У понеділок та вівторок на Українській енергетичній біржі відбулися торги з продажу необробленої деревини, де ініціаторами виступили лісові господарства Херсонської, Сумської, Одеської, Житомирської, Луганської, Хмельницької, Чернігівської, Кіровоградської, Миколаївської та Тернопільської областей.

Всього за два дні необробленої деревини реалізовано більше 27 тис. куб. м. на загальну вартість близько 100 млн. грн. з урахуванням ПДВ. Приріст реалізації деревини на 17 серпня склав 78,1% у порівнянні з 16 серпнем. Найбільші частки у загальній структурі продаж зайняла сосна звичайна, дуб звичайний і береза повисла, які склали 47%, 11% і 7% відповідно. Також була реалізація таких порід як вільха чорна, сосна кримська, ясен звичайний та інші.

Додатковою перевагою аукціонів є те, що завдяки прозорій і вільній конкуренції лісовим господарствам вдалося заробити додаткові кошти за рахунок підняття ціни.

Максимальний відсоток зростання ціни на товар виглядає наступним чином:

• Дуб звичайний – 335%;
  • Береза повисла – 182%;
  • Сосна звичайна – 73%.

На графіку нижче зображено обсяг реалізації найбільших порід дерева за класом якості.

Структура реалізації лісоматеріалів за класом якості, 16-17 серпня

«Аналізуючи торги по деревині на Українській енергетичній біржі, ми помічаємо високий інтерес до даного сегмента ринку, що у свою чергу дає можливість лісовим господарствам заробляти більші кошти за рахунок зростання ціни під час здорової конкуренції» - говорить заступник генерального директора ТОВ «УЕБ» Костянтин Шевчук.