У Європі ціни природного газу були відносно стабільними протягом усього тижня з незначним трендом на пониження в четвер. На УЕБ спостерігалась надзвичайно висока активність торгів, біржові котирування мали боковий тренд.

На УЕБ протягом тижня 12 ініціаторів торгів сформували майже 80 стартових позицій на купівлю-продаж природного газу. Увага учасників була сфокусована на торгівлі ресурсом листопада, але були також вдалі пропозиції реалізації природного газу в ПСГ. Стартові ціни ресурсу жовтня знаходились у вузькому діапазоні – 4850-5470 грн., а ресурсу листопада – у досить широкому діапазоні – 4950-6700 грн./тис. куб. м., що вказує на збереження невизначеності щодо найближчих цінових тенденцій.

Активізувалась торгівля природним газом у ПСГ. Стартові ціни ресурсу знаходились у діапазоні 5050-5650 грн./ тис. куб. м. 23 жовтня ГПК Нафтогаз України вперше виступила ініціатором закупівлі газу через електронний майданчик УЕБ. Компанія вже провела 3 торгові сесії, за результатами яких придбала 12,3 млн. куб. м. природного газу ресурсів жовтня, листопада та газу в ПСГ. Таким чином вперше у 2019 році обсяги торгів на закупівлю перевищили обсяги торгів на продаж, що пов’язано, в тому числі, із збереженням низьких цін на газ цієї осені.

Загалом протягом тижня реалізовано 300 тис. куб. м. ресурсу жовтня, майже 5 млн. ресурсу листопада та 11 млн. куб. м. газу в ПСГ. Таким чином, минулий тиждень на Українській енергетичній біржі завершений наступними біржовими котируваннями: 5220 грн. на ресурс жовтня, 5246 грн. на ресурс листопада та 5 436 грн. на ресурс в ПСГ.


Минулого тижня спотові ціни знизилися в середньому на 5,6%, що є не суттєво. Котирування на наступний місяць та квартал також знизилися відповідно на 5,6% та 5,4%. Спотові ціни у Європі становили близько 118 дол./ тис. куб. м., контракти на місяць наперед були на 36% дорожчими, квартал наперед – на 44%, сезон наперед – на 42% дорожчими від поточних спотових цін. Загалом протягом минулого тижня спостерігалась стабілізація ціни природного газу у Європі на фоні сталого постачання, заповненості сховищ та теплої погоди. Очікується, що поточного тижня температура у Європі понизиться, що стимулюватиме попит на опалення та коливання ціни.


Імпорт природного газу за минулий тиждень зменшився на 2 млн. куб. м., закачування газу в ПСГ також зменшилося – до 47 млн. куб. м./день, але, порівнюючи з аналогічним періодом минулого року показники збільшились більш ніж на 40%. Споживання суттєво не змінилося, що зумовлено стабільно теплою погодою. Слід зазначити, що за аналогічний період 2018 року вже був розпочатий відбір з ПСГ і становив 0,6-0,7 млн. куб. м./день. Зараз відбір відсутній або незначний для формування підсумкового показника. Розподілені потужності залишилися незмінними порівняно з минулим тижнем і склали 85% від технічних. Зберігається високий показник використання потужностей на кордоні з Польщею. У ПСГ вже накопичено рекордні 21,5 млрд. куб. м. природного газу.




У формі аукціонів було проведено 37 тендерних процедур. Бюджетні установи активно закуповують газ на опалювальний сезон. Загалом реалізовано близько 4 млн. куб. м. природного газу на суму більше 22 млн. грн. Найбільший контракт отримала компанія Благогаз збут. Вона поставить відділу освіти Києво-Святошинської районної державної адміністрації 531 тис. куб. м. природного газу за початковою ціною 5,40 грн./куб. м. Загалом ціни коливалися у діапазоні від 4,25 до 6,36 грн. за куб. м. Але були такі компанії, які вигравали тендер на постачання 72 тис. куб. м. природного газу по ціні 0,07 грн. за куб. м. Середня ціна, без врахування вказаної цінової прпозиції, склала 5 грн. за куб. м.


Українська енергетична біржа набула членства в Europex. 18 жовтня було прийняте рішення про прийняття УЕБ до членів Europex, реєстрація членства відбудеться в червні 2020 року. Europex є професійною організацією, що представляє інтереси біржових оптових ринків: електроенергії, газу та торгівлі квотами парникових газів. Асоціація фокусується на розробці європейської нормативно-правової бази для оптової торгівлі енергоносіями та надає доступ до дискусійного майданчика європейського рівня. Членами Europex є провідні світові фінансові організації, включаючи EEX, ICE Endex, Nasdaq Commodities, Nord Pool, Pegas, CEGH.

USAID допоможе Україні перевести облік газу на кіловат-години. ОГТСУ та компанія Tetra Tech, що реалізує проект енергетичної безпеки USAID, підписали меморандум про співробітництво. USAID надаватиме технічну допомогу ОГТСУ — зокрема, допоможе розробити зміни до законодавства для переходу від метричних до енергетичних одиниць для операцій у газовому секторі.
Сторони домовилися про залучення та використання міжнародної технічної допомоги задля підвищення енергетичної безпеки України. Співробітництво триватиме до 30 червня 2023 року.

Оновлена методика розрахунку тарифу на транспортування газу для точок входу / виходу для нового оператора ГТС опублікована в "Урядовому кур’єрі". "Затверджені зміни методики дозволяють розрахувати і встановити тарифи для майбутнього сертифікованого оператора ГТС.", - зазначив глава ОГТСУ. Таким чином, найближчим часом тарифи буде переглянуто.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів України 18 вересня 2019 року оновив план анбандлінгу Нафтогазу. Новим оператором буде ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ), яке з 1 липня 2019 року здійснює функції з технічної експлуатації ГТС і має відповідний персонал.

22 жовтня 2019 року представники України, Росії та Єврокомісії провели технічні консультації в Брюсселі. Консультації передують наступному раунду переговорів про продовження транзиту російського газу через Україну в ЄС після 2019 року. "В ході зустрічі сторони обговорили прогрес України в імплементації норм європейського законодавства та створенні незалежного оператора ГТС", - йдеться в повідомленні Нафтогазу. Крім того, йшлося про підписання угоди про взаємодію (interconnection agreement) між операторами ГТС України та Росії на стандартних європейських умовах, а також методику тарифоутворення при транспортуванні газу. Очікується, що наступний етап тристоронніх переговорів про транзит газу відбудеться 28 жовтня.

Нафтогаз оприлюднив цінові пропозиції для промислових споживачів газу на листопад 2019 року. Запропоновані ціни на природний газ із ресурсу компанії диференційовані в залежності від обсягів закупівлі та умов оплати. В залежності від цих показників, Нафтогаз пропонує газ за ціною 7033 – 7756 грн/тис. куб. м. з ПДВ. У порівнянні з цінами на жовтень 2019 року, у листопаді ціни зростуть на 18,4-19,6%. Така зміна зумовлена зростанням цін на газ на європейському ринку, звідки Україна імпортує газ.

23 жовтня 2019 року Окружний суд м. Амстердам арештував 100% акцій Південного Потоку (South Stream Transport BV), яка, відповідає за будівництво та управління Турецьким потоком, повідомляє Юрій Вітренко. Це було зроблено у зв’язку з розглядом справи про шахрайські дії Газпрому при передачі цих акцій компанії Трансгаз Краснодар (Transgaz Krasnodar LLC) за один день до того, як судові виконавці почали заморозку активів Газпрому в Нідерландах за позовом Нафтогазу.