Впродовж минулого тижня ціни газу в Європі знижувались, досягаючи показників початку липня. На Українській енергетичній біржі ціни теж проявляли спадаючу динаміку.

Минулого тижня учасники активно торгували ресурсами липня, серпня та газом в ПСГ. На купівлю та продаж був виставлений рекордно великий обсяг газу – більше 22 млн. куб. м., 55% якого було реалізовано. При цьому найбільш успішними залишаються торгові сесії Нафтогаз Трейдинг, який реалізував за тиждень 100% стартових обсягів природного газу. Важливу роль при цьому відіграє вдало обрана цінова стратегія компанії, оскільки торги зазвичай проходять з підвищенням стартової ціни, як цього вимагає ринок.

Стартові ціни знижувались протягом минулого тижня. Таким чином середня стартова ціна позицій на продаж/купівлю ресурсу липня становила 5524,74 грн., серпня – 5718,26 грн. за тис. куб. м. з ПДВ. Загалом ініціатори торгів оцінювали стартові ціни ресурсу серпня на 100-400 грн. дорожчими за ресурс липня. Були також пропозиції продажу ресурсів у ПСГ по 5840-5950 грн. за тис. куб. м., які залишилися незадоволеними.

Загалом стартові ціни ресурсів знаходились у широкому діапазоні, але в процесі торгів знижувались на початку тижня, а з 17 липня стабільно встановлювалась ціна реалізації природного газу близько 5500 грн. за куб. м. Протягом тижня реалізувати/закупити природний газ вдалося п’ятьом компаніям: Нафтогаз Трейдинг, ПГНК, СГС, РГК Трейдинг, Інкоргаз. Таким чином, середньозважені ціни ресурсу липня станом на 19 липня склали 5798,98 грн., ресурсу серпня – 5576,05 грн. за тис. куб. м.

У Європі ціни знижувались з тих максимальних значень за липень, яких досягли 16 липня. У торгах на день 17 липня стався обвал цін на більшості ключових хабів. Наприклад, на TTF, ціни контрактів "Day ahead" знизились на 13% за один день.

Основною причиною наявних змін можна охарактеризувати як "невиправдані очікування учасників ринку щодо зменшення постачання газу через ремонт Північного потоку". Несподівано для всіх газ (додатковий обсяг газу) із Росії поступив у Європу через Словаччину. Обсяг транзиту через Україну 16 липня зріс на 20% до 307 млн. куб. м., більшість з яких припадає на пропускні спроможності на кордоні з Словаччиною. Таким чином, попит європейських країн був задоволений і ціни стабілізувались до кінця тижня.

Через те, що спостерігались значні різносторонні щоденні коливання цін протягом попередніх тижнів, суттєвих змін в середньотижневих цінах не було виявлено: котирування Day 1 не змінились, ціни на серпень зменшились на 4%, на наступний квартал та сезон – зросли на 1% і 3% відповідно.

Котирування нафти також понизились на фоні оприлюднення інформації про зростання запасів продуктів нафтопереробки в США, що могло бути підсилюючим фактором падіння цін газу. Також стало відомо про ослаблення напруженості відносин США та Ірану і планування спільних переговорів, а воєнний конфлікт в Ірані міг би спричинити зменшення постачання з цієї країни.

Минулого тижня імпорт бив рекорди – 64,85 млн. куб. м. у середу, 17 липня, та збереження показника на рівні близько 65 млн. куб. м. до кінця тижня. Також, відповідно, зріс рівень закачування в ПСГ – до 78,70 млн. куб. м. 18 липня. У даному випадку зростання показників викликані сприятливою ситуацією, визваною тимчасовою зупинкою Північного потоку. Транзит через Україну зріс, тому зріс імпорт на умовах реверсу, що дозволило дещо знизити ціни на українському ринку. Станом на 20.07 розподілені потужності склали 64,5 млн. куб. м., що свідчить про збереження високих рівнів імпорту на вихідних. Пропускні потужності заповнені на 95-100%, таким чином зараз Україна використовує максимум технічних можливостей імпорту природного газу.

У ПСГ накопичено майже 15 млн. куб. м. природного газу. Для порівняння, це аналогічно загальному обсягу споживання населення за весь рік. Тому питань, чи вистачить газу для проходження наступного опалювального сезону виникати не повинно.

Минулого тижня у формі аукціонів було проведено 5 публічних закупівель. Загалом бюджетні установи придбали 1,22 млн. куб. м. природного газу по середній ціні 5,55 грн. за тис. куб. Найбільший тендер обсягом 490 тис. куб. м. отримала компанія УКР ГАЗ РЕСУРС, яка поставить Сумському національному аграрному університету природний газ за найдорожчою ціною минулого тижня – 6,30 грн. за куб. м.

Данія видала перший дозвіл на будівництво Baltic Pipe, але поки що не дозволяє будівництво Північного потоку-2. Позиція Данії стосовно будівництва двох газопроводів - Nord Stream-2 та Baltic Pipe - свідчить про врахування безпекових, екологічних, стратегічних ризиків. "Ситуація з погодженнями, які надає Данія, свідчить, що ця країна будує стратегію власного розвитку і розвитку Європи більш стратегічно та ефективно, аніж Німеччина", - вважає президент Dixi Group Олена Павленко.

Трейдери скаржаться на проблеми з компенсацією небалансів з моменту запуску добового балансування на газовому ринку. Укртрансгаз заборгував за березень-травень 2019 року 837 млн. грн. за позитивні небаланси. Про це повідомляє Асоціація "Газові трейдери України". Укртрансгаз раніше вже звертав увагу, що за підсумками трьох перших місяців в режимі добового балансування, учасники ринку заборгували за негативні небаланси 3,298 млрд. грн. (607,7 млн. куб. м. природного газу). "За весь цей час Укртрансгаз отримав від замовників послуг транспортування оплату менше 2% від загальної заборгованості, або 63 млн. грн.", - розповіли в компанії.

З 1 січня по 15 липня 2019 року Газпром, за попередніми даними, знизив експорт газу в країни далекого зарубіжжя на 5,6% в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року, - до 102,8 млрд. кубометрів, повідомив холдинг. При цьому, наголошується в релізі, обсяг експорту в ряд країн з початку року збільшився. Зокрема, в Угорщину - на 66,9%, в Австрію - на 28,2%, в Чехію - на 45,2%, до Словаччини - на 24%, в Нідерланди - на 6,7%, до Франції - на 2,3%. У 2018 році Газпром збільшив експорт газу в далеке зарубіжжя до рекордних 201,9 млрд. кубометрів. За словами глави компанії Олексія Міллера, в 2019 році цей показник очікується в межах 198,6-201,1 млрд. кубометрів.

Нагадаємо, що з 20 вересня 2018 року Газпром запустив електронну торгову платформу для продажу газу в Європу, на якій зараз реалізується більше 1 млрд. куб. м. природного газу на місяць – близько 8% від щомісячних довгострокових контрактів Газпрому в Європу.