На торгах спостерігався зростаючий тренд цін минулого тижня. На Українській енергетичній біржі активність торгівлі значно підвищилась.

За минулі два тижні ініціатори торгів сформували 175 стартових позицій з купівлі та продажу природного газу. На УЕБ було запропоновано до торгівлі ресурс серпня, вересня, жовтня, листопада, грудня та газ в ПСГ.
Серед ініціаторів торгів були присутні учасники ринку різних категорій – трейдери, видобувні компанії, великі споживачі, постачальники природного газу. Були пропозиції як на купівлю, так і на продаж ресурсу. Загалом найдешевше ініціатори торгів оцінювали ресурс серпня (3218 грн.), а найдорожче – ресурс грудня (6650 грн.).

Загалом протягом двох тижнів було реалізовано 46,4 млн. куб. м. природного газу, серед якого 27,6 млн. куб. м. ресурсу в ПСГ, 11,8 млн. куб. м. ресурсу вересня та 7 млн. куб. м. ресурсу серпня. У більшості випадків ціна за результатами торгів перевищувала стартову, тобто була збільшена в процесі торгів.

Ініціаторами торгів були 14 компаній. Найбільшу увагу учасники приділяли ресурсам серпня, вересня та газ в ПСГ. Станом на 14 серпня котирування ресурсу серпня складали 4053,60 грн., вересня – 4252 грн. з ПДВ. за тис. куб .м.

Минулого тижня ціни на європейських хабах продовжили тренд до зростання. На нідерландському хабі TTF котирування станом на 13 серпня становили 6,29 євро/Мвт-год, що рівнозначно ціні 79 дол. за тис. куб. м. На інших хабах спотова ціна була вищою – до 114 дол. Ціни вересня на 16% дорожчими, квартал наперед на 62%, сезон наперед – на 71% дорожчими від поточних спотових цін. Попит на природний газ в Європі поступово відновлюється.

Ціни на нафту відновили зростання. Так, станом на п’ятницю, 14 серпня, вартість жовтневих ф’ючерсів на нафту Brent становить 45,11 дол. за барель.

Ціни контрактів з поставкою у відповідний строк, дол/тис. м. куб,13/08/2020

Більшість показників ГТС України знаходяться на високому рівні. Наприклад, загальний рівень імпорту в перші дні серпня перевищував 100 млн. куб. м. Словацький маршрут залишався основним для імпорту газу і склав близько 80% потоків щоденно.
Показник внутрішнього видобутку залишався стабільним – близько 55,0 млн. куб. м. щодня. Закачування в підземні сховища теж знаходилось на стабільно високому рівні. Так, обсяг закачування 12 серпня склав 110,72 млн. куб. м. Станом на 10 серпня загальний обсяг природного газу в підземних сховищах України сягнув позначки у 23,294 млрд. куб. м.

За останні два тижні було проведено 22 тендери із закупівлі природного газу бюджетними установами. Загалом закуплено більше 1,9 млн. куб. м. природного газу на суму 5,9 млн. грн. Найбільший контракт отримала компанія ЕКОТЕХНОІНВЕСТ. Вона поставить медичному реабілітаційному центру «Пуща – Водиця» 330,0 тис. куб. м. природного газу за початковою ціною 3,42 грн./куб. м. Крім того, відділи освіти райдержадміністрацій провели ще 2 тендери, за цінами 3,26 грн./куб. м та 3,32 грн./куб. м. Таким чином, ціни коливалися у діапазоні від 2,26 до 3,95 грн. за куб. м.
Французька компанія ENGIE стала переможцем аукціону Оператора ГТС України на поставку 20 млн. куб. м. газу за ціною 3,42 грн/куб м. Окрім компанії ENGIE, в аукціоні також брала участь німецька компанія RWE Supply and Trading GmbH. Після проведення торгів загальна вартість закупівлі становить 2,11 млн. євро.

Укртрансгаз З серпня 2020 року почав щодобово оприлюднювати актуальну інформацію про вільні потужності газосховищ на своєму сайті. Крім того, в Інформаційній платформі оператора газосховищ додано функцію з моніторингу вільної потужності закачування та відбору природного газу на поточну та наступну добу. Таким чином Укртрансгаз підвищує прозорість процесів управління газосховищами відповідно до міжнародних стандартів.
Завдяки новому сервісу замовники послуг зберігання газу (700 українських та 72 іноземні компанії) можуть бачити уточнену інформацію про вільні потужності закачування та відбору газу 24/7. Така інформація оновлюється щоразу після завершення процедури розгляду номінацій/реномінацій, що дає змогу клієнтам оперативно планувати власні бізнес-процеси, пов’язані зі зберіганням газу, реагувати на ринкові зміни, балансувати. Запроваджений моніторинг вільної потужності відповідає стандартам роботи інформаційних ресурсів більшості операторів зберігання газу в ЄС.

ЄБРР надасть Укргазвидобуванню кредит у розмірі 51,85 млн. євро, які будуть спрямовані на утримання видобутку українського газу і підвищення енергоефективності. Відзначається, що кредит гарантований державою Україна. Вартість державної гарантії становить 1% від суми обраного і непогашеного кредиту. Залучені кошти УГВ направить на оновлення свого парку верстатів капітального ремонту свердловин (КРС) для робіт на глибинах понад 5 км і на впровадження енергоефективної технології зі зменшення споживання енергоресурсів на Локачинському промислі в Волинській області. Закупівлі з обох проектів будуть здійснюватися на тендерній платформі ЄБРР, відповідно до Закону України про державні закупівлі і принципах, а також правил закупівель банку для проектів в державному секторі.

У Глобальному звіті про газ 2020, опублікованому Міжнародним газовим союзом (IGU), агенцією BloombergNEF і компанією Snam зазначено, що світове споживання газу повинно впасти приблизно на 4% у 2020 році, оскільки пандемія COVID-19 зменшує споживання енергії в глобальній економіці. Однак, у звіті зазначено, що ринок відновиться після пандемії. Зниження використання газу в 2020 році призведе до низьких цін на газ, що в поєднанні з політикою щодо чистого повітря та клімату сприятиме подальшому переходу на газ з інших більш забруднюючих джерел енергії, таких як нафта та вугілля.
Це допоможе розширити глобальну газову промисловість після COVID-19, оскільки застосування газу в ключових галузях, включаючи енергетику, промисловість та транспорт, посилиться у великих регіонах, включаючи Європу, Північну Америку та Азію.Відповідно до дослідження, очікується значний розвиток газової інфраструктури у середньостроковій перспективі.