Протягом минулого тижня європейські ціни газу продовжували тренд до плавного зниження. Український ринок активізувався, ціни незначно зросли.

Наближення кінця місяця викликало ажіотаж на торгах Української енергетичної біржі. Ініціаторами торгових сесій були 9 компаній, які переважно пропонували до продажу ресурс липня.

Загалом компанії реалізували 21,02 млн. куб. м. ресурсу липня та однин з учасників торгів закупив 2,05 млн. куб. м. ресурсу серпня, що нетипово рано для початку торгівлі ресурсом цього місяця.

Цікава ситуація спостерігалась з співвідношенням стартових цін та цін реалізації. На початку тижня в ході торгів ціна зростала, тому при наближенні до кінця тижня продавці пропонували вищі стартові ціни, що призвело до зростання цін ресурсу липня приблизно на 9%.

Таким чином, середньозважені ціни ресурсу липня станом на 27 червня склали 5886,81 грн. за тис. куб. м.

У Європі ціни продовжують спадаючий тренд. Спотові ціни знизились на 4%, ціни контрактів наступного місяця – на 8%, наступного кварталу – на 6%. Дана ситуація зберігається на фоні теплої погоди та заповнених газосховищ. Падіння цін до 120 дол. за тис. куб. м. здавалось неможливим ще декілька місяців тому, але зараз, на фоні значних запасів та стабільно високого постачання LNG, це стає реальністю і виступає фактором зниження обсягів торгівлі на ключових хабах.

Внутрішній видобуток та імпорт залишались стабільно високими. За рахунок даних джерел у ПСГ вдалося накопичити 13,2 млрд. куб. м. газу, а заповненість сховищ досягла 42%.

Укртрансгаз очікує, що іноземні компанії будуть зберігати до 1,5 млрд куб. м. природного газу в українських ПСГ до жовтня. У компанії повідомляють, що вже 30 потенційних контрагентів готові співпрацювати з Укртрансгазом. Враховуючи, що навіть у зимовий сезон українські ПСГ заповнені лише на половину, зберігання природного газу в умовах митного складу гарний варіант для оптимального використання газотранспортної системи України.

Середньодобовий обсяг споживання склав близько 44 млн. куб. м., що приблизно у 3-4 рази менше, ніж у зимовий період.

Розподілені потужності станом на 27 червня складали 51,4 млн. куб. м., тобто імпорт зменшився з початку тижня на майже 5 млн. куб. м. Основним напрямком імпорту залишається Словаччина, на яку припадає 72% імпорту, але зросли розподілені потужності також у напрямку з Угорщини.

Минулого тижня було проведено, мабуть, найменшу кількість аукціонів публічних закупіваль у 2019 році – три ауціони. Всього бюджетними установами було придбано 704,6 тис. куб. м. природного газу за середньозваженою ціною 5,11 грн./куб. м. Найбільший тендер отримала компанія Екотехноінвест, яка поставить Чернівецькому міському комунальному шляхово-експлуатаційному підприємству 600 тис. куб. м. газу за ціною 5,10 грн. за куб. м.

ЄБРР збирається виділити Нафтогазу 60 млн. євро на закупівлю газу, про це йдеться в проекті рішення ЄБРР. Кошти будуть спрямовані на підтримку частини платіжних зобов’язань Нафтогазу в рамках щорічних контрактів на імпорт газу з постачальниками газу. Залучення кредиту дозволить Нафтогазу закупити газ для наступного опалювального сезону через приватні газові підприємства з авторитетними трейдерами, не вдаючись до гарантій держави. Очікується, що підтримка ЄБРР покриє до 20-30% платіжного ризику компанії, пов’язаного з фінансуванням торгівлі газом.

Нафтогаз змінив главу ради директорів швейцарської "дочки". НАК "Нафтогаз України" звільнив Юрія Вітренка з посади голови ради директорів дочірньої компанії Naftogaz Trading Europe SA (Швейцарія), призначивши замість нього Андрія Фаворова. Про це йдеться в повідомленні швейцарської компанії в комерційному реєстрі кантону Женева від 24 червня. Решта два директори швейцарської компанії залишилися колишніми. Це Ірина Михайленко, нинішня глава ТОВ "Нафтогаз Трейдинг", і Володимир Томаш.

Росію і Болгарію об’єднає "Балканський потік". Болгарія стане першою країною, через яку по відгалуженню від "Турецького потоку", російський газ піде в Європу. Уже в 2020 році будівництво гілки, по якій російський газ піде через Болгарію до Європи, буде закінчено. Це можна розцінювати як гарантію для Росії з боку Болгарії, що історія з "Південним потоком" більше не повториться. Нагадаємо, проект "Південний потік" припускав будівництво з Росії в Болгарію через Чорне море чотирьох ниток газопроводу загальною потужністю 63 мільярди кубічних метрів на рік. У 2014 році Болгарія під натиском Євросоюзу призупинила роботи з реалізації проекту.

Литовський TSO Amber Grid оголосив 26 червня, що планує закупити труби для будівництва проекту GIPL - трубопроводу, який об’єднає Литву та Польщу. Правління державної компанії заявляє, що запропонує укласти угоду з польською компанією Izostal на постачання труб ціною 26,4 млн. євро. 23 липня відбудеться голосування щодо даного питання на позачергових загальних зборах. Проект призначений для підключення ізольованого регіону Балтійської держави до газових мереж ЄС, з’єднавши Литву з Польщею. Підтримуваний з ЄС зв’язок має сприяти диверсифікації варіантів постачання Литви, Латвії та Естонії, які залишаються в значній мірі залежними від імпорту з Росії.

26 червня DOZORRO з Трансперенсі Інтернешнл Україна презентували дослідження "Вентиль закупівель: Як ефективно купувати газ у ProZorro". Автори стверджують, що перегляд ціни доцільний лише тоді, коли надані підтвердження істотного коливання ціни на ринку. Особливо замовникам має допомогти формульний розрахунок. І хоча на перший вигляд формула виглядає складною, але вона справді здатна захистити від необґрунтованого підвищення ціни. До того ж, є дуже простий у користування онлайн-калькулятор від ТБ "Українська енергетична біржа".

На Українській енергетичній біржі 27 червня пройшли перші аукціони з продажу електроенергії за двосторонніми договорами. У зв’язку з запуском оптового ринку електроенергії 1 липня 2019 року запрошуємо учасників ринку здійснювати торгівлю електроенергією на Українській енергетичній біржі.