівень. Таким чином місцеві органи влади будуть встановлювати тарифи і затверджувати плани розвитку для таких ліцензіатів.