У 2020 р. деревообробні підприємства нарешті отримали можливість купувати техсировину для ВТП безпосередньо у виробника, не вдаючись до корупційних схем і договорняків зі «своїми» людьми. Часи, коли факт продажу заготовленої деревини фіксувався тільки шляхом укладення прямих договорів, безповоротно йдуть в минуле.

Наведені зміни стали можливими завдяки тісній співпраці Міністерства енергетики і захисту довкілля, Державного агентства лісових ресурсів та ДП «Прозорро.Продажі». Результатом спільних зусиль стало ухвалення Постанови №1178, відповідно до якої мінімум 25% від місячних обсягів заготівлі державні лісгоспи мають продавати на спеціальних електронних майданчиках, наприклад, ТБ «Українська енергетична біржа».

Для чого використовується техсировина для ВТП?

З першого погляду у загальному ВВП країни частка, що припадає на виробництво деревини, є досить незначною. Однак щороку лісозаготівельні організації сплачують до держбюджету більше 3 млрд. грн. у вигляді різноманітних податків і зборів. І це стосується лише того лісу, зокрема техсировини для ВТП, що був проданий легально. В той же час значна частина ринку (до 20%) досі перебуває в тіні. Продаж усіх лісоматеріалів відкрито, за зрозумілою та доступною учасникам процедурою дозволяє уникнути численних проблем, з якими раніше стикалися потенційні покупці техсировини для ВТП з сосни, дубу, буку, берези та дерев інших порід.

Наряду з більш популярними категоріями необробленої деревини, сировина, призначена для внутрішньо-технічних потреб, має чималий попит у певних сферах виробництва. Такі лісоматеріали представляють собою проміжний варіант між пиловником та дровами. Згідно із ДСТУ, техсировина для ВТП має відповідати цілому ряду конкретних параметрів і характеристик:

• розмір (конкретний діаметр, довжина);
  • фізичні (наявність гнилі, обгорілих або трухлявих частин);
  • механічні (сучки, викривлення);
  • екологічні (в залежності від стану навколишнього середовища у місці заготівлі);
  • санітарні (рівень радіаційного або хімічного забруднення).

Купити техсировину для ВТП з сосни на електронному майданчику sale.ueex.com.ua

Звертаючись до лісгоспів напряму, покупці мали безліч труднощів: потрібний товар міг продаватися за космічно завищеною ціною, а за отримання знижки з них вимагали «грошову подяку». Ще одне спірне питання: навіть уклавши відповідну угоду, деревопереробна компанія не мала жодних гарантій щодо вчасної поставки техсировини для ВТП з сосни, ялини або дубу належної якості.

Участь у торгах Прозорро.Продажі захищає учасників від недобросовісних чиновників. А гроші, що раніше витрачалися на хабарі, тепер регулярно поповнюють бюджет нашої країни. Так, менше, ніж за рік на спеціальних онлайн-платформах на зразок sale.ueex.com.ua проведено 1 270 публічних торгів, на які зареєструвалися 450 учасників. Розмір прибутку від продажу необробленої деревини, у тому числі техсировини для ВТП, вже перетнув позначку у 300 млн. грн. Більше 13 млн. грн. від цієї суми сплатили клієнти майданчика ТБ «Українська енергетична біржа».

Щоб прийняти участь у торгах техсировиною для ВТП та іншими видами деревини, пройдіть нескладну процедуру реєстрації на сайті sale.ueex.com.ua. Отримувати сповіщення про нові аукціони можна як на електронну пошту, так і у зручному Telegram-боті.