02 – 06 червня 2018 р.

За підсумками тижня ціни на нафтопродукти та нафту подорожчали. Стрімке здороження цін на нафту підтягло за собою ціни на природний газ. На українському ринку після чотириденних вихідних не відбулося очікуваного пожвавлення. Обсяги реалізації зростали повільно.

Український ринок

Українська енергетична біржа: Цього тижня на торги був виставлений природний газ ресурсу червня та липня, але реалізований тільки ресурс червня. Тому середньозважена ціна червневого ресурсу за тиждень була сформована 5.07 та склала 9397,50 грн. з ПДВ за тис. куб. м. Загалом за підсумками минулого місяця на ТБ «УЕБ» відбулося більше 50-ти торгових сесій щодо купівлі-продажу природного газу. За підсумками червня було реалізовано 15,923 млн. куб. м., що в грошовому еквіваленті становить близько 149,066 млн. грн. з ПДВ.


Публічні закупівлі: Протягом тижня було проведено близько десяти тендерів на закупівлю природного газу, на яких продано більше 1 мільйона кубічних метрів газу. Найбільший обсяг вдалося реалізувати ТОВ «ЕНЕРГІЯ УКРАЇНИ» - 320 тис. куб. м. газу. Ціни на ProZorro сягнули позначки 11 299 грн. за тис. куб. метрів, проте, були і більш вдалі за ціною закупівлі.

Укртрансгаз: Базова ціна вартості балансування не змінилась порівняно з минулим тижнем і складає 10 614,54 грн. з ПДВ за тис. куб. м.

НАК «Нафтогаз України»: Ціна продажу природного газу для промислових споживачів також залишилась на рівні минулого місяця та складає 10 893,60 грн. з ПДВ за тис. куб. м. на умовах післяплати та 9952,80 грн. з ПДВ за тис. куб. м. на умовах передоплати.

* В своїх оглядах ми наводимо ціни «Нафтогаз» в завдяки їх доступності, але не в якості індикативу для ринку або бенчмарку.



Європейський ринок

Ціни на енергоносії загалом та природний газ зокрема подорожчали. Особливо суттєво зросла нафта минулого тижня, яка потягнула за собою ціни на природний газ. Нафта дорожчає під впливом очікуваних санкцій проти Ірану, нестабільності в Лівії, спаду видобутку Венесуелли. Учасники ринку не виключають її подальшого зростання.

Обсяги торгів спотами та ф’ючерсами на ключових європейських хабах зберігались на рівні минулого періоду.

Ціни ключових європейських хабів на природний газ у доларах за 1 тис. куб. метрів наведені в наступній таблиці:



По поставках у зимовому сезоні наявні найбільші ціни. Це важливий газовий ринок Європи, цінові коливання якого викликають пропорційне реагування на всіх ринках Західної Європи.


Цікаве за тиждень, світові тенденції

4 липня в Європейській Бізнес Асоціації (м. Київ) Українська енергетична біржа презентувала Енергетичну торгову платформу для ринку добового балансування природного газу.

Основна увага присутніх була зосереджена навколо питання затягування запровадження добового балансування ринку газу. Але абсолютно всі присутні, за виключенням представників НАК "Нафтогаз України", виступили з підтримкою запровадження конкурентного ринку газу, що покликаний виключити можливості маніпуляцій та штучного завищення ціни.

До 2019 р. Китай стане найбільшим у світі імпортером природного газу, йдеться в прогнозі Міжнародного енергетичного агентства (МЕА). В результаті триваючого економічного зростання і проведення політики щодо зниження рівня забруднення повітря, на Китай припаде близько 37 відсотків глобального зростання по споживанню природного газу в період з 2017 по 2023 рр., оскільки внутрішнє виробництво не впорається зі зростаючим попитом, а природний газ є найдешевшим і екологічно чистим паливом.