На УЕБ компанії сформували 44 позиції на купівлю та продаж ресурсів природного газу: січня, лютого, березня та газу в ПСГ. Увага учасників торгів поступово змістилася із ресурсу січня на ресурс лютого, стартові ціни якого знаходились в найбільш широкому діапазоні. Загалом учасники пропонували ресурс лютого за ціною від 4450 грн., січня – від 4980 грн., березня – від 4900 грн. та газу в ПСГ – від 5000 грн. за тис. куб. м. Порівняно із минулим тижнем стартові ціни ресурсів січня та лютого на рівень нижчі. Очевидно це є результатом теплішої, ніж прогнозувалась раніше, погоди та високих запасів.

Оператори ГРМ продовжували здійснювати закупівлю газу на ВТВ на УЕБ. Наприклад, минулого тижня загалом 13,55 млн. куб. м. ресурсу лютого придбали Чернігівгаз, Харківгаз, Хмельницькгаз, Харківміськгаз, Сумигаз та Тисменицягаз. Також вперше у 2020 році з другої спроби вдалося реалізувати 500 тис. куб. м. ресурсу лютого Смарт Енерджі.



Станом на п’ятницю біржові котирування ресурсу січня складали 5 010,77 грн. за тис. куб. м., ресурсу лютого – 4700 грн. за тис. куб. м. Суттєві коливання цін на ресурс лютого протягом тижня можна пояснити різними умовами контрактів. Наприклад, місячний ресурс за післяплатою буде коштувати дорожче, ніж за передплатою.

Минулого тижня ціни на європейських хабах перебували на низькому рівні. Котирування на наступний місяць та квартал знизилися відповідно на 14% та 10%. Спотові ціни у Європі становили близько 131 дол./тис. куб. м., контракти квартал наперед були на 1,%, сезон наперед – на 24% дорожчими від поточних спотових цін, тільки ціни контрактів на місяць наперед були на 5 % дешевшими. Загалом протягом минулого тижня спостерігалося зниження ціни природного газу у Європі, через глобальне перенасичення ринку та м’які погодні умови. Очевидно, що учасники ринку очікують подальшого понижувального тренду у лютому.


Ціна нафти стрімко знижується на фоні поширення коронавірусу в Китаї. Зменшення попиту на нафту спровокувало зниження економічної активності за рахунок карантинних заходів.

Імпорт природного газу за минулий тиждень становив близько 15,2 млн. куб. м. на добу, що в 3,7 рази нижче рівня внутрішнього видобутку. Імпорт газу з європейських напрямків у січні здійснюється через ГВС "Будінце" (Словаччина) та ГВС "Германовичі" (Польща), фізичних поставок з Угорщини з початку тижня не було. Добовий видобуток газу в Україні тримається на рівні 56,6 млн. куб. м. Споживання збільшилося на 20%, та складало 117,96 млн. куб. м./день. Відбір з ПСГ склав у середньому 46,19 млн. куб. м./ день, що майже на 35% більше ніж минулого тижня. Станом на 29 січня у ПСГ знаходиться 17,054 млрд. куб. м. природного газу, що більше на 6 млрд, ніж минулого року.




У формі аукціонів було проведено приблизно 400 тендерних процедур. Загалом на 15 великих тендерах реалізовано майже 12,4 млн. куб. м. природного газу на суму 57,3 млн. грн. Найбільший контракт отримала компанія ТОВ ЕКОТЕХНОІНВЕСТ. Вона поставить державному Національному університету Львівській політехніці 2,6 млн. куб. м. природного газу за початковою ціною 4,38 грн./куб. м. Ціни коливалися у діапазоні від 3,98 до 5,38 грн. за куб. м. Середня ціна склала 4,57 грн. за куб. м.


Про фінальний етап будівництва Північного потоку-2. Після того як США ввели санкції проти швейцарської компаній Allseas і її судна припинили прокладку труб по дну Балтійського моря для газопроводу Північний потік - 2, Кремль робить ставку на трубоукладач "Академік Черський", куплений Газпромом в 2016 році на випадок, якщо європейські компанії будуть змушені вийти з проекту через американські санкції.

Про це також заявила заступник голови правління Газпрому Олена Бурмістрова в ході щорічної конференції European Gas. За словами Бурмістрової, проект газопроводу в обхід України готовий майже на 94%. При цьому Газпром розраховує на збереження обсягів експорту російського газу в найближчі роки. "У 2019 році ми експортували в далеке зарубіжжя 199,3 млрд. кубометрів (в тому числі 382 млн. кубометрів в Китай). Це на 1,5% менше, ніж у рекордному 2018 році, але більше, ніж у 2017 році. У середньостроковій перспективі ми очікуємо, що поставки збережуться на рівні минулих років, з коригуванням на погодні умови ", - додала Бурмістрова.

Уряд прив’язав ціну на газ для населення та ТКЕ до спотових цін на TTF. Кабінет міністрів прив’язав ціну природного газу, який НАК "Нафтогаз України" продає населенню і теплокомуненерго, до спотових цін на нідерландському хабі TTF. Відповідні зміни внесено до ПСО постановою №17 від 24 січня 2020 р. Зокрема у документі зазначено, що з 1 січня 2020 року НАК "Нафтогаз України" здійснює продаж газу зазначеним категоріям споживачів за цінами не вище рівня, який, зокрема враховує середньоарифметичну ціну End of Day на наступну добу (Day-Ahead/Weekend) на ТТF за період 1-22 числа місяця поставки газу, різницю (спред) між ціною на TTF та на кордоні України, а також тариф на вхід у ГТС України на кордоні із Польщею, Словаччиною та Угорщиною.

Україна почала віртуальний реверс газу з Польщі, на черзі - Словаччина та Угорщина. Україна через газовимірювальну станцію (ГВС) "Дроздовичі" розпочала "віртуальний реверс" природного газу з Польщі, очікує його запуску зі Словаччини та Угорщини, повідомив голова ОГТСУ Сергій Макогон 24 січня. Макогон нагадав, що раніше, згідно з попереднім транзитним контрактом із РФ, операції з "віртуального реверсу" не були доступні Україні: всі обсяги газу мали фізично вивозитися до Польщі через "Дроздовичі", а необхідний для України обсяг, у свою чергу, мав повертатися назад через "Германовичі". Нині таких обмежень немає, країна може через "віртуальний реверс" імпортувати з Польщі весь обсяг ресурсу, який фізично туди йде.