Минулі два тижні учасники були виражено активними на торгах УЕБ. Суттєвих коливань ціни не спостерігалось, лише легкий тренд на зростання, що вцілому відповідає європейським тенденціям.

За минулі два тижні ініціатори торгів сформували 163 стартові позиції з купівлі та продажу природного газу. Відбувся «перехід» між торгуємими ресурсами. Так, речурс червня ініціатори припинили виставляти з 25 червня, а з 1 липня почалась торгівля ресурсом вересня (і вже був успішний продаж). Загалом найдешевше ініціатори торгів оцінювали ресурс в ПСГ (3234 грн.), а найдорожче – ресурс серпня (3548 грн.).

З 1 липня стартова ціна газу в ПСГ зросла, що очевидно пов’язано із зростанням тарифів Укртрансгазу на послуги з використання підземних сховищ. Серед компаній-ініціаторів були присутні видобувні компанії (ПГНК, Укрнафтобуріння), трейдери (Нафтогаз-Трейдинг, Крафт-Енерджі, ІЕК М2), інші учасники ринку. На торгах з’явились декілька нових компаній (Газенерго-Трейд, Газ Ойл-Гарант, Сінергія Трейд) з ресурсами липня та ПСГ. Найбільшу кількість стартових позицій традиційно сформував Нафтогаз-Трейдинг.

Загалом протягом двох тижнів було реалізовано 23 млн. куб. м. природного газу, переважно ресурсу в ПСГ. У більшості випадків ціна за результатами торгів перевищувала стартову, тобто була збільшена в процесі торгів.

Таким чином, станом на 3 липня котирування ресурсу липня складали 3440 грн., серпня – 3504 грн., вересня – 3511 грн., ПСГ – 3567 грн. з ПДВ. за тис. куб .м.

Ціни європейських хабів зросли порівняно з попередніми періодами, але протягом останніх тижнів спостерігались видимі різнобічні коливання.На нідерландському хабі TTF котирування станом на 2 липня становили 5,2 євро/Мвт-год, що рівнозначно ціні 66 дол. за тис. куб. м. На інших хабах спотова ціна була вищою – до 107 дол.
На більш тривалі періоди учасники ринку очікують вищі ціни. Так, на серпень укладались угоди за цінами в середньому 81 дол. за тис. куб. м., на 4 квартал та зимовий сезон – 149 дол. за тис. куб. м.
Минулого тижня також відбулася зміна місячних та квартальних контрактів.
Станом на п’ятницю, 3 липня, вартість вересневих ф’ючерсів на нафту Brent становить 43 дол. за барель.

Ціни контрактів з поставкою у відповідний строк, дол/тис. м. куб, 02.07

Загалом коливання цін протягом минулих двох тижнів було зумовлене нестабільністю постачання з Норвегії, надмірним постачанням електроенергії з ВДЕ в окремі періоди.

Імпорт газу з європейських напрямків в середньому складав 60 млн. куб. м. на добу і був основним джерелом надходження природного газу в ГТС України. Обсяги імпорту з Словаччини досягли 42 млн. куб. м. на день. Щодо даного напрямку (а він основний для України) існувала загроза зупинки імпорту у зв’язку з початком ремонту в пункті Будніце в серпні.

Проте 2 липня Словаччина дозволила реверс газу з Європи в Україну по газопроводу, по якому йде постачання російського газу в зворотному напрямку. Бронювати потужності можливо буде з 1 липня по 1 жовтня. Внутрішній видобуток залишався стабільним – близько 55 млн. куб. м. на добу. В ПСГ вже накопичено понад 20 млрд. куб. м. газу, що на 47% більше за показник минулого року.

За останні два тижні було проведено 9 тендерів із закупівлі природного газу бюджетними установами. Загалом реалізовано більше 700 тис. куб. м. природного газу на суму 2,1 млн. грн. Найбільший контракт отримала компанія Газенергопроект. Вона поставить Харківському національному медичному університету 300 тис. куб. м. природного газу за початковою ціною 2,60 грн./куб. м. Таким чином, ціни коливалися у діапазоні від 2,50 до 3,85 грн. за куб. м.

Оператор ГТС України (ОГТСУ) і оператор ГТС Польщі (GAZ–SYSTEM) уклали нову угоду про взаємодію. Вона передбачає об’єднання двох існуючих точок міждержавного з’єднання – «Дроздовичі» та «Германовичі» – в єдину віртуальну точку з’єднання з 1 липня 2020 року. Таке об’єднання є однією з вимог, передбачених мережевим кодексом ЄС з розподілу потужності. Для України та Польщі воно стало можливим лише у 2020 році, оскільки єдині бізнес-правила почали застосовуватись у зазначених точках лише з початку цього року.

ЕРУ вперше експортувала газ до Румунії. 1 липня 2020 здійснено першу транзитну поставку газу в Румунію через територію Молдови завдяки трьохсторонньому контракту між ТОВ «Молдоватрансгаз», АТ «Молдовагаз» та ERU Management Services LLC. Раніше цей напрямок використовувався виключно Газпромом. «ЕРУ стала першою компанією, яка почала роботу на газовому транзитному напрямку через Молдову в Румунію - це альтернативний та вигідний шлях до європейських споживачів. Ми бачимо його значний потенціал, адже обсяг поставок через територію Молдови може сягати 3 млрд. кубометрів газу щороку» - розповів керуючий партнер Групи компаній ЕРУ Ярослав Мудрий.

1 липня Уряд відклав на місяць – до 1 серпня – запуск ринку газу для населення. Таке рішення суперечить умовам меморандуму з МВФ про фінансову допомогу Україні. Відмова від регулювання ціни газу – одна з ключових підвалин функціонування вільного ринку, де ціна має формуватися в результаті конкурентної боротьби між постачальниками газу. Відтермінування запуску роздрібного ринку уряд пояснює необхідністю протягом липня обрати постачальника останньої надії – компанію, яка доставлятиме газ тим споживачам, з якими через борги не захоче мати справу жоден інший оператор. Міненерго проводить відповідний конкурс.

З 1 липня 2020 року вступила в дію постанова НКРЕКП, якою затверджено нові тарифи на послуги зберігання (закачування, відбору) природного газу в підземних газосховищах Укртрансгазу. Згідно з постановою встановлено такі тарифи на послуги (без урахування ПДВ): зберігання природного газу – у розмірі 0,19 грн за 1000 м3 на добу; закачування природного газу – у розмірі 110,16 грн за 1000 м3 на добу; відбору природного газу – у розмірі 63,41 грн за 1000 м3 на добу.

Покупці скрапленого природного газу в Європі скасують до 45 вантажів на серпень із США через повільне відновлення попиту на азіатський газ та рекордні високі європейські запаси газу. Премія ціни на газ в Європі понад ціни на Генрі Хабі залишаються занадто жорсткими, щоб доставляти вантажі з США з прибутком.