За минулі два тижні активність учасників на УЕБ значно підвищилась, ціни мали тренд на зростання, аналогічно котируванням на європейських ринках.

За минулі два тижні ініціатори торгів сформували 139 стартових позицій з купівлі та продажу ресурсів травня, червня, липня, серпня та ПСГ. Простежувався «перехід» між торгуємими ресурсами – до 28 травня виставлявся ресурс травня, а з 1 червня почав торгуватись ресурс серпня 2020 року.
Стартові ціни мали тенденцію до зростання, особливо на початку червня, під впливом європейських котирувань. Так, середня стартова ціна ресурсу червня 25 травня складала 2221 грн., а 5 червня – 2762 грн. за тис. куб. м. з ПДВ.


Найбільшу популярність серед учасників торгів мали ресурси ПСГ та червня. Ініціаторами торгів виступали 10 компаній, хоча позиції вдалося реалізувати лише трьом компаніям. Це Нафтогаз Трейдинг, Укрспирт та Юнайтед Енерджі. Загалом протягом двох тижнів було реалізовано 158 млн. куб. м. природного газу, що в середньому рівнозначно 16 млн. куб. м. на день і є на рівень вищим, ніж за попередні періоди у 2020 році.
Так, в останні дні Нафтогаз-Трейдинг збільшив об’єми продажів. Приміром, на початку травня компанія реалізовувала в середньому 2 млн. куб. м. на день, зараз – приблизно у 7,5 разів більше.
Ціновий діапазон по реалізованих позиціях був досить широким – від 1900 грн. на ресурс червня до 3251 грн. на ресурс серпня.


Станом на п’ятницю, 5 червня, котирування ресурсу червня складали 2896 грн., липня – 3070 грн., серпня – 3251 грн., газу в ПСГ – 2913 грн. за тис. куб. м. з ПДВ.


4 червня на трьох хабах (TTF, Gaspool та NCG) спотова ціна складала 58 дол. за тис. куб. м. (близько 4,9 євро/Мвт-год.). На інших хабах спотова ціна була вищою – до 91 дол. На більш тривалі періоди учасники ринку очікують вищі ціни. Так, на липень укладались угоди за цінами в середньому 73 дол. за тис. куб. м., на 3 квартал – 79 дол. за тис. куб. м., на зимовий сезон – 141 дол. за тис. куб. м.
Попит досить повільно почав відновлюватися в європейських країнах. За прогнозами європейських експертів, попит, ймовірно, наблизиться до середнього значення 2015-2019 років в майбутні тижні, оскільки країни ще більше послаблять карантинні обмеження, хоча заповненість сховищ буде впливати на зниження попиту в подальшому.

Багато контрактів на постачання скрапленого газу в червні і третьому кварталі були розірвані, тому що побоювання учасників ринку з приводу обмеженого попиту і заповнення сховищ газу зберігались.
Станом на п’ятницю, 5 червня, простежувалось зростання ціни нафти до 42 дол/барель.
Останніми тижнями котирування впевнено зростають на фоні обмежень постачання на світовий ринок.



Ціни контрактів з поставкою у відповідний строк, дол/тис. м. куб, 04.06


Минулі два тижні були сприятливими для зростання більшості показників ГТС України. Так, обсяг імпорту зріс до 57 млн. куб. м., що у більшій мірі зумовлено ростом імпорту з Словаччини.

Більшість імпортованого газу було закачано в ПСГ, адже обсяг закачування також суттєво зріс і був майже рівним значенню внутрішнього видобутку.
Станом на 3 червня у ПСГ знаходилось 18,13 млрд. куб. м. природного газу. При цьому Україна розвиває надання послуг для іноземних компаній по зберіганню в режимі «Митний склад», враховуючи достатню кількість невикористаних газових сховищ.


ТОВ «Оператор ГТС України» (ОГТСУ) і оператор ГТС Польщі GAZ–SYSTEM уклали нову угоду про взаємодію, яка передбачає об’єднання двох існуючих точок міждержавного з’єднання – «Дроздовичі» та «Германовичі» – в єдину віртуальну точку з’єднання двох систем «ВТЗ-Україна-Польща», яка набирає чинності з 1 липня 2020р. Таке об’єднання є однією з вимог, передбачених мережевим кодексом ЄС щодо розподілу потужностей. Тариф на транспортування газу на українських точках міждержавного з’єднання не змінюється і залишається таким, яким його було затверджено постановою НКРЕКП. Бронювання потужності відбуватиметься відповідно до діючих мережевих кодексів України та Польщі.

Зростає популярність послуги транспортування газу short-haul серед іноземних компаній. Послуга дозволяє також закачувати газ до митного складу українських ПСГ. У травні нерезиденти протранспортували по short-haul до українських ПСГ 0,5 млрд. куб. м. газу, що в два з половиною рази більше, ніж у квітні. Станом на 01.06.2020 року компанії-резиденти зберігали в режимі митного складу 1,3 млрд. куб. м. газу (+21% до аналогічного періоду минулого року). Продовжують збільшуватися обсяги зберігання газу іноземними трейдерами. На початку червня поточного року нерезиденти зберігали в режимі митного складу 2,0 млрд. куб. м. (+296% до аналогічного періоду минулого року). Режим митного складу передбачає зберігання газу в українських ПСГ до 1095 днів без сплати митних платежів.