Минулого тижня котирування більшості європейських хабів були стабільними. На Українській енергетичній біржі активність торгівлі дещо знизилась, ціна залишається на рівні близько 5500 грн. за тис. куб. м.

За тиждень на Українській енергетичній біржі було проведено 4 торгові сесії, на яких продавці пропонували до реалізації ресурси вересня, жовтня та газу в ПСГ. Стартові ціни ресурсу вересня становили 4650-5650 грн. за тис. куб. м., газу в ПСГ – 5300 грн., ресурсу жовтня – 6500 грн. Ініціаторами торгів були 7 компаній. Реалізувати/закупити вдалося лише ресурс вересня в обсязі 5,85 млн. куб. м.


Середньозважені ціни ресурсу вересня за результатами усіх попередньо укладених угод у п’ятницю були встановлені на рівні 5469,89 грн. за тис. куб. м., серпня – 5503,38 грн. за тис. куб. м.

Минулий тиждень котирування європейських хабів були стабільно низькими. Так, ціни контрактів Day 1 на провідних західноєвропейських хабах не досягали 120 дол. за тис. куб. м. Основними факторами, сприяючими збереженню низької ціни було прибуття/очікування прибуття танкерів LNG, висока потужність альтернативної генерації. Очікується, що в наступному місяці ціна газу зросте на 3%, наступного кварталу – на 50%, зимового сезону – на 59% відносно поточних цін. Збереженню низьких значень котирувань природного газу в доларах також сприяє укріплення долара відносно євро та інших валют останнім часом. Котирування нафти відновлюються після падіння на початку серпня. Зараз ф’ючерс на барель нафти коштує 60 дол. Глобальна тенденція до зростання цін на сертифікати CO2 змушує генерації переорієнтовуватись з вугілля на газ. У зимовому сезоні очікується зростання ціни сертифікатів CO2, що додатково може впливати на ціну природного газу.




Минулого тижня імпорт зберігався на високому рівні – близько 65 млн. куб. м. на день, а внутрішній видобуток на рівні близько 55 млн. куб. м. на день. Технічні потужності імпорту минулого тижня були зайняті на 99%, а це значить, що Україна утримує максимум можливого рівня щодобового імпорту природного газу. У ПСГ знаходиться 18 млрд. куб. м. газу, що більше на 23%, ніж в аналогічний час минулого року. Активними темпами відбувається закачування газу в ПСГ – в середньому 76 млн. куб. м. на день.

Минулого тижня у формі аукціонів було проведено 16 публічних закупівель. Загалом бюджетні установи придбали 2,24 млн. куб. м. природного газу по середній ціні 5,02 грн. за тис. куб. м. Неринкових пропозицій зафіксовано не було. Найбільший тендер отримала компанія ГК"ІНВЕСТСЕРВІС" – вона поставить 350 тис. куб. м. природного газу за ціною 4,50 грн. за одиницю для Карлівської РДА. Але загалом найбільші обсяги контрактів отримала компанія ЕКОТЕХНОІНВЕСТ – 5 виграних тендерів на загальну суму 3 млн. грн., за середньою ціною природного газу 5,02 грн. за куб. м.



PGNiG та ERU підписали угоду про купівлю-продаж американського LNG. Польська нафтогазова компанія (PGNiG) придбає зріджений природний газ у США, який буде продано компанії «Енергетичні Ресурси України» (ЕРУ) після регазифікації. Уже на початку листопада в рамках угоди зріджений газ прибуде до польського терміналу імені президента Лєха Качинського в Свіноуйсьці. LNG надійде до польської системи передачі після регазифікації, звідки він потрапить до України через газове сполучення у Германовіце та буде переданим компанії ЕРУ. Поставки для ЕРУ здійснюватимуться до кінця 2019 року.
PGNiG та ERU співпрацюють уже протягом декількох років. У серпні 2016 року PGNiG вперше почала експортувати газ в Україну, де одержувачем виступила ЕРУ. У минулому обидві компанії спільно постачали природний газ для потреб Укртрансгазу.

Північний потік-2 готовий вже на три чверті. "Дном Балтійського моря у водах Росії, Фінляндії, Швеції та Німеччини прокладено вже 1855 кілометрів газопроводу Північний потік-2. Це 75% від загальної протяжності двох ниток газопроводу", — повідомляє прес-служба російської компанії.
Зокрема, там відзначають, що будівництво газопроводу повністю завершили у водах Німеччини та Фінляндії. Наразі роботи з прокладання труб тривають в територіальних водах Росії, а також на суші у Росії та Німеччині.
Зазначимо, що російський трубопровід, окрім Росії, Фінляндії, Швеції та Німеччини має пролягати ще у водах Данії, проте ця країна наразі залишається єдиною, яка не надала відповідного дозволу на будівництво Росії, через що запуск трубопроводу, найімовірніше, відкладеться. Втрати Газпрому від такої затримки експерти оцінюють у 660 мільйонів євро.

Газпром очікує зниження експорту газу в дальнє зарубіжжя в 2019 році до 192 млрд. куб. м. Газпром підсумував, що чистий дохід в першому півріччі зменшився до 836,5 млрд. рублів (12,55 млрд. дол.). Експорт до Європи зменшився на 8,3% до 117,9 млрд. куб. м. Хоча ціни на хабах в цьому році були нижче, Газпром все ще продає газ за контрактами з нафтовою індексацією, зазвичай із затримкою від шести до дев’яти місяців, і ціни зросли в результаті торішнього зростання цін на нафту. Доля на європейському ринку в цьому році була знижена через рекордно високий імпорт LNG, в тому числі від внутрішнього конкурента Газпрому Новатек.