Європейські ціни газу на початку минулого тижня перебували на рекордно низьких рівнях за останні роки, але згодом відновили зростаючий тренд. В Україні зберігалась понижувальна тенденція зміни цін.

Минулого тижня чотири компанії виставляли заявки на продаж ресурсів липня, серпня та природного газу у ПСГ. Стартові ціни знижувались протягом тижня. Наприклад, стартова ціна ресурсу липня зменшилась на 9% та склала 4939 грн. за тис. куб. м. у п’ятницю, 5 липня.



Сенсацією тижня стали перші торги дочірньої компанії Нафтогазу Нафтогаз Трейдинг з продажу природного газу на Українській енергетичній біржі. Компанія ініціювала торгові сесії 4 та 5 липня, але реалізувати виставлений ресурс Нафтогаз Трейдинг вдалося з другої спроби – 5 липня. Із запропонованих 1,4 млн. куб. м. природного газу компанія реалізувала весь обсяг: 700 тис. куб м. ресурсу липня та 700 тис. куб. м. ресурсу серпня. У процесі торгів ціна зростала – до 5 122,16 грн. (+ 3,7% від стартової) за ресурс липня та до 5 041,13 грн. (+0,16% від стартової). Учасники ринку проявили до даних торгів високий інтерес, що був зумовлений привабливими стартовими цінами.

Таким чином, середньозважені ціни ресурсу липня станом на 5 липня склали 5867,15 грн. за тис. куб. м., ресурсу серпня – 5495,01 грн. за тис. куб. м.

У Європі минулого тижня ціни стали відновлюватись після досягнення мінімуму за останні декілька років. Проте у середньотижневих цінах ця тенденція слабко виражена за рахунок коливань цін в середині періодів. Наприклад, спотові ціни знизились на 1,27%. Ціни контрактів на наступний місяць зросли на 3%, але слід зауважити, що строк постачання за контрактом наступного місяця змінився з липня на серпень. У четвертому кварталі, на початку опалювального сезону, учасники торгів на хабах очікують цін близько 210 дол. за тис. куб. м., що вище за поточну ціну на 60%, а у зимовому сезоні – 222 дол. за тис. куб. м. (+68%).



Ціни в Західній Європі зросли у вівторок на фоні очікування похолодання, але з другої половини місяця сезонні рівні температур мають відновитись. До кінця тижня котирування стабілізувались в результаті відновлення балансу попиту та пропозиції, після збільшення потоків газу з Норвегії та зростання запасів.

Ціна нафти 2 липня обвалилась до 63 дол. за барель після рішення країн ОПЕК+ продовжити дію угоди з обмеження видобутку на дев’ять місяців. На вечір п’ятниці котирування дещо відновились і досягли 64 дол. за барель.



Минулого тижня внутрішній видобуток знаходився на низькому рівні та був компенсований за рахунок зростання імпорту. Наприклад, 3 липня, імпорт досягнув значення 58,17 млн. куб. м., що на 3 млн. більше видобутку того ж дня. Падіння загального значення видобутку зумовлене зниженням видобутку природного газу Укргазвидобуванням у 2019 році. Цю проблему прокоментував А. Коболєв, зазначивши, що Укргазвидобуванню блюкували видачу ліцензій на видобуток газу в нових родовищах, а існуючі виснажені на 85%. Незважаючи на існуючі проблеми, у ПСГ вдалося накопичити 13,76 млрд. куб. м. газу, що на 2,31 млрд. куб. м. більше, ніж рік назад.

Розподілені потужності станом на 5 липня склали рекордні 64,5 млн. куб. м. Відсоток використання технічних потужностей досягнув 97%, що є найбільшим з початку року. Потужності всіх пропускних пунктів використовувались максимально оптимально – на 95-99%. Суттєве зростання імпорту свідчить про подальше загострення ситуації з внутрішнім видобутком, а також може бути результатом використання українським імпортерами сприятливої цінової ситуації на європейському ринку для закупівлі газу. Тим паче, що з початком 3 кварталу залишається небагато часу до опалювального сезону, з наближенням до якого ціна природного газу щороку зростає.

Ціни деяких публічних закупівель перетнули межу в 5 грн. за куб. м., проте середньозважена ціна склала 5,30 грн. за куб. м. Зависока середньозважена ціна є наслідком присутності неринкових на даний час цін в публічних закупівлях – по 6,20 за куб. м.

Найбільший тендер отримала компанія Укргазздобич. Загалом минулого тижня компанія виграла 2 тендери, підсумковою вартістю 1,5 млн. грн.

Південно-Східна Європа докладає нових успіхів на шляху трансформації ринку газу. Протягом десятиліть ізольований газовий регіон, майже повністю залежний від імпорту з Росії, має намір суттєво трансформуватись у найближчі роки. Болгарія - країна, яка найбільш вразлива до російського постачання – у травні купила свій перший американський LNG вантаж через грецький термінал в Ревітусі. Сама Греція вже імпортувала два вантажі американського LNG в Ревітусі для власного використання. Завдяки низці проектів газопроводів - Південний газовий коридор, TurkStream, BRUA - Південно-Східна Європа майже повністю вирішить питання енергетичної безпеки в регіоні.

Укртрансгаз інформує про схвалення Регулятором (НКРЕКП) проекту постанови про перегляд тарифів на послуги із закачування та відбору природного газу в підземних сховищах. Документ передбачає, у разі фінального прийняття Регулятором, встановлення тарифу на закачування в розмірі 93,3 грн./1000 куб. м. на добу (без ПДВ), а на відбір – 97,2 грн/1000 куб. м. на добу (без ПДВ). При цьому тариф на послуги зі зберігання залишиться без змін – 0,172 грн/1000 куб. м. на добу. Предбачається, що тарифи застосовуватимуться з 01 серпня 2019 року, але не раніше дня, наступного за днем опублікування Постанови в офіційному друкованому виданні – газеті "Урядовий кур’єр".

Новатек готовий допомогти Газпрому з поставками газу в Європу. Глава компанії Леонід Міхельсон заявив, що в разі виникнення проблем з транзитом газу через Україну може виручити LNG з Ямалу. Глава Новатек зазначив, що на початку 2020 року компанія планує запустити на заводі "Ямал СПГ" четверту лінію зі зрідження газу потужністю до 900 тис. т. на рік. Цей LNG також може бути поставлений європейським клієнтам Газпрому.

Російський газ розвернули на шляху до Європи. Танкер, який прямував з Арктики до Бельгії і перевозив російський скраплений природний газ, в останній момент розвернули і відправили до Ізраїлю, пише Bloomberg 5 липня. Те, що судно змінило пункт призначення незадовго до прибуття, вказує на те, як швидко трейдерам доводиться переорієнтуватися в умовах рекордного зниження цін на газ. У Європі вартість газу на біржах знаходиться на рівні десятирічного мінімуму. Як пише Bloomberg, найбільш раціональним рішенням найближчим часом будуть поставки газу в Індію і Південно-Східну Азію. Ціни на газ знижуються на тлі конкурентного протистояння Росії і США. Для американських постачальників ціни на паливо вже нижче рівня беззбитковості.