За результатами першого півріччя 2020 року на УЕБ було проведено 187 аукціонів з продажу базового, пікового, позапікового, пікового навантаження неробочого дня та блочних позицій електроенергії, з них 14 аукціонів на виконання ПСО для забезпечення загальносуспільних інтересів, 3 аукціони з продажу пакетів лотів виключно для власного споживання та 69 комерційних сесій.

Протягом шести місяців було сформовано 410 стартових позицій в торговій зоні «ОЕС України» та 697 в торговій зоні «БуОс» на продаж/купівлю ресурсів різного типу навантаження. Загалом за 2020 рік загальний обсяг продажу електричної енергії на ринку двосторонніх договорів склав більше 46,23 млн МВт. год. (з ПСО). Реалізовані обсяги електроенергії по торгових зонах виглядають наступним чином: в «ОЕС України» - 46,19 МВт. год., в зоні «БуОс» - 37503 МВт. год. Крім того, на Українській енергетичній біржі в зоні «ОЕС України» було реалізовано 32,2 млн. Мвт.год. електроенергії за регульованими цінами компаній, на яких покладені спеціальні обов’язки на ринку електроенергії – ДП «НАЕК «Енергоатом» та ПрАТ «Укргідроенерго». Загалом у 2020 році на ТБ «УЕБ» за напрямком «Електроенергія» акредитовано 255 учасників, з яких 64 вдалося долучити в цьому році.

Для більш гнучких можливостей, отримання додаткових вигід і переваг ТБ «УЕБ» запровадила нові інструменти для торгівлі електроенергією, такі як: блочні позиції та торги коефіцієнтами. Відповідно, учасники аукціонів можуть продавати чи купувати електричну енергію не лише за стандартними графіками, а і за блочними позиціями, тобто обрати індивідуальний проміжок часу – години продажу або купівлі електроенергії. Також ініціатор самостійно може визначити до якої саме формули розрахунку ціни відбувається прив’язка у торгах коефіцієнтами. На початку 2020 року відбулися перші аукціони з використанням цих інструментів. На сьогодні це досить затребуваний ринкові інструменти, які використовуються не тільки приватними компаніями, а й державними.

«На УЕБ сворюється повноцінний централізований ринок двосторонніх договорів та формуються цінові індикативи для цього сегменту ринку, розширилися кількість торгових інструментів та технологій» - зазначив Генеральний директор УЕБ Олександр Коваленко.