Минулого тижня котирування європейських хабів показали легкий тренд до підвищення. На Українській енергетичній біржі волатильність цін була високою, але загалом середньозважені ціни ресурсів зберігались на рівні 5500 грн. за тис. куб. м.

Минулого тижня було проведено 7 торгових сесій з купівлі-продажу природного газу. Загалом на торги було виставлено рекордні 56 млн. куб. м. природного газу, з яких 80% припадало на ресурс вересня. Ініціатори торгів оцінювали вартість тис. куб. м. ресурсу вересня в діапазоні 4800-5900 грн., а ресурсу серпня – в діапазоні 4800-5500 грн. В середньому стартова ціна ресурсу вересня була на 125 грн. дорожче, ніж серпня. Протягом торгових сесій, як правило, ціна зростала. Станом на п’ятницю ціна реалізації ресурсу серпня складала 5165,79 грн., а ресурсу вересня – 5390,10 грн. за тис. куб. м.

Ініціаторами торгів були 11 компаній, серед яких ПГНК, КРАФТ ЕНЕРДЖИ, УКРНАФТОБУРІННЯ та ін. За напрямком "Природний газ" постійно акредитовуються нові учасники.

22 серпня Smart Energy вперше виставила природний газ на Українській енергетичній біржі. Із 2,8 млн. куб. м. ресурсу компанії вдалося реалізувати 100 тис. куб. м. за ціною 5 350 грн.

У п’ятницю, 23 серпня, Укравтогазу з третьої спроби вдалося закупити 3,5 млн. куб. м. природного газу ресурсу вересня за ціною, рівною стартовій – 5300 грн. за тис. куб. м.

Традиційно найбільші обсяги продажів припадали на Нафтогаз Трейдинг: за тиждень реалізовано 22 млн. куб. м. ресурсів серпня та вересня, за період з 5 липня вже реалізовано більше 90 млн. куб. м. Минулого тижня компанія виставляла на продаж ресурси обсягом 2 млн. куб. м. у кожній позиції. Продукція Нафтогаз Трейдинг користувалась попитом. Наприклад, компанія довиставляла ресурс природного газу протягом торгової сесії і, таким чином, реалізовувала на 0,5-2 млн. куб. м. природного газу більше за стартовий обсяг.

Середньозважені ціни ресурсу вересня за результатами усіх попередньо укладених угод у п’ятницю були встановлені на рівні 5474,76 грн. за тис. куб. м., серпня – 5503,38 грн. за тис. куб. м.

Минулий тиждень котирування європейських хабів розпочали незначним зростанням, але потім відновили попередні значення. Таким чином, у п’ятницю, 9 серпня, середні серед досліджуваних хабів котирування Day 1 становили 128 дол. за тис. куб. м., ціни вересня – на 17% більше, наступного кварталу – на 60% більше, зимового сезону – на 69% більше поточної ціни. Слід зазначити, що за очікуваннями учасників ринку котирування природного газу перетнуть позначку 200 дол./тис. куб. м. у 4 кварталі 2019 року.

Останнім часом ціни німецького Gaspool встановлюються на рівень нижче найбільшого та традиційно "найдешевшого" хабу Західної Європи TTF. Очевидно, що це є результатом зростання постачання дешевого газу з Росії у Німеччину, в тому числі, через ЕТП "Газпром Експорт". Наприклад, минулого тижня найбільші обсяги продажів ЕТП "Газпром Експорт" припадали на Gaspool та VTP Slovakia, що на кордоні з Україною. Переважно на ЕТП реалізовується газ з постачанням наступного місяця, наприклад, 22 серпня обсяги продажів з поставкою у вересні на платформі склали 37 млн. куб. м.

Збереженню низьких значень котирувань природного газу в доларах сприяє укріплення долара відносно євро та інших валют останнім часом. Наприклад 23 серпня курс євро до долара склав 1,1083. Для порівняння, місяць назад показник складав 1,1215. Це є результатом росту економіки США та поглибленням економічного спаду в Європі.

Минулого тижня імпорт зберігався на високому рівні – близько 65 млн. куб. м. на день, а внутрішній видобуток на рівні близько 55 млн. куб. м. на день. Технічні потужності імпорту минулого тижня були зайняті на 98%, а це значить, що Україна утримує максимум можливого рівня щодобового імпорту природного газу. У ПСГ знаходиться 17,5 млрд. куб. м. газу, що більше на 23%, ніж в аналогічний час минулого року і є найбільшим показником з 2012 року. Активними темпами відбувається закачування газу в ПСГ – в середньому 75 млн. куб. м. на день. 21 серпня Укртрансгаз припинив закачування блакитного палива вже на чотирьох (з десяти) підземних газосховищах у зв’язку із досягненням планових обсягів на 2019 рік.

