Нещодавно закінчився організований DiXi Group та USAID "Тиждень прозорості енергетики". Захід пройшов на дуже високому рівні за участі представників провідних енергетичних компаній та органів державної влади. Говорили про європейський досвід реформування для запровадження прозорого та цілісного європейського ринку.

Звісно, проведені лекції мали освітній характер і Україні ще потрібно пройти тривалий шлях до розуміння понять "прозорість" та "цілісність". Тим часом, у Європі з листопада 2018 року правила REMIT, що входять у Регламент ЄС 1227/2011 щодо цілісності та прозорості оптового ринку енергетики стануть обов’язковими.

Декілька слів про вищезазначений документ. REMIT запроваджений на добровільній основі у 2011 році за ініціативи ACER та Energy Community. Ідея створення з’явилась після кризи 2008, коли стало зрозуміло, що інші регламенти недостатньо досліджують та моніторять ринки. Чотирьома базовими основами REMIT є реєстрація, збір даних, моніторинг, співпраця.

Європейською спільнотою вже здійснено безліч заходів для реформування ринку, а саме: запроваджений централізований реєстр учасників ринку та реєстр організованих майданчиків, які доступні на сайті https://www.acer-remit.eu/portal/home, створено у кожній із 28 країн-членів ЄС національний регулюючий орган, які будуть тісно взаємодіяти з ACER ( Agency for the Cooperation of Energy Regulators) в питаннях розкриття інсайдерської інформації, маніпулювання ринком та ін.

Дуже важливою складовою для формування прозорого ринку є розкриття інформації. Це ключова вимога REMIT, адже інсайдерська інформація може мати суттєвий вплив на ціни. Вона повинна мати вигляд термінових повідомлень, актуальних в часі, розміщені на централізованих платформах або веб-сайті учасника цілісного енергетичного ринку. При цьому правильно організоване звітування щодо подій на ринку зменшує волатильність цін.

В Україні також очікується запровадження REMIT. Але ймовірність, що він запрацює у 2018 році досить низька, адже відсутнє програмне забезпечення та централізована платформа збору даних і розкриття інформації. Тому експерти прогнозують, що реально REMIT може бути запроваджений в Україні лише з 2020 року.

Також було обговорено важливість рівних прав доступу до мереж для учасників, необхідність встановлення прозорих та недискримінаційних тарифів на транспортування енергоресурсів, які б покривали витрати та були конкурентоспроможними водночас.

Тим часом Українська енергетична біржа вже впроваджує провідні європейські практики у своїй діяльності. Торгові сесії проходять у анонімному режимі, що дозволяє уникати цінових змов та будь-яких маніпуляцій. По їх завершенню дані щодо середньозважених цін енергоресурсів публікуються на сайті миттєво. Також на офіційній сторінці Української енергетичної біржі у вільному доступі знаходиться інформація про обсяги та ціни укладених угод за ініціаторами торгів. Зараз дуже активно розвивається напрямок торгівлі природним газом, у зв’язку з цим, учасники ринку можуть ознайомитись із котируваннями провідних європейських хабів, ціновими індикаторами оптового ринку газу в Україні а також щотижневими оглядами ринку природного газу для орієнтації у змінному ринковому середовищі та побудови власних стратегій. Таким чином, ми застосовуємо найсучасніші технології для розкриття своєї діяльності та висвітлення актуальної в часі ринкової інформації.