У Європі ціни природного газу зберігали боковий тренд після різкого зростання попереднього тижня. На УЕБ активність учасників була дуже високою, проте низький попит не сприяв активному укладенню угод купівлі-продажу.

Ініціатори торгів на Українській енергетичній біржі сформували 62 позиції на продаж/купівлю природного газу ресурсу листопада, грудня та ПСГ. Загалом ініціаторами торгів протягом тижня були 12 компаній. Спостерігалась досить висока конкуренція впродовж торгових сесій. Наприклад, кількість учасників кожних торгів протягом тижня становила близько 10 компаній. Здійснювалась торгівля ресурсами листопада, грудня та газом в ПСГ. Стартові ціни ресурсу листопада та ресурсу в ПСГ були практично на одному рівні, ресурс грудня – в середньому на 8% дорожче ресурсу листопада.

Загалом протягом тижня 10 компаній виставляли позиції на продаж та 2 – на купівлю природного газу. Ініціаторами торгових сесій протягом тижня були: Нафтогаз Трейдинг, Смарт Енерджі, ДЕ Трейдинг, ПГНК, КРАФТ ЕНЕРДЖИ, ІНКОРГАЗ та інші. Вперше на біржі ресурс ПСГ до продажу пропонувала компанія ЕКО-СПІЛКА. За результатами торгових сесій було реалізовано 4 млн. куб. м. ресурсу в ПСГ та 2 млн. куб. м. ресурсу листопада. Достатнього попиту на ресурс грудня не було, очевидно, що покупці не готові платити за газ досить високу ціну, що пропонується.

Загалом протягом тижня спостерігалась легка понижувальна тенденція цін. Таким чином, тиждень на Українській енергетичній біржі завершений наступними біржовими котируваннями: 5225 грн. на ресурс листопада та 5250 грн. за тис. куб. м. на ресурс в ПСГ.


Минулого тижня спотові ціни зросли в середньому на 6,5% порівняно з показником тиждень назад, що є не суттєво. Котирування на наступний місяць та квартал знизилися відповідно на 4,1% та 2,4%. Спотові ціни у Європі становили близько 179 дол./ тис. куб. м., контракти на місяць наперед були на 5% дорожчими, квартал наперед майже на 12%, сезон наперед – на 6,8% дорожчими від поточних спотових цін. Загалом протягом минулого тижня спостерігалась стабілізація ціни природного газу у Європі на тому рівні, який було досягнено минулого тижня. Очікується, що поточного тижня температура в Європі знизиться, що стимулюватиме попит на опалення та можливе коливання ціни.


Імпорт природного газу за минулий тиждень становив близько 19,5 млн. куб. м., знизившись на 35% від показника минулого тижня. Україна почала сезон відбору з ПСГ, який у середньому становив 18,3 млн. куб. м./ день. Споживання порівняно з минулим тижнем знизилося на 11,7 млн. куб. м. до 93,29 млн. куб. м./день у зв’язку з порівняно теплою погодою. Розподілені потужності становили 21,08 млн. куб. м. і склали лише 31,8% від технічних. За обсягом вільних потужностей лідирує пункт пропуску на кордоні з Словаччиною – майже 28 млн.куб.м./день. Це сигналізує про збереження низького рівня імпорту через зростання цін на природний газ на європейському ринку. Скоріше за все в листопаді імпорт залишатиметься таким же низьким. Запаси газу в ПСГ зменшились до 21,58 млрд. куб. м.




У формі аукціонів було проведено 55 тендерних процедур. Загалом реалізовано більше 5,5 млн. куб. м. природного газу на суму 33 млн. грн. Найбільший контракт отримала компанія Екотехноінвест. Вона поставить управлінню освіти міської ради міста Кропивницького 670 тис. куб. м. природного газу за початковою ціною 5,45 грн./куб. м. Такий самий обсяг реалізовано компанією Смід груп за початковою ціною 4,50 грн./куб. м. для обласної клінічної лікарні Житомирської обласної ради. Ціни коливалися у діапазоні від 3,40 до 6,34 грн. за куб. м. Середня ціна склала 4,96 грн. за куб. м. Виражено неринкових пропозицій зафіксовано не було. Загалом у публічних закупівлях поки що не проявляється тенденція до підвищення цін аукціонів.


Перший танкер з американським LNG для ЕРУ Трейдінг прибуде до Польщі 19 листопада. Перший танкер (Patris) з американським LNG, який закупила ЕРУ Трейдінг, прибуде до польського терміналу Свіноуйсьце 19 листопада. Судно з 173,4 тис. куб. м. LNG вирушило з американського Sabine Pass і зараз знаходиться поблизу м. Скаген, що на півночі Данії. Після регазифікації в Свіноуйсьце, газ трубопровідною системою надійде до України через пункт пропуску Германовичі.

Верховна Рада дозволила новому оператору ГТС купувати газ на ВТВ без тендерів. Документ вносить зміни до Закону України "Про державні закупівлі". Законопроект дозволяє новому оператору протягом шести місяців укладати договори з Укртрансгазом без процедур закупівлі, що дозволить ОГТСУ забезпечити безперервне надання послуг з транспортування газу. Зокрема, це дозволить ОГТСУ купувати газ на ВТВ в Укртрансгазу без проведення тендерів. За документ у першому і другому читанні 14 листопада проголосували 286 і 266 народних депутатів відповідно.

За 10 місяців 2019 року імпорт природного газу в Україну збільшився на 44,5%, до 13,3 млрд. куб. м. у порівнянні з минулорічними обсягами у зв’язку із підготовкою до можливої зупинки транзиту в січні 2020 року, а також на фоні вигідної цінової кон’юнктури на європейському ринку. Частину обсягів газу імпортери зберігають у ПСГ України в режимі митного складу і проводитимуть митне оформлення цих партій за мірою необхідності в період пікового споживання у зимові місяці. Напрямки, через які відбувався імпорт газу в Україну в січні-жовтні 2019 року: Словаччина – 8,526 млрд. куб. м. (64,1% від загального імпорту), Угорщина – 3,463 млрд. куб. м. (26,0%), Польща – 1,308 млрд. куб. м. (9,9%).

Газпром Експорт збільшує термін виконання контрактів. Спочатку, покупцям пропонувалися контракти різних типів терміновості, з яких найбільш затребуваними є "добу вперед", "місяць вперед" і максимальний "квартал вперед". Тепер компанія готова запропонувати більш довгострокові контракти. "Наш новий динамічний торговий інструмент (ЕТП) підтверджує свою ефективність і показує хороші результати. В рамках її роботи ми маємо намір запропонувати ринку нові продукти з більш тривалими термінами поставки -"сезон ","рік " і "газовий рік". У той же час ми націлені і на подальше просування контрактів з більш коротким терміном поставок. У майбутньому ми плануємо освоїти торгівлю з використанням спредів, що дозволить і далі підвищувати ефективність ЕТП", - зазначила гендиректор Газпром Експорт Олена Бурмістрова.