Минулого тижня у формі аукціонів було проведено 17 публічних закупівель. Загалом бюджетні установи придбали 2,08 млн. куб. м. природного газу по середній ціні 5,21 грн. за куб. м. (за виключенням неринкової пропозиції 9 грн. за куб. м.). Найбільший тендер отримала компанія ОККО КОНТРАКТ.

Укртрансгаз і Молдовагаз, спільно з операторами ГТС інших країн, узгодили необхідні технічні рішення для створення нових імпортних потужностей на базі системи Трансбалканських трубопроводів по напрямку "південь-північ" (реверс по трубопроводу Транзит-1). Основною метою співпраці є диверсифікація маршрутів поставок газу до України в рамках підготовки до осінньо-зимового періоду 2019/2020. Очікується, що вже 1 січня 2020 року буде створена постійна потужність для імпорту з Румунії обсягом 1,5 млрд. кубометрів газу на рік, незалежно від обсягів транзиту російського газу територією України.

В липні борг за негативний небаланс ринку природного газу сягнув майже 4 млрд. грн. За підсумками липня місяця негативний небаланс, що склався за результатами операцій учасників ринку, становить 78,4 млн. куб. м. газу, або 473 млн. грн. При цьому позитивний небаланс складає 37,0 млн. куб. м. газу, або 202 млн. грн. 80% заборгованості сформовано 20 операторами ГРМ під брендом РГК. Разом з тим, 14 облгазів не мають заборгованості перед Оператором ГТС, повністю розраховуючись за газ на виробничо-технологічні витрати. Підсумком за п’ять місяців роботи ринку природного газу в режимі добового балансування, негативні небаланси учасників ринку склали 730,0 млн. куб. м., або 4 080 млн. грн. За весь цей час Укртрансгаз отримав від замовників послуг транспортування оплату менше 3%, або 109 млн. грн. Найбільший борг в розмірі 3 888 млн. грн, або 460,9 млн. куб. м., мають оператори ГРМ, з яких заборгованість підприємств під брендом РГК складає 2 995 млн. грн, або 346,5 млн. куб. м.

Польська нафтогазова компанія PGNiG планує великі закупівлі LNG з 2023 року, заявив глава PGNiG Петро Возняк. "На сьогоднішній день ми імпортували 67 партій LNG, в тому числі вісім з США і вісім з Норвегії. Решта поставок були з Катару. Ми готуємося закупити ще мільйони тонн LNG в США з 2023 року", - сказав Возняк, слова якого наводить польське видання Biznesalert. Він підкреслив, що ціна на LNG більш конкурентоспроможна порівняно з ціною на російський газ. "Це не тільки відмінний спосіб поліпшити безпеку поставок газу в Польщу, а й дуже хороший бізнес. Цей газ набагато більш конкурентоспроможний за ціною, ніж той, що поставляється зі сходу", - зазначив глава PGNiG.

Як повідомлялося раніше, в червні минулого року PGNiG підписала угоди про закупівлю по 2 млн. тонн LNG в рік у американських компаній Port Arthur LNG і Venture Global LNG. Обидві американські компанії реалізують проекти з будівництва LNG-терміналів в Мексиканській затоці, введення в експлуатацію яких заплановано на 2022 і 2023 роки.

Група Нафтогаз запустила новий продукт для побутових споживачів "Газовий запас". Побутові споживачі зможуть придбати газ у вересні за низькою літньою ціною і використати його протягом опалювального сезону. "Є ризик, що зимою газ подорожчає, бо на нього збільшується попит. На це вказують і поточні біржові прогнози. Багато наших комерційних клієнтів вже зафіксували свої витрати на газ, передплативши бажані обсяги. Тепер така можливість є і у побутових споживачів. Такий продукт існує на багатьох розвинених ринках", — сказав голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв. Побутовий споживач зможе закупити на цих умовах до 25 тис. куб. м. газу. Цей обсяг є достатнім для забезпечення потреб домогосподарства протягом усієї зими. Скористатися пропозицією можна буде до 25 вересня. Відпускна ціна Нафтогазу газопостачальним підприємствам (газзбутам) в рамках цього продукту складає 4874,42 грн за тис. куб. м (без ПДВ та вартості транспортування і розподілу).