Ціна газу: Україна та Європа. Огляд ринку

Ціни газу минулого тижня на європейському ринку суттєво зростали в результаті дії безлічі факторів, що призвели до дефіциту ресурсу. Ціни в Україні зреагували аналогічно, вперше ціна газу та торгах УЕБ зросла понад 15 тис. грн.

Українська енергетична біржа

Минулого тижня тривала активна торгівля ресурсом липня та серпня. Загалом заявки на купівлю та продаж природного газу формували 8 компаній. Серед них Нафтогаз Трейдинг, Де Трейдинг, ПГНК, Центренерджи тощо.

Стартові ціни ресурсів мали тенденцію до зростання протягом тижня. Так, станом на 2 липня середня стартова ціна ресурсу липня на продаж складала 14999 грн., що на 9% більше, ніж 29 червня. Аналогічною була динаміка по інших ресурсах.

За тиждень реалізовано 41,31 млн. куб. м. природного газу, переважно ресурсу серпня в ГТС України. Також були результативні продажі ресурсу в ПСГ – 300 тис. куб. м.

В четвер, 1 липня, було досягнуто історичного рекорду цін природного газу на УЕБ – Нафтогаз Трейдинг реалізував ресурс серпня по післяплаті за ціною 15358,5. На торгах у п’ятницю, 2 липня, ціна була знижена до 15354 грн. Остання котирувальна ціна ресурсу липня за передплатою склала 15180 грн.

На короткостроковому ринку природного газу УЕБ учасники формували заявки як в сегменті внутрішньодобового ринку, так і на ринку «на добу наперед». Загалом протягом тижня реалізовано 755 тис. куб. м. Активними були учасники на всіх трьох сегментах короткострокового ринку, проте найбільші обсяги спостерігались у торгівлі в ПСГ. Ціна зростала також, але не так стрімко, як на довгостроковому ринку, досягнувши значення 14500 грн. у п’ятницю, 2 липня.

Європейський ринок

Вартість палива на біржах продовжила зростання: цього разу ціни газу побили новий рекорд. Ціни на TTF виросли до 36 євро за МВт.г. (майже 450 дол. США за тис. куб. м.). Основні причини: рекордна вартість квот на викиди СО2, низькі запаси в сховищах, недостатні для ринку обсяги постачання газу з Росії, перебої з постачанням з Норвегії, суттєве зниження поставок LNG в Европу через планові ремонти.Найнижчі котирування спостерігались на хабі Gaspool, які станом на 2 липня становили 35,93 євро/МВт.г. На інших хабах спотова ціна була вищою - до 36,63 євро/МВт.г.

Ціни контрактів з поставкою у відповідний строк, євро/Мвт-год., 01/07/2021

ІнструментNCGCEGHTTFGaspoolTGE/POLPXCEEGEX/HUDEXСереднє значення
Day136,0936,0436,6335,9338,1136,61 36,57
Aug2136,2136,236,1836,2437,0536,57 36,41
4Q2136,8136,1236,9236,838,1134,73 36,58
W-213635,7535,913638,1534,43 36,04

Контракти на місяць наперед на проаналізованих хабах мали різнобічну тенденцію у порівнянні до спотових цін: від здешевшання на 2,8 % у Польщі до здорожчання на 0,9% на хабі Gaspool. Ціни квартал наперед мали схожу тенденцію із найбільшим зниженням ціни на 5,1 %, що відбулося на хабі CEEGEX/HUDEX і зростанням на 2,4 % на хабі Gaspool. Ціни сезон наперед із середнім значенням 36,04 євро/Мвт-год. також мали різнонаправлену тенденцію у порівнянні зі спотовими.

На ринку нафти наростає напруження, що також має вплив на газові ринки. Країни ОПЕК + 1 липня завершили комітет без фінальної рекомендації, оскільки ОАЕ висловили незгоду з пропозиціями зниження видобутку, але попередньо домовилися про нарощування видобутку з серпня на 400 тисяч барелів на добу кожен місяць до 2-х млн. барелів на добу до кінця року. Варто врахувати, у разі якщо видобуток так і не буде збільшений ціни піднімуться до 80 дол. США / бар. Подальше зростання залежить від стримування обсягу поставок Саудівською Аравією та іншими членами ОПЕК +. Дані біржових торгів у минулу п’ятницю зафіксували вартість вересневих ф’ючерсів на Brent на лондонській біржі ICE Futures у розмірі 75,7 дол. США за барель.

Баланс газу в Україні

Імпорт природного газу з європейського напрямку надходив по 4,9 млн. куб. м. на день і весь із Угорщини до кінця червня, що аналогічно минулому тижню. Обсяг внутрішнього видобутку складав за середньодобовим значенням близько 53,36 млн. куб. м. на добу. На протязі тижня відбулося зменшення споживання природного газу, що пов’язано зі зміною погодних умов і показник на 30 червня склав 35,97 млн. куб. м. Закачування природного газу значно перевищує відбір з ПСГ і 1 липня в сховищах України знаходилось 16,25 млрд. куб. м. природного газу.

З початком липня імпорт природного газу в Україну зріс. «Наразі він складає 15,8 млн. куб. м.», - повідомив керівник ОГТСУ Сергій Макогон в п’ятницю. Імпортні обсяги дозволять забезпечити достатні обсяги для проходження наступного зимового сезону.

Публічні закупівлі

На минулому тижні було проведено 20 тендерних процедур із закупівлі природного газу бюджетними установами та державними підприємствами. Загалом реалізовано 1,8 млн. куб. м. природного газу на суму 20,9 млн. грн. Найбільший контракт отримав ОПЕРАТОР ЕНЕРГІЇ, який поставить Українському дитячому центру "Молода гвардія" 300,2 тис. куб. м. природного газу за початковою ціною 11,46 грн./куб. м. Середня ціна зросла та склала 11,95 грн. за куб. м. Ціни коливалися у діапазоні від 11,50 до 13,59 грн. за куб. м.

Цікаве за тиждень

Газпром на аукціоні 29 червня знову відмовився бронювати на липень додаткову транзитну потужність обсягом 63,7 млн кубометрів газу на добу. У Газпрому на 2021 рік діє довгострокове бронювання українських потужностей обсягом 40 млрд куб. м – це 109 млн куб. м на добу. Ще 15 млн куб. м твердих потужностей заброньовано додатково на аукціоні 21 червня – загалом 124 млн куб. м на добу.

У Європі спостерігається дефіцит ресурсу природного газу. Експорт російського газу в континентальну Європу досі обмежено Газпромом, що створює штучний дефіцит на ринку. Через обмежений доступ Європи до газу з «Турецького потоку» відновлення його роботи ніяк не позначилося на ринку. Поки газопровід може забезпечувати паливом тільки обмежену кількість країн: Болгарію, Грецію, Македонію, Сербію і Румунію. Незважаючи на рекордно низький рівень заповнення своїх ПСГ, Європа знижує обсяг закупівель LNG. Найбільші європейські імпортери скрапленого газу, Франція та Іспанія, знижують імпорт через рекордно високі ціни.

Азійські спотові ціни на LNG цього тижня зросли до нового восьмирічного сезонного максимуму. Середня ціна на LNG для доставки в серпні в Північно-Східну Азію оцінювалася приблизно в 14 доларів за метричну британську теплову одиницю, що на 1,50 долара більше порівняно з попереднім тижнем, повідомляють джерела. Це найвищий показник спотових цін з 2013 року, свідчать дані Reuters. Світові ціни на природний газ досягають багаторічних максимумів, а високі температури сприяють зростанню попиту на вироблення електроенергії в північній півкулі для кондиціонування повітря.