Ціна газу: Україна та Європа. Огляд ринку


Динаміка цін минулі два тижні була підвищувальною, незважаючи на зміну сезонів. До кінця минулого тижня сформувалась ціна ресурсу квітня на рівні близько 8500 грн. за тис. куб. м. На УЕБ спостерігалась висока активність торгівлі ресурсами поточного місяця.

Українська енергетична біржа

Минулі два тижні 10 компаній-ініціаторів торгів формували стартові позиції як на продаж, так і на купівлю ресурсів.


Стартові ціни мали загальну динаміку на зростання. Найдорожче ініціатори оцінювали ресурс травня 2021 року, хоча стартові ціни місячних ресурсів з базисом ВТТ були приблизно на одному рівні, а ресурс в ПСГ – дещо дешевшим.


Компанії-ініціатори активно пропонували ресурси поточного та наступних місяців. Найбільший попит був на ресурс квітня, якого реалізовано 166,9 млн. куб. м. Також були результативні продажі ресурсу травня та червня.

Ціни реалізації природного газу мали динаміку до зростання. Переважно така ситуація відповідає ціновим коливанням на європейському ринку.

На короткостроковому ринку природного газу УЕБ активність залишалась стабільною. За останні два тижні реалізовано близько 1,5 млн. куб. м. на внутрішньодобовому ринку та ринку «на добу наперед». Станом на п’ятницю ціна внутрішньодобового ринку становила 8670 грн., а середньозважена ціна квітня склала 8145 грн.

Європейський ринок

Ціни європейських хабів минулого тижня мали різнобічні коливання із загальною тенденцією до зростання. Найнижчі котирування спостерігаються на хабі TTF, які станом на 9 квітня становили 19,56 євро/Мвт-год. На інших хабах спотова ціна була вищою - до 22,71 євро/Мвт-год. Контракти на місяць наперед за аналізований період в середньому були на 2,8% дешевшими за спотові ціни, квартал наперед були на 3,8% нижче поточних спотових цін, а сезон наперед здорожчали на 2,4%, окрім показників HUDEX.


Ще наприкінці березня Європа відновила закачування газу в ПСГ, після його рекордних відборів. Разом із суттєвим похолоданням спотові ціни на газ показали рекордне підвищення порівняно з показниками попередніх двох місяців. Квітневі обсяги поставки LNG на європейський ринок тримаються майже на минулорічному рівні і мають тенденцію до зростання.

У цінах нафти спостерігалось несуттєве коливання протягом останніх двох тижнів. Вартість ф’ючерсів на червень нафти Brent станом на ранок п’ятниці, 9 квітня, склала 63,09 дол. за барель.

Ціни контрактів з поставкою у відповідний строк, євро/Мвт-год., 08/04/2021

Інструмент NCGCEGHTTFGaspoolTGE/POLPXCEEGEX/HUDEXСереднє значення
Day119,8819,6719,5619,9422,7119,89 20,28
May2119,3319,4519,0319,3421,7219,39 19,71
3Q2119,2319,4818,9319,1521,0919,02 19,48
W-2120,3219,9820,1820,3223,4719,76 20,67

Баланс газу в Україні

Імпорт природного газу з європейського напрямку за два минулих тижні був екстремально низьким – 2,6 млн. куб. м. на день і був наявним практично весь із Угорщини. Обсяг внутрішнього видобутку складав за середньодобовим значенням близько 53,8 млн. куб. м. на добу, що дещо більше, ніж за минулі два тижні. Споживання коливалось через зміни погодних умов. На 9 квітня в сховищах України знаходилось 15,7 млрд. куб. м. природного газу, що на 0,6 млрд. куб. м. менше, ніж два тижні назад. Ще триває сезон відбору з ПСГ. Відбір складав за середньодобовим значенням близько 56,2 млн. куб. м.


Публічні закупівлі

За останні два тижні було проведено близько 80 тендерних процедур із закупівлі природного газу бюджетними установами. Загалом з найбільших тендерів (топ-20) реалізовано 7,2 млн. куб. м. природного газу на суму 55 млн. грн. Найбільший контракт отримала компанія ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД, яка поставить Державному підприємству «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» 4,6 млн. куб. м. природного газу за початковою ціною 7,92 грн./куб. м. Середня ціна зросла та склала 7,49 грн. за куб. м. Ціни найбільших тендерів коливалися у діапазоні від 6,0 до 9,94 грн. за куб. м.


Цікаве за тиждень

На засіданні 7 квітня НКРЕКП запровадила річний газовий продукт для побутових споживачів. Комісія на засіданні прийняла постанову «Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕКП» (затвердження змін до Правил постачання та Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам). За словами НКРЕКП, рішення направлене на забезпечення захисту прав побутових споживачів від цінових коливань на ринку природного газу. Побутовим споживачам надається можливість споживати природний газ протягом року за фіксованою ціною, яка буде пропонуватися постачальниками та діятиме у період з 1 травня поточного року по 30 квітня наступного року.

Проблему щодо декларування операцій з природним газом, що зберігається в режимі «Митний склад», урегульовано. У результаті діалогу між Державною митною службою України, Енергетичною митницею Держмитслужби, Оператором газосховищ України та Оператором ГТС України вдалося врегулювати питання щодо декларування операцій з природним газом, що зберігається в режимі «Митний склад». Через розходження в текстах законодавчих актів ці операції було фактично заблоковано з 1 по 5 квітня 2021 року. Сторони погодили тимчасовий алгоритм спільних дій на період до прийняття законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії» від 16.12.2019 № 2553. Виключно з метою декларування та митного оформлення природного газу для вираження його обсягів в одиницях енергії (кВт·год) буде використовуватися коефіцієнт. Він розраховуватиметься окремо для кожної партії природного газу на основі показників сертифікатів якості по точках підключення за відповідний період переміщення через митний кордон України. Останню інформацію надаватиме Оператор ГТС України.

ТБ «УЕБ» спільно з оператором газосховищ АТ «Укртрансгаз», надає можливість учасникам ринку природного газу здійснювати торгівлю природним газом в ПСГ шляхом купівлі-продажу короткострокових стандартизованих продуктів. Торгівля буде здійснюватися в секції короткострокового ринку природного газу ТБ «УЕБ». Приймати участь у торгах можуть замовники послуг зберігання, що отримали доступ до торгів в установленому ТБ «УЕБ» порядку. Газ в ПСГ буде торгуватися у вигляді короткострокових стандартизованих продуктів в Енергетичній торговій платформі ТБ «УЕБ» в режимі двостороннього зустрічного аукціону (continuous trading).