Минулого тижня на європейському ринку ціна суттєво знизилась – до 3 євро за Мвт-год. На такі зміни досить чутливо реагував і український ринок.

Минулого тижня ціна природного газу на УЕБ знижувалась надзвичайно швидко. Активність учасників була порівняно високою, ініціаторами торгів виступали як видобувні компанії, так і трейдери. Так, намагались реалізувати природний газ ПГНК, Укрнафтобуріння, Крафт Енерджі, Українська бурова компанія, тощо. Найактивнішим ініціатором торгів традиційно був Нафтогаз Трейдинг. Компанія сформувала 35 стартових позицій на продаж ресурсів травня, червня, липня та природного газу в ПСГ.

Загалом компанії намагались збути ресурс травня, тому що ближче до кінця місяця він залишиться незатребуваним, а також очікуючи подальшого різкого зниження цін, яке і відбулося згодом. Інші учасники ринку, скориставшись сприятливими умовани цінової кон’юнктури, придбавали ресурс травня та червня.

Так, Юнайтед Енерджі за результатами чотирьох торгових сесій придбала 12 млн. куб. м. природного газу ресурсу травня за цінами в середньому 2650 грн. за тис. куб. м.
Загалом ціновий діапазон по реалізованих позиціях був дуже широкий. Так, наприклад якщо у вівторок, 19 травня, ресурс травня був реалізований по ціні близько 2800, то у п’ятницю ціна знизилась до 2400. Схожа ситуація спостерігалась по інших ресурсах. Так, ресурс червня 2020 року Укравтогаз закупив у п’ятницю за ціною безпрецедентного мінімуму – 1860 грн./тис. куб. м.

Загалом протягом тижня було реалізовано 37,75 млн. куб. м. природного газу, переважна більшість з якого відноситься на ресурс травня. Станом на п’ятницю котирування ресурсу травня складали 2403 грн., червня – 1860 грн. за тис. куб. м. з ПДВ.

Ціни усіх без винятку хабів знижувались і досить суттєво. Наприклад, на нідерландському хабі TTF котирування знизились до 3 євро/Мвт.-год., що рівнозначно 35 дол. за тис. куб. м. На інших хабах спотова ціна ціна поки залишається вищою – від 42 до 74 дол.

Ціни контрактів з поставкою у відповідний строк, дол/тис. м. куб, 21 травня

На більш тривалі періоди учасники ринку очікують вищі ціни. Так, на червень укладались угоди за цінами в середньому 55 дол. за тис. куб. м., на 3 квартал – 66 дол. за тис. куб. м., на зимовий сезон – 136 дол. за тис. куб. м.

На поточне безпрецедентне зниження цін впливає одночасно декілька факторів. Серед перших – епідемія коронавірусу. Хоча Європа поступово виходить з карантину (що стосується торгівлі, соціальної сфери та ін.), промисловість досить сильно постраждала, деякі підприємства припинили роботу. Таким чином суттєво знизилось постачання газу промисловості.

При низькому попиті наповнення сховищ відбувається у звичному режимі. Очікується, що до серпня європейські сховища будуть повністю заповнені. Наразі простежується зацікавленість компаній у зберіганні газу в українських сховищах.
Хоча Росія та Норвегія у 2020 році постачають до Європи на рівень менше газу, ніж у минулих роках, це не допомагає стабілізувати ціну.
У цінах нафти спостерігається протилежна тенденція. Так, минулого тижня простежувалось суттєве зростання ціни, так котирування бареля нафти досягли 35 дол. У значній мірі таким чином ціна відреагувала на збільшення попиту в США та зменшення запасів.

Минулого тижня основним джерелом надходження природного газу в ГТС України був внутрішній видобуток, який складав близько 55,5 млн. куб. м. на день. Високим залишається рівень імпорту – 40 млн. куб. м. на добу. Очевидно, що газу внутрішнього видобутку зараз вистачає, щоб покрити рівень споживання, а переважна частина імпортованого газу закачується в підземні сховища. Станом на 21 травня у ПСГ знаходилось 17,5 млрд. куб. м. природного газу. При цьому Україна розвиває надання послуг для іноземних компаній по зберіганню в режимі «Митний склад», враховуючи достатню кількість невикористаних газових сховищ.

Серед напрямків імпорту на першому місці залишається Угорщина, звідки було направлено близько 21 млн. куб. м. щодобово, це половина від загального рівня імпорту з ЄС.

Європейські трейдери побоюються негативних цін на газ. Через місяць після того, як ціни на нафту в США обвалилися нижче нуля, європейські ринки газу стикаються з перспективою також різко знизитись на фоні спаду попиту та зростаючих запасів. Деякі торговці очікують, що ціни на європейські короткострокові контракти виявляться негативними. На відміну від нафти в США, ціни на газ у Великобританії раніше були негативними, опускаючись нижче нуля в 2006 році після того, як трубопровід Langeled з Норвегії вперше почав закачувати газ у Великобританію. Тоді також сховища майже були повними.

Інформаційні платформи операторів ГТС та ПСГ об’єднають послуги short haul та «митний склад».На інформаційній платформі газосховищ з’явилась можливість подавати заявку на зберігання в режимі «митний склад» природного газу, який транспортується за режимом short haul з 21 травня поточного року. Це стало можливим завдяки синхронізованим змінам в інформаційних платформах ГТС та ПСГ. Нова послуга буде найбільш затребувана українськими та іноземними газовими трейдерами, які використовують українські газосховища для сезонного зберігання газу.
Нині вартість транспортування газу за short haul тарифом та подальше зберігання газу в українських ПСГ значно вигідніше порівняно з тарифами на зберігання газу в Європі. Це зумовлює зростання популярності цих послуг на європейському газовому ринку. Так, станом на 1 травня 2020 року з 2,4 млрд. куб. м газу, що зберігалися в режимі «митний склад», 0,3 млрд. куб. м. газу закачано саме з використанням short haul.