Протягом минулого тижня ціни європейських хабів знаходились на низькому рівні, обсяги торгів суттєво не змінились. Український ринок активізувався, ціна зберігала тенденцію до зниження.

Протягом минулого тижня було проведено торгові сесії з реалізації ресурсу травня, червня та ресурсу в ПСГ. Найбільшим попитом користувався ресурс червня. Ініціаторами торгів на Українській енергетичній біржі були 5 компаній, які загалом виставили на торги більше 12 млн. куб. м. природного газу.

Найбільш результативною за обсягами продажу була торгова сесія 23 травня. Її ініціаторами були чотири компанії з різнонаправленими видами позицій: дві на купівлю та чотири на продаж. За результатами торгів ДП "Укравтогаз" та ДП "Укрспирт" закупили відповідно 3,25 та 2,05 млн. куб. м. природного газу ресурсу червня за загальною середньозваженою ціною 6640 грн. за тис. куб. м.

Стартові ціни природного газу знижувались впродовж усього тижня: на ресурс червня до 6600 грн. (-500 грн.), на ресурс травня до 6870 грн. (-120 грн.), на ресурс в ПСГ до 6900 грн. (-90 грн.). Середньозважені ціни вдалося сформувати лише на ресурс червня – 6640 грн. станом на 24 травня за результатами останніх торгів та 6658 грн. за результатами усіх попередньо укладених угод.

Ціни газу на європейських хабах зберігали понижувальний тренд. Таким чином, середні спотові ціни та ціни контрактів на місяць вперед знизились на 8%, ціни контрактів на наступний квартал – на 7%. Котирування контрактів на наступний зимовий сезон виявились найстійкішими до змін – знизились на 3%. Зараз спотові ціни та ціни місячних контрактів є майже ідентичними 168-169 дол. за тис. куб. м. Котирування на європейських хабах протягом останніх тижнів знизились до кількарічних мінімумів на фоні значної переваги пропозиції над попитом.

Котирування ф’ючерсів нафти на кінець тижня склали близько 68 дол. за барель (-5 дол.). Така тенденція є результатом оприлюднення інформації про зростання запасів у США та ризиків загострення торгівельного конфлікту між США та Китаєм.

Споживання природного газу продовжує знижуватись – в середньому 39 млн. куб. м. на добу. За рахунок рекордного зростання імпорту (до 52 млн. куб. м. на добу) збільшилось закачування в ПСГ (до 70 млн. куб. м. на добу). Усі три напрямки потужностей імпорту газу в Україну використовуються ефективно - станом на 24 травня розподіленими є 77% потужностей, найбільшою є заповненість пропускного пункту на кордоні з Угорщиною – 81%. Зараз в підземних сховищах газу залишається 10,77 млрд. куб. м., що на 1,5 млрд. куб. м. більше, ніж 24 травня минулого року. Нагадуємо, що у цьому сезоні НАК "Нафтогаз" інтенсивно заповнює газосховища на випадок припинення транзиту газу територією України з 2020 року.

З 20 по 24 травня було проведено 3 стандартних аукціони на закупівлю природного газу. Загальний об’єм природного газу, придбаного бюджетними установами, склав лише 121 тис. куб. м. Середня ціна зросла до 7,15 грн. за куб. м., але це є наслідком укладення однієї з угод за ціною вище ринкової – 8,25 грн. за куб. м. Найбільший тендер на постачання 63,5 тис. куб. м. по ціні 6,45 грн. за куб. м. виграла Міжнародна газова компанія.

Нафтогаз в червні знизить ціну газу для промислових споживачів. Як повідомляється на сайті, Нафтогаз в червні 2019 року знизить ціну на газ, що відпускається промисловим споживачам на умовах передоплати, на 7,9% у порівнянні з діючою в травні – до 6963 грн. за тис. куб. м. (з ПДВ). Для промислових підприємств, які здійснюють закупівлю по післяплаті, ціна в червні складе 7707,60 грн. за тис. куб. м. (з ПДВ), що на 7,6% нижче, ніж в травні.

Укртрансгаз підбив підсумки другого місяця роботи ринку газу в добовому балансуванні. За даними Інформаційної платформи Оператора ГТС, загальний обсяг негативних добових небалансів у квітні склав 166,7 млн куб. м. природного газу (або 957 млн. грн. з ПДВ). З них 99% (або 947,9 млн. грн.) – це небаланси операторів ГРМ, 1% (або 9,5 млн. грн.) – замовників послуг транспортування. Порівняно з березнем обсяг негативних небалансів зменшився на 50 % (в куб. м. газу).

Станом на 24 травня, сукупна заборгованість за результатами роботи Оператора ГТС в квітні за позитивними небалансами становить 370,9 млн. грн. і 943 млн. грн. за негативними небалансами, за березень поточний борг за позитивними і негативними небалансами наразі складає 285, 8 млн. грн. та 1,57 млрд. грн. відповідно.

Укртрансгаз уклав договори про використання українських підземних сховищ газу з 23 іноземними компаніями. "Після майже двох років підготовки Укртрансгаз в квітні почав активно пропонувати нерезидентам послугу зберігання газу в українських ПСГ в режимі "митний склад", — повідомив голова Укртрансгазу Сергій Макогон. За його словами, іноземні компанії забронювали 360 мільйонів кубометрів обсягу підземних сховищ газу.

Проект Interconnector Greece-Bulgaria (ICGB) отримав фінансування ЄС. ICGB належить Болгарському енергетичному холдингу (50%) і грецькому IGI Poseidon (50%). Трубопровід буде прокладений від грецького міста Комотіні до болгарського міста Стара Загора і матиме потужність 3 млрд. куб. м./рік. Проект покращить енергетичну безпеку Болгарії за допомогою постачання газу з Азербайджану.

Внаслідок злиття двох компаній утворена потужна нафтогазова компанія в Європі. Німецька Wintershall (входить в концерн BASF) завершила злиття з Dea Deutsche Erdoel AG, яка підконтрольна групі LetterOne (L1, управляє активами власників "Альфа-груп" на чолі з Михайлом Фрідманом). В результаті угоди частка володіння BASF в новій компанії складе 67%, а LetterOne - 33% звичайних акцій. Інтеграція двох компаній, як очікується, завершиться приблизно протягом року. На другу половину 2020 р заплановано публічне первинне розміщення акцій (IPO).