У липні 2021 року деревообробні підприємства нарешті отримали можливість купувати техсировину для ВТП безпосередньо у виробника, не вдаючись до корупційних схем і договорняків зі «своїми» людьми. Часи, коли факт продажу заготовленої деревини фіксувався тільки шляхом укладення прямих договорів, безповоротно йдуть в минуле.

Проведення зміни процедури реалізації лісу стали можливими завдяки тісній співпраці уряду, Державного агентства лісових ресурсів України, товарних бірж та деревообробних підприємств. Результатом спільних зусиль стало ухвалення Закону №738-IX, відповідно до якого 100% від місячних обсягів заготівлі державні лісгоспи мають продавати на ліцензованих товарних біржах на зразок ТОВ “Українська енергетична біржа”.

Сфери використання техсировини для ВТП

З першого погляду у загальному ВВП країни частка, що припадає на лісову галузь, є досить незначною. Однак щороку лісозаготівельні підприємства сплачують до держбюджету кілька мільярдів грн у вигляді різноманітних податків і зборів. І це досягається лише завдяки тому, що ліс, зокрема техсировини для ВТП, продається легально.

Продаж усіх лісоматеріалів відкрито, за зрозумілою та доступною учасникам процедурою дозволяє уникнути численних проблем, з якими раніше стикалися потенційні покупці техсировини для ВТП з сосни, дубу, буку, берези та дерев інших порід.

Наряду з більш популярними категоріями необробленої деревини, сировина, призначена для виробничих та різних технічних потреб, має чималий попит у низці виробництв. Такі лісоматеріали представляють собою проміжний варіант між пиловником та дровами. Згідно із ДСТУ, техсировина для ВТП має відповідати цілому ряду конкретних параметрів і характеристик:

  • розмір (конкретний діаметр, довжина);
  • фізичні (наявність гнилі, обгорілих або трухлявих частин);
  • механічні (сучки, викривлення);
  • екологічні (в залежності від стану навколишнього середовища у місці заготівлі);
  • санітарні (рівень радіаційного або хімічного забруднення).

Купити техсировину для ВТП з сосни в електронній торговій системі ets.ueex.com.ua

Звертаючись до лісгоспів напряму, покупці мали безліч труднощів: потрібний товар міг продаватися за космічно завищеною ціною, а за отримання знижки з них вимагали «грошову подяку». Ще одне спірне питання: навіть уклавши відповідну угоду, деревообробна компанія не мала жодних гарантій щодо вчасної поставки техсировини для ВТП з сосни, ялини або дубу належної якості.

Участь у торгах на ТОВ “Українська енергетична біржа” захищає учасників від недобросовісних чиновників. А гроші, що раніше витрачалися на хабарі, тепер регулярно поповнюють бюджет нашої країни. Так, лише за перший рік на товарних біржах на зразок ТОВ “УЕБ” було проведено кілька тисяч лісових торгів (і це за умов дії воєнного стану). Розмір прибутку від продажу необробленої деревини, зокрема й техсировини для ВТП, за вищевказаний період склад понад 15 млрд грн.

Щоб взяти участь у торгах техсировиною для ВТП та іншими видами лісоматеріалів, пройдіть нескладну процедуру акредитації на ueex.com.ua. Отримувати сповіщення про нові аукціони можна як на електронну пошту, завдяки Email-розсилці, так і у зручному Viber- та Telegram-боті.