Минулого тижня ініціаторами торгів були 5 компаній, вони сформували 49 стартових позицій. Торгівля здійснювалась ресурсами березня, квітня, ПСГ та травня. Найбільшу увагу учасники приділяли ресурсу березня, стартові ціни якого коливались у широкому діапазоні – від 3900 грн. (в стартових позиціях на купівлю) до 5094 грн. (в стартових позиціях на продаж).
Ресурс в ПСГ був виставлений за цінами 3950-4450 грн., квітня та травня за цінами приблизно в одному діапазоні – від 4500 до 4660. На початку березня ціни незначно піднялися, очевидно за рахунок зростання курсу гривні, але дана тенденція не має бути довготривалою.
Загалом минулого тижня торгівля природним газом була в’ялою і жодній з компаній не вдалося сформувати середньозважені ціни продажу. Цьому сприяли безліч факторів: низький попит, знижена активність, короткий робочий тиждень після вихідних та ін.



Минулого тижня ціни на європейських хабах дещо зросли, досягнувши середнього рівня 120 дол./тис куб. м. Тренд на зростання ціни природного газу на європейських хабах з 9 березня був короткочасним та спав до кінця тижня, відновивши ціну до звичайних у березні 9-10 євро/Мвт-год.

На даний час учасники ринку оцінюють ціну природного газу у квітні на 1 дол. дорожче поточних цін, а ціну газу з постачанням у другому кварталі та літньому сезоні – на 2 дол. дорожче поточних 120 дол./тис. куб. м. Проте багато експертів прогнозують подальший обвал цін влітку.

На початку тижня котирування нафти обвалились до 31 дол./барель в результаті провалу переговорів ОПЕК+ 6 березня. У п’ятницю котирування ф’ючерсів Brent складали 34 дол. за барель. Настільки значні зміни котирувань мають суттєвий ефект для світового ринку, і не лише енергетичного. Але в контексті природного газу це додатковий фактор, підтримуючий тенденцію до зниження цін.

Ціни контрактів з поставкою у відповідний строк, дол/тис. м. куб, 12 березня



Імпорт природного газу минулого тижня зріс до 40 млн. куб. м. на день. Можливо, що компанії-імпортери, побоюючись подальшого зростання курсу, збільшили закупівлі ресурсу. Найбільше зростання припадає на напрямок з Словаччини та Угорщини. З Польщі традиційно компанії імпортували близько 1 млн. куб. м. на день. Відповідно, частка Словаччини у структурі імпорту зросла до 76%. Видобуток газу був стабільним – 56 млн. куб. м. на день.

Споживання суттєво знизилось. Несподівано рано, 11 березня, відбувся перехід з періоду закачування в ПСГ до періоду відбору з ПСГ. Це є наслідком порівняно теплої погоди та достатнього рівня імпорту. Станом на 11 березня в ПСГ знаходилось 15,81 млрд. куб. м., що становить 50% від загальної місткості ПСГ України.


Минулого тижня було проведено порівняно невелику кількість тендерів – 32, що пов’язано з наближенням закінчення опалювального сезону, а також коротким робочим тижнем. Ціни перебували на мінімальному рівні, за виключенням декількох тендерів, у діапазоні 3-5 грн. Загалом було закуплено природного газу загальною вартістю 28 млн. грн. Найбільший тендер отримала компанія Екотехноінвест, яка поставить Нікопольській міській раді 1,61 млн. куб. м. природного газу за ціною 3,85 грн. за куб. м. Загалом середня ціна проведених тендерів склала 4 грн. за куб. м.



Невирішення проблеми накопичення боргів за небаланси призведе до спотворення ринку газу. У березні минув рік роботи ринку природного газу України в режимі добового балансування. Запровадження нових, таких як у Європі, правил роботи довго відкладалося й починалося на доволі «сирій» ІТ-платформі. Так, ще трапляються певні проблеми, перебої із завантаженням даних тощо, програмний інтерфейс старомодний. Але потрібний функціонал працює. «Мінус» нового механізму балансування на ринку газу - це та фінансова «яма», до якої привели борги за негативні та позитивні небаланси, стверджує Андрій Мизовець, голова асоціації «Газові трейдери України» в інтерв’ю виданню ExPro.

10 березня Оператор ГТС України отримав акредитацію на Українській енергетичній біржі для участі в електронних біржових торгах природним газом. Єдиною нормативною перепоною, що відділяє український ринок газу від моделі роботи європейський ринків тепер лишаються законодавчі обмеження щодо здійснення закупівель оператором ГТС. Українська енергетична біржа підтримує прийняття законопроекту №3176 про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо закупівлі природного газу, який надасть можливість Оператору ГТС виконувати вимоги Кодексу ГТС і здійснювати закупівлю газу для потреб балансування на біржі.

Війна з цінами на нафту, що розпочалася 6 березня, безсумнівно, змінить очікування на 2020 рік і далі. Вона не лише зупинить зростання видобутку нафти в США до кінця року, але й зупинить пов’язане з цим зростання видобутку газу. Росія зрозуміла, що збереження європейських цін на газ на штучно високому рівні після Фукусіми (у 2011-2014 рр.) було лише середньостроковим виграшем, оскільки результатом було більше постачання LNG та значно нижчі ціни з 2018 року. Низькі ціни на енергоносії стримуватимуть інвестування у нові дорогі проекти, наприклад видобуток сланцевої нафти чи в проекти ВДЕ. Тим більше, що європейським політикам потрібно буде спрямувати час, зусилля та гроші на боротьбу з коронавірусом та уникнути серйозного економічного спаду.

Уряд США і України домовилися про постачання в Україну LNG через термінали в Польщі обсягом 6-8 млрд. куб. м щорічно з подальшим його транспортуванням до європейських країн через хаб на базі українських підземних сховищ. Дуже важливо, що при цьому Україна буде не тільки покупцем газу, а повноцінним партнером із долею власності у всьому ланцюгу від видобутку газу у США до поставок у ЄС. Проект планується до запуску протягом 2-3 років, повідомляє заступник Міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Костянтин Чижик.