Протягом минулого тижня ціни на європейських хабах продовжували тенденцію до зниження, аналогічно зменшувались обсяги торгівлі. Український ринок активізувався, ціна дещо знизилась.

Протягом минулого тижня було проведено 4 торгові сесії з реалізації ресурсу травня та, вперше, ресурсу червня 2019 року. Ініціаторами торгів були 4 компанії, які загалом виставили на торги 5,81 млн. куб. м. природного газу.

Вперше у 2019 році 14 травня торгувався ресурс червня, стартова ціна якого була нижчою за ресурс травня в середньому на 2%. До кінця тижня ресурс червня повністю замінив ресурс травня.

Середньозважені ціни ресурсу червня за результатами торгів встановились на рівні 7120 грн. за тис. куб. м. з ПДВ, травня – 7176,88 грн. за тис. куб. м. з ПДВ, що менше на 1,69% від ціни попередніх торгів.

Ціни на європейських хабах поступово знижуються на фоні потепління та, відповідно, зниження попиту на паливо. Також фактором зменшення попиту є збільшення виробництва енергії з відновлювальних джерел (вітер, сонце) в кінці минулого тижня. На декілька наступних днів в Європі прогнозується генерація електроенергії з відновлювальних джерел на рівні нижче середнього, що дозволить стабілізувати ціни газу.

Таким чином, середні спотові ціни, ціни контрактів на місяць та квартал наперед знизились на величину близько 4% порівняно з попереднім тижнем, а контракти з очікуваним постачанням наступного зимового сезону – на 1,23% відповідно. Зараз найнижчі ціни серед названих інструментів слід очікувати в червні – 181 дол. за тис. куб. м.

Ціна ф’ючерсів нафти піднялася з початку тижня до 73 дол. за барель на фоні ризику загострення конфлікту на Близькому Сході та пов’язаного з цим ризику перебоїв поставок нафти.

Курс євро-долар протягом тижня мав слабкий понижувальний тренд – зменшився на 0,0043, що означає стабілізацію американської валюти.

Останнім часом споживання природного газу сягає свого мінімуму у 2019 році із середньоденним значенням 45 млн. куб. м. Тобто фактично в літньому сезоні Україна забезпечує обсяги споживання лише власним видобутком, а невикористовувана частина газу власного видобутку та імпорт, яка складала минулого тижня 59 млн. куб. м., закачується в ПСГ. Станом на 17 травня в ПСГ знаходилось 10,3 млрд. куб. м. газу, що на 300 млн. куб. м. більше, ніж тиждень назад.

Імпорт залишався рекордно високим із середнім значенням 47 млн. куб. м. на добу, а на 17 травня розподілені потужності склали 49,18 млн. куб. м. на добу. Абсолютним лідером серед країн, з яких надходить газ, залишається Словаччина, на яку припадає 65% прокачаного газу.

З 13 по 17 травня було проведено абсолютний мінімум тендерів у 2019 році – 7 закупівель загальним обсягом 571 тис. куб. м. та вартістю 3,76 млн. грн. Середньозважена ціна склала 6,59 грн. з ПДВ. Найбільший тендер отримала компанія Кастум, яка поставить 182 тис. куб. м. Львівському підрозділу Державного підприємства обслуговування повітряного руху України по ціні 6 грн. за куб. м.

Загалом у травні середньозважена ціна на Українській енергетичній біржі була близькою до котирувань природного газу європейських хабів до кордону з Україною.

Ціни на LNG на ринках Азії знизились до трьохтижневого мінімуму на фоні зниженого попиту. Спотові ціни на постачання в липні до Північно-Східної Азії знизилися до 5,35 долари за мільйон британських термічних одиниць (mmBtu). Ціни на вантажі, що будуть доставлені в червні, оцінюються в 5,30 дол./mmBtu. "Ціни на газ в Європі знизилися за одну ніч в четвер, це тягне вниз азіатські ціни також", повідомив один із сингапурських трейдерів.

BALTIC PIPE отримав перший дозвіл, повідомив 16 травня польський TSO Gaz-System. Польська сухопутна ділянка маршруту, що постачатиме газ до Польщі з норвезького шельфу через Данію, отримала дозвіл у регіоні Великопольська на північному заході Польщі. Польські чиновники заявили, що сподіваються розпочати будівництво в середині 2020 року.

Покупці газу в Європі розповіли про підготовку до затримки Північного потоку 2. Покупці природного газу в Європі будуть готуватись до ризику перебоїв у постачанні взимку, навіть незважаючи на перенасичення ринку зараз. Про це говорили на конференції Flame у Амстердамі.

Багато учасників очікують як затримки у відкритті трубопроводу, так і поглиблення суперечки між Росією та Україною, головною транзитною країною. Якщо ці дві події матимуть місце під час похолодання, це може швидко змінити баланс ринку. Нагадаємо, зараз ціни на газ знизилися до найнижчих рівнів за три роки після того, як взимку в Європі та азіатських країнах було тепліше, ніж звичайно